Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal

A búza fajtavizsgálatok legfőbb célja

A spektrális távérzékelési technikák és platformok kibővülésévél a mezőgazdasági távérzékelés új formái jelentek meg, melyek figyelembe veszik a termelés speciális tulajdonságait, különösképpen a termelési cikluson belüli nagy térbeli, spektrális és időbeli skálákat. A távérzékelés egyik legnagyobb jelenlegi kihívása az időbeli felbontás növelése, amely önálló és/vagy távirányított platformokkal és szenzorfejlesztésekkel valósítható meg. Mindez jól illeszkedik a növénynemesítés és a fajtaértékelések speciális elvárásaihoz, és forradalmasíthatja a kisparcellás és üzemi szintű fajtavizsgálatok módszertanát.Tevékenységek

  • A fajtavizsgálatok precíziós eszköztárának fejlesztése érdekében kisparcellás és terepi szenzoros méréseket végzünk búza fajtateszteket megvalósító on-farm gazdaságokban.
  • Hagyományos terepi és laboratóriumi felvételezéseket (talajvizsgálatok, SPAD, mintázás stb.) is megvalósítunk, a szenzoros műszerek adta eredmények megerősítése, illetve kalibrálása érdekében.
  • Tenyészedényes tápanyag ellátottsági és mesterséges fertőzési kísérleteket valósítunk meg (pl. a gabonarozsdák korai előrejelzése érdekében). A kontrollált körülmények között vizsgált növényeken különböző időpontokban laboratóriumi spektrális vizsgálatokat, továbbá hagyományos kórtani bonitálást végzünk, annak érdekében, hogy meghatározzuk az adott kórkép lehető legkorábbi felismerésére alkalmas hullámhosszokat – a káros jelenségek úgynevezett spektrális ujjlenyomatát.


Várható eredmények

  • Innovatív felvételezési technológiák és eszközrendszereik kidolgozása búza fajtavizsgálatok megvalósítására (pl. új szenzorok és drónok alkalmazásával).
  • Fontosabb növénykórtani jelenségek spektrális ujjlenyomatának meghatározása.
  • Képi adatok real-time kiértékelését lehetővé tevő szoftveres megoldások megvalósítása.
  • Technológiai kiadványok és tudományos publikációk a kidolgozott felvételezési és értékelési módszerek gyakorlati alkalmazásáról.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja. 
http://videkihalozat.eu/

Kontakt személy

Labus Balázs

projektvezető kutató

Informatikus és szakigazgatási agrármérnök

balazs.labus@biokutatas.hu
+36 30 260 4418


Kapcsolódó nemzetközi projekt

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Állattenyésztés

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Növényvédelmi monitoring

Részletek
2019. február 18.

Hír
Díjazták a kutatási hálózatunkat!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett, 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón került sor a Környezet Védelméért díjak átadására.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák közül az őszi búzafajták „on-farm” típusú tesztelését 2012 ősze óta szervezi az ÖMKi. A kísérletekben a tapasztalt gazdálkodók az ország különböző gabonatermő tájegységeiből önkéntesen vesznek részt. A kísérletben szereplő fajtasor évről-évre változik.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 2 940 Ft + ÁFA/kg
Augusztus 31-ig, 5% kedvezményes előrendelési ár: 2 793 Ft + ÁFA/kg

Minimum rendelési mennyiség: 
1 zsák (10 kg).

Kisebb mennyiséget a shopban a kis kiszerelés kategória alatt lehet rendelni.
Ide kattintva közvetlenül a termékhez ugorhat: Termék megtekintése

A keveréket alkotó növényfajok: fehér here, komlós lucerna, lándzsás útifű, szarvaskerep, tarka koronafürt, vadmurok.

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen