Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Precíziós megoldások a növényvédelemben - Kapcsolódó kísérleteink

Több kísérletünkben alkalmazunk precíziós felvételezési módszereket a növényvédelmi adatok begyűjtéséhez.

Burgonya kísérletünkben például termografikus, búza kísérleteink keretében pedig multispektrális felvételeket készítettünk drónra szerelt kamerákkal. Az április és július között kéthetente ismételt multispektrális felvételezés három helyszínen, Száron, Martonvásáron és Füzesgyarmaton zajlott, ahol az őszibúza fajták teljesítményének összehasonlítása mellett a megjelenő kárképek számszerűsítését is ilyen módszerrel végeztük.

A precíziós megoldások fontos módszere a spektrális távérzékelés (spektroszkópia és spektrometria), amely az adott felületről érkező különböző elektromágneses hullámok érzékelésével, mérésével és rögzítésével foglalkozik, mérőeszköze a spektrométer. A spektrális távérzékelés nagy előnye, hogy kontaktus és roncsolás nélkül tesz lehetővé rendkívül gyors adatgyűjtést.

Száron, az országos kisparcellás öko fajtateszthálózat részeként, több mint 20 őszibúza fajta került idén elvetésre. A kísérlet célja a fajták ökológiai termesztésre való alkalmasságának vizsgálata. A martonvásári Agrárkutató Központ szintén számos búzafajtát és nemesítési vonalat tesztel kisparcellában, ökológiai termesztési feltételek mellett. Harmadik helyszínünk a legtöbb búzafajtát üzemi szinten vizsgáló on-farm biogazdaság, Füzesgyarmaton. A helyszíneken a gyakori felvételezés kiértékelésének megkönnyítése érdekében mesterséges tereppont azonosítókat (GCP) helyeztünk el, ami által egyes trendek kimutatása RTK korrekció nélkül is lehetővé válik.

Az első felvételezéseket követően a helyszínen kiértékelt térkép alapján kijelölt koordinátákon SPAD (klorofill tartalom) méréseket is végeztünk a légi felvételezések időpontjaiban, ami a távérzékelt információk hatékonyságát támaszthatják alá. A drónos felvételezések időbeli gyakoriságának köszönhetően előreláthatólag alkalom nyílik a drónra szerelt kamerával kimutatható tendenciák műholdak eredményeivel való összehasonlítására is. 

A martonvásári Agrártudományi Központtal együttműködésben a gabona levélrozsda korai, hiperspektrális távérzékeléses detektálására irányuló kísérleteink során a gabonarozsdával mesterségesen fertőzött növényekről, különböző tápanyagellátottság mellett, idősoros VIS-NIR hiperspektrális felvételek készülnek hordozható kamerával, ami alapján olyan hullámhosszok határozhatók meg, melyek elősegíthetik egyszerűbb gyors-detektáló eszközök fejlesztését a jövőben.

Paradicsom kísérleteink növényvédelmi megfigyelése során is alkalmazunk precíziós megoldásokat. Pető Áron szigetmonostori biogazdaságában folytatjuk korábbi laborkísérletünket, ahol a paradicsompalánták kiültetését követően megkezdődött a hiperspektrális adatgyűjtés. A felvételezések és a kórtani szemlék a helyszínre kihelyezett meteorológiai állomás előjelző modelljei alapján jól időzíthetők. Ugyan a vizsgált állományban a korai vegetációs időszakban jelentős fertőzés nem volt tapasztalható, a megjelent kórokozók tüneteit bonitálás után, de még a levelek leválasztása előtt adatkockákba gyűjtjük, melyek spektrumait a későbbiekben, átfogó adatelőkészítés után, különböző eljárásokkal a laboreredményekkel és egymással is összehasonlítjuk, szintén az adott kárképre jellemző hullámhosszok után kutatva.

3D termografikus (hő) felvétel a burgonya kísérletünkről


Paradicsom állomány időszakos felvételezése hiperspektrális kamerával

Paradicsom kísérlet egyedazonosítása vizuális digitális jelölőkkel


Kisparcellás búza fajtakísérlet a légi felvételek pozíciónálásához kihelyezett mesterséges terepponttal (GCP)

Mi a kísérletek célja és milyen eredmények várhatók? 

Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal című kísérletünkről itt olvashatsz bővebben:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/buza-fajtavizsgalatok-precizios-megoldasokkal

A növényvédelmi monitoring kutatásunk részleteiről itt találhatsz további információkat:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/novenyvedelmi-monitoring 

Fotók forrása: ÖMKi

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 23.

Növényvédelem
A napraforgó fontosabb kórokozói és kártevői 

2021. évi 10. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2022. április 1.

Növényvédelem
Napraforgó fajtahasználat

2022. évi 3. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2021. június 1.

Növényvédelem
Támadni fog a fuzáriózis 

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozás, valamint környezetünk flórájának változása. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen