Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A hűvös idő szükségessé teszi a tafrina elleni védekezést

2022. évi 5. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Egyre kevésbé lehet az egész országra kiterjedő növényvédelmi előrejelzést adni. Gyakran már egy településen belül is egészen eltérő időjárási jelenségekkel találkozunk. Ezen felül egyre több, olyan mediterrán származású gyümölcsfajt vagy fajtát is telepítettek a kertészek, melyeknek a betegség ellenállóságával, fagytűrő képességével, nem vagyunk tisztában. 

Így van ez az őszibarackok esetében is. A pesti kertben tegnap már sziromhullásban lévő laposbarackkal találkoztam és még tafrinától mentesek voltak a levelei, hasonlóan a szomszédos, virágzó nektarinhoz. Dr. Sicz György békéscsabai kollégám viszont a virágzás elején álló néhány fajta levélkéjén már megtalálta a gomba tünetét, a piros torzulást, fodrosodást. 

Az OMSZ április 7-én készült térképe a várható vasárnapi helyzetet mutatja a www.met.hu oldalon. Úgy tűnik, hogy az időjárás országosan hűvösre és csapadékosra fordul. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hűvös és csapadékos időjárás kedvez a tafrina és a monília terjedésének.

20220407_123042(1)

Fontos tudni, hogy a tafrina fertőzés jelei nem azonnal, hanem a fertőzés után 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek formájában. A tafrina ellen, ha hűvös és csapadékos az időjárás, tavasszal mindenképpen védekezni kell.Az első lépés már megtörtént, ez a rezes lemosás volt. De most ismételni kell a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. A 2021. évi 1. felhívás mellékletében felsoroltuk a felhasználható réz hatóanyagú növényvédőszereket. Aki most vásárol, annak a Cuproxat FW-t javaslom, mert ezt, a kedvező pH-ja miatt még később is fel lehet használni őszibarackban, a „fajtára jellemző színeződés kialakulásáig”.

Sokan még mindig félnek a réztől, a perzselő hatásától az őszibarackban. Egyre több olyan visszajelzést kapok a permetező kertészektől, melyek alapján úgy tűnik, hogy még a virágzásban is használható néhány készítmény. Nem perzselik meg a virágokat. Sajnos a fajtákra és egyben a készítményekre is kiterjedő összehasonlító kísérletek nélkül nem tudok biztosan ajánlani olyan rezes gombaölőket melyek nem okoznak kárt.

A kis leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is küzdhetünk a tafrinával. Ebben az esetben ismételni kell a kezelést 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a gomba terjedése. A tafrina tüneteiről nézzék meg kisfilmünket.  


Ne feledjék, hogy a cseresznyének, a meggynek (tünete a boszorkányseprő), a szilvának (tünete a bábaszilva) és a kajszinak is van „saját tafrinája”. Mindegyik tafrinafajra igaz, hogy alacsony hőmérsékleten, esős, párás időbenterjednek igazán és 15-20 0C átlaghőmérsékleten már megszűnik a károsításuk. De ne keseredjenek el, lesz még munkájuk! A lisztharmatra és a levélbetegségekre biztosan számíthatnak egész nyáron át.  

bábaszilva_ÖMKI
Bábaszilva

A kertekben a ribiszke levelein megjelent egy jellegzetes tünet, a jellegzetes vöröslő, hólyagos levelek, amelyeket azonban nem gomba, hanem a levélpirosító ribiszke levéltetű okoz. A levelek fonákján levéltetű telepeket még nem, csak 1-1 levéltetű egyedet találhatunk. Biokertben ez a kártevő, bár mindig megjelenik, nagy kárt általában nem okoz, annak ellenére, hogy a kárkép nagyon feltűnő. Figyeljék meg 1-2 hét múlva a levelek fonákját, ezeken a leveleken jelennek meg majd először a levéltetveket parazitáló levéltetű fürkészek és katicabogarak. Ha nagyon sok hajtás érintett, káliszappanos vagy narancsolajos permetezéssel a levéltetvek száma ritkítható. 

Levélpirosito ribiszke leveltetu_1
Levélpirosító ribiszke levéltetű

Budapest, 2022. április 07.

Jó böngészést és jó kertészkedést kívánunk:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.                   

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2022. április 14.

Növényvédelem
Aktuális az alma lisztharmat és varasodás elleni védekezés

2022. évi 6. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2013

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Kiadvány
Rövid élelmiszer-ellátási láncok példatára - Fogalmak és hazai jó gyakorlatok

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen