Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szakmai nap a bioszója termesztésről

Az ÖMKi a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2020. szeptember 10-én szakmai napot Püskin és Győrsövényházán.

A rendezvény délelőtti programja a 2020-2021-ben megvalósuló Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI pályázatunkhoz kapcsolódott, melynek során szántóföldi bemutatót szerveztünk. A szójatermesztés biológiai alapjait a Magyar Szója szója fajtabemutató parcelláinak megtekintésével ismerhettük meg „élőben” is. A 21 fajtát felvonultató fajtasorban a szuper korai fajtákból csak egy képviseltette magát (Anushka), de a későbbi éréscsoportokban az ismert és sztenderd fajták (pl. Mentor) mellett olyan szójafajtákat is megismerhettünk, amelyek csak a közeljövőben kerülnek piaci bevezetésre.  Látható volt az éréscsoportok közötti jelentős eltérés, a legkoraibb fajták már szinte aratható állapotban voltak, a középérésűeknél viszont olyan fajták is előfordultak, ahol még a levél sárgulása sem kezdődött meg.

biosózja

Általánosságban elmondható, hogy az idei évben alacsonyabbak lettek a növények, az alsó hüvelyek sok fajtánál a talajhoz eléggé közel helyezkednek el, ami megnehezíti a veszteségmentes betakarítást.

Az EIP-AGRI pályázat keretein belül 4 kísérleti helyszínen a bio és low input technológiára adott reakciót teszteltük 5 korai szójafajtánál, amelynek a parcelláit a mosonmagyaróvári konzorciumi partner kísérleti területén tekinthettük meg. Az állományban low input technológiát alkalmaztak a kísérleti programnak megfelelően, így csak magoltást és egyszeri gyomirtószeres alapkezelést kapott. Jelentős kórokozó és kártevő nem volt észlelhető, és a gyomnyomás is mérsékelt maradt, a fajták nem mutattak különbséget a konvencionális technológiával művelt területhez képest.

bioszója_ömki (1)

A délutáni program során az ÖMKi MNVH projektjéhez kapcsolódóan tartottunk szántóföldi szemlét és műhelymunkát Győrsövényházán, a térség egyik meghatározó bioszójatermesztő gazdaságában.

Itt egy bioszója táblát tekinthettünk meg, melynek során az alkalmazott agrotechnikai lépéseket is bemutatta a gazda. Az érdeklődés középpontjában a gyomszabályozás állt, mivel a táblán csak csekély gyomosodás volt tapasztalható, és bár az állomány itt is jóval alacsonyabb volt a szokásosnál, a növényenkénti hüvelyszám meghaladta a 25-30 darabot.

Ezt követően a gazdaság gépparkját néztük meg, többek között a mechanikai gyomszabályozás eszközeit is. A kamera-vezérelt sorközművelő kultivátor mellett a precízen beállítható, a szójaállományban hatékonyan használható Treffler gyomfésű is hozzájárul a gyomszabályozás sikeréhez. Kórokozó és kártevő itt sem volt észlelhető nagymértékben az állományban. A gazda a Mentor szójafajtát termeli több éve, ami bevált fajtája a gazdaságnak mind a fehérjetartalmat, mind a termésmennyiséget tekintve. A termesztési cél elsősorban az étkezési szója, ami Ausztriában kerül értékesítésre, ezután a takarmányszója-piacon értékesül az étkezési minőséget el nem érő mennyiség. A gazdaság öntözés nélkül termel, ami meghatározó a termésmennyiséget tekintve, de a gazda így is bízik a 2,5 t/ha-t meghaladó termésátlagban.

bioszója_ömki (2)

A terepszemle alkalmával a kötetlen szakmai beszélgetés során a technológia több kritikus pontja, pl. a tőszám, a vetésidő kérdései is napirendre kerültek. A szakmai nap informatív, hasznos volt a résztvevők számára, remélhetőleg hozzájárul a bioszója-termesztés sikerességéhez a jelenlegi és jövőbeli termelők számára.

A szakmai nap prezentációja ide kattintva letölthető. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. július 26.

Hír
Az ökológiai szójatermesztés hangsúlyos feladata a gyomszabályozás

Magyarországon a szójatermő terület az elmúlt években a támogatásoknak köszönhetően is növekedett, ma már mintegy 60 000 ha. Az ökológiai szójatermesztés területe csaknem megduplázódott, 1800 ha körül alakul.

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Vetésforgó bővítése szójával

Részletek
2019. április 12.

Hír
Szakmai műhelymunka Martonvásáron az ökológiai szójatermesztés jegyében

Az ÖMKi a szántóföldi diverzifikáció és az ehhez kapcsolódó új termékpályák témájában, a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2019. március 27-én szakmai műhelymunkát az MTA martonvásári Kutatóintézetében.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Rendezvény
Ökológiai szójatermesztés - termelés és termékpálya 2021

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen