Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédelmi monitoring

Precíziós megoldások célja a növényvédelemben

Egy spektrométer képes az adott felületről érkező különböző elektromágneses hullámok érzékelésére és a mérési eredmények rögzítésére. A kontrollált labormérést felváltotta a távolsági mérés, amelyben a mérőműszer és a minta között 1 m, 1000 m vagy akár jóval nagyobb távolság is lehetséges, létrehozva ezzel a spektrális távérzékelés tudományát. A spektrális távérzékelés egyik fontos előnye, hogy lehetővé teszi a roncsolás- és vegyszerhasználattól mentes kémiai adatgyűjtést. A műholdak mellett megjelentek a repülőgépes szenzorok (spektrális szkennerek), majd az utóbbi években a terepi és mobil földfelszíni platformok (snapshot spektrométerek) úgy, mint a távirányított multikopterek, terepi robotok vagy spektrális videokamerák. A spektrális távérzékelést ma már hasznosítják a mezőgazdaság területén, de alkalmazási lehetőségei, különös tekintettel a kertészeti kultúrákban, még kiaknázatlanok.Tevékenységek

  • Szenzoros méréseket végzünk két on-farm helyszínen és az ÖMKi kísérleti területein, fóliasátorban, paradicsom hajtatásban. A spektrális távérzékelést hagyományos terepi és laboratóriumi felvételezésekkel (pl. kórtani bonitálás, kórokozó tenyésztés) validáljuk és kalibráljuk.
  • Mesterséges fertőzési kísérleteket valósítunk meg a legfontosabb kórokozók, így pl. a fitoftóra korai előrejelzése érdekében. A kontrollált körülmények között vizsgált növényeken különböző időpontokban laboratóriumi spektrális vizsgálatokat, továbbá hagyományos kórtani vizsgálatokat végzünk, hogy meghatározzuk az adott kórkép lehető legkorábbi felismerésére alkalmas hullámhosszokat – a káros jelenségek úgynevezett spektrális ujjlenyomatát.
  • Kifejlesztjük a szenzoros felvételezés automatizálására alkalmas eszközrendszert.


Várható eredmények

  • Innovatív felvételezési technológiák és eszközrendszereik kidolgozása hajtatott paradicsom kultúra monitorozásához (pl. új szenzorok és automatizált kameramozgatás segítségével).
  • Fontosabb növénykórtani jelenségek spektrális ujjlenyomatának meghatározása.
  • Képi adatok real-time kiértékelését lehetővé tevő szoftveres megoldások alkalmazása.
  • Technológiai kiadványok és tudományos publikációk a kidolgozott felvételezési és értékelési módszer gyakorlati alkalmazásáról.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja. 
http://videkihalozat.eu/

Kontakt személy

Labus Balázs (copy)

projektvezető kutató

Informatikus és szakigazgatási agrármérnök

balazs.labus@biokutatas.hu
+36 30 260 4418


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Korábbi kutatásaink
Paradicsom tájfajták összehasonlítása

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Állattenyésztés

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza az ökológiai gazdaságok legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénye, melynek jelentősége a tönkölypiac zavarai miatt az elmúlt években tovább nőtt. On-farm típusú búza fajtatesztjeinket 2012 őszén indítottuk el és az ígéretesnek tűnő fajtákat folyamatosan igyekszünk biztosítani a kísérletekben résztvevő gazdálkodók számára. Az eltelt öt év alatt eddig közel húsz helyszínen mintegy negyven búza fajtát vizsgáltunk.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A szója globális termőterülete 2014-ben elérte a 120 millió hektárt, ami évente több mint 300 millió tonna szójamag termést jelent. A legintenzívebb területnövekedést azok az országok produkálják, ahol alapvetően GM-szóját termelnek, pl. Brazília, ahol ez a növekedés 1 millió hektárra tehető évente. 

Részletek

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen