Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Precíziós megoldások a növényvédelemben - Kapcsolódó kísérleteink

Több kísérletünkben alkalmazunk precíziós felvételezési módszereket a növényvédelmi adatok begyűjtéséhez.

Burgonya kísérletünkben például termografikus, búza kísérleteink keretében pedig multispektrális felvételeket készítettünk drónra szerelt kamerákkal. Az április és július között kéthetente ismételt multispektrális felvételezés három helyszínen, Száron, Martonvásáron és Füzesgyarmaton zajlott, ahol az őszibúza fajták teljesítményének összehasonlítása mellett a megjelenő kárképek számszerűsítését is ilyen módszerrel végeztük.

A precíziós megoldások fontos módszere a spektrális távérzékelés (spektroszkópia és spektrometria), amely az adott felületről érkező különböző elektromágneses hullámok érzékelésével, mérésével és rögzítésével foglalkozik, mérőeszköze a spektrométer. A spektrális távérzékelés nagy előnye, hogy kontaktus és roncsolás nélkül tesz lehetővé rendkívül gyors adatgyűjtést.

Száron, az országos kisparcellás öko fajtateszthálózat részeként, több mint 20 őszibúza fajta került idén elvetésre. A kísérlet célja a fajták ökológiai termesztésre való alkalmasságának vizsgálata. A martonvásári Agrárkutató Központ szintén számos búzafajtát és nemesítési vonalat tesztel kisparcellában, ökológiai termesztési feltételek mellett. Harmadik helyszínünk a legtöbb búzafajtát üzemi szinten vizsgáló on-farm biogazdaság, Füzesgyarmaton. A helyszíneken a gyakori felvételezés kiértékelésének megkönnyítése érdekében mesterséges tereppont azonosítókat (GCP) helyeztünk el, ami által egyes trendek kimutatása RTK korrekció nélkül is lehetővé válik.

Az első felvételezéseket követően a helyszínen kiértékelt térkép alapján kijelölt koordinátákon SPAD (klorofill tartalom) méréseket is végeztünk a légi felvételezések időpontjaiban, ami a távérzékelt információk hatékonyságát támaszthatják alá. A drónos felvételezések időbeli gyakoriságának köszönhetően előreláthatólag alkalom nyílik a drónra szerelt kamerával kimutatható tendenciák műholdak eredményeivel való összehasonlítására is. 

A martonvásári Agrártudományi Központtal együttműködésben a gabona levélrozsda korai, hiperspektrális távérzékeléses detektálására irányuló kísérleteink során a gabonarozsdával mesterségesen fertőzött növényekről, különböző tápanyagellátottság mellett, idősoros VIS-NIR hiperspektrális felvételek készülnek hordozható kamerával, ami alapján olyan hullámhosszok határozhatók meg, melyek elősegíthetik egyszerűbb gyors-detektáló eszközök fejlesztését a jövőben.

Paradicsom kísérleteink növényvédelmi megfigyelése során is alkalmazunk precíziós megoldásokat. Pető Áron szigetmonostori biogazdaságában folytatjuk korábbi laborkísérletünket, ahol a paradicsompalánták kiültetését követően megkezdődött a hiperspektrális adatgyűjtés. A felvételezések és a kórtani szemlék a helyszínre kihelyezett meteorológiai állomás előjelző modelljei alapján jól időzíthetők. Ugyan a vizsgált állományban a korai vegetációs időszakban jelentős fertőzés nem volt tapasztalható, a megjelent kórokozók tüneteit bonitálás után, de még a levelek leválasztása előtt adatkockákba gyűjtjük, melyek spektrumait a későbbiekben, átfogó adatelőkészítés után, különböző eljárásokkal a laboreredményekkel és egymással is összehasonlítjuk, szintén az adott kárképre jellemző hullámhosszok után kutatva.

3D termografikus (hő) felvétel a burgonya kísérletünkről


Paradicsom állomány időszakos felvételezése hiperspektrális kamerával

Paradicsom kísérlet egyedazonosítása vizuális digitális jelölőkkel


Kisparcellás búza fajtakísérlet a légi felvételek pozíciónálásához kihelyezett mesterséges terepponttal (GCP)

Mi a kísérletek célja és milyen eredmények várhatók? 

Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal című kísérletünkről itt olvashatsz bővebben:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/buza-fajtavizsgalatok-precizios-megoldasokkal

A növényvédelmi monitoring kutatásunk részleteiről itt találhatsz további információkat:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/novenyvedelmi-monitoring 

Fotók forrása: ÖMKi

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 28.

Növényvédelem
A kukorica fontosabb kártevői

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Búza fajtavizsgálatok precíziós megoldásokkal

Részletek
2021. június 1.

Növényvédelem
Támadni fog a fuzáriózis 

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Szántóföldi kutatások az ökológiai gazdálkodásban - 2015

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák szántóföldi fajtatesztelése 2013-ban kezdődött. Az ÖMKi kutatásai jellemzően „on-farm” típusúak, azaz üzemi kísérleteken alapulnak, ezért a kutatási témák kialakításának, a kísérletek megválasztásának egyik fontos szempontja az egyszerű kivitelezhetőség. 

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen