Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Élő laboratóriumok létrehozása és működtetése: Climate Farm Demo műhelymunka Hollandiában (copy)

Tavaly decemberben indult, új Európai Uniós projektünk, a Climate Farm Demo célja, hogy segítse a gazdálkodókat az éghajlatváltozás okozta nehézségek leküzdésében. Ennek érdekében olyan gazdálkodási gyakorlatokat dolgoznak ki a résztvevők, amelyek bemutatásával és bevezetésével a mezőgazdasági termelők sikerrel vehetik fel a harcot a klímaváltozás negatív hatásai ellen, egyúttal a projekt időtartama alatt elérhetik az üvegházhatású gázok kibocsátásának 35%-os csökkentését.

Az ÖMKi partnerként vesz részt a projektben (kilenc további élő laboratóriummal együtt) a „Talajművelési technológiák” élő laboratóriumi projektjével.  A kutatóintézet a program során gazdálkodókkal és tanácsadókkal közösen új talajkímélő, herbicid-mentes agrotechnikák (csökkentett művelés) kidolgozásában működik közre, a projekt élő laboratóriumi hálózatának magyar szereplőjeként.

Az élő laboratóriumi hálózat tagjai egy kétnapos műhelymunka során találkoztak a holland Wageningeni Egyetem szervezésében 2023. április 19-20-án, ahol megismerkedhettek az egyes laboratóriumok működésével.

Living Lab Group

A Climate Farm Demo projekt 10 élő laboratóriumának (ÉL) központi célja az új, klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok megújítása és közös megtervezése. Mind a 10 ÉL csapatból (Hollandiából, Szlovákiából, Portugáliából, Magyarországról, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Svédországból, Németországból, Franciaországból és Spanyolországból) két résztvevő csatlakozott a műhelymunkához. A workshop keretében különböző támpontokat és módszertanokat kaptak a közreműködők az ÉL-ek kialakításához, lehetővé téve egy indulási terv kidolgozását. Az esemény keretében végzett munka megerősíti azon mérföldkő elérését, miszerint 2023 októberéig tíz, teljesen működőképes élő laboratóriumot hozzanak létre a partnerek.

LivingLab workshop

A műhelymunka során elkezdődött a csapatok ÉL stratégia- és munkatervezési szakasza. Az ÉL munkacsoportok elsősorban felmérték az egyes élő laboratóriumok jelen állapotát, hogy pontos képet kapjanak az egyes országok ÉL-jeinek jelenlegi helyzetéről. Kiindulópontként minden ÉL-ban elkészült egy probléma-meghatározás, amelynek során azonosították az alapvető gátló tényezőket és kihívásokat. Az ezt követő lépésekben az ÉL-ek beazonosították erőforrásaikat, képességeiket, együttműködési- és innovációs lehetőségeiket. Majd egy GAP-elemzés (egy szervezet tényleges és a várt teljesítménye közötti különbségeket értékeli) során jövőbeli szükségleteiket és célkitűzéseiket határozták meg.

network

Az ÉL-ek létrehozását támogató módszertani keretrendszer továbbá lehetővé tette a csapatok számára, hogy az elkövetkező hat hónapra vonatkozóan megfelelő célokat tűzzenek ki az ÉL-ek számára, figyelembe véve jelenlegi állapotukat és helyzetüket. Ezenkívül a résztvevők megismerkedtek az ÉL teljesítményének nyomon követésére és kiértékelésére vonatkozó keretrendszerrel. A kiértékelés különösen fontos eszköz az ÉL-ben, mivel ösztönzi a közös alkotási folyamat átláthatóságát, elősegíti a résztvevők reflexivitását és tanulását, továbbá javítja a döntéshozatalt.

A tervek szerint 2024 februárjára létrejön mind a 10 élő laboratórium, és a résztvevők ekkor találkoznak majd újra, hogy megosszák egymással eredményeiket és tapasztalataikat.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 22.

Hír
Itt az idő a valós ökológiai fordulatra!

Az idei Föld napja mérföldkő az emberiség történetében: a koronavírus-járvány pofonütésszerűen hívta fel a figyelmet az ökoszisztéma pusztulásának az emberiségre gyakorolt közvetlen következményeire.

Részletek
2019. június 25.

Home
Kezdőoldal

Részletek
2019. december 16.

Hír
Agrobiodiverzitás – Agro, bio, mi? – avagy miért fontos a mezőgazdaság sokfélesége

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen