Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szakmai nap a bioszója termesztésről

Az ÖMKi a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2020. szeptember 10-én szakmai napot Püskin és Győrsövényházán.

A rendezvény délelőtti programja a 2020-2021-ben megvalósuló Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI pályázatunkhoz kapcsolódott, melynek során szántóföldi bemutatót szerveztünk. A szójatermesztés biológiai alapjait a Magyar Szója szója fajtabemutató parcelláinak megtekintésével ismerhettük meg „élőben” is. A 21 fajtát felvonultató fajtasorban a szuper korai fajtákból csak egy képviseltette magát (Anushka), de a későbbi éréscsoportokban az ismert és sztenderd fajták (pl. Mentor) mellett olyan szójafajtákat is megismerhettünk, amelyek csak a közeljövőben kerülnek piaci bevezetésre.  Látható volt az éréscsoportok közötti jelentős eltérés, a legkoraibb fajták már szinte aratható állapotban voltak, a középérésűeknél viszont olyan fajták is előfordultak, ahol még a levél sárgulása sem kezdődött meg.

biosózja

Általánosságban elmondható, hogy az idei évben alacsonyabbak lettek a növények, az alsó hüvelyek sok fajtánál a talajhoz eléggé közel helyezkednek el, ami megnehezíti a veszteségmentes betakarítást.

Az EIP-AGRI pályázat keretein belül 4 kísérleti helyszínen a bio és low input technológiára adott reakciót teszteltük 5 korai szójafajtánál, amelynek a parcelláit a mosonmagyaróvári konzorciumi partner kísérleti területén tekinthettük meg. Az állományban low input technológiát alkalmaztak a kísérleti programnak megfelelően, így csak magoltást és egyszeri gyomirtószeres alapkezelést kapott. Jelentős kórokozó és kártevő nem volt észlelhető, és a gyomnyomás is mérsékelt maradt, a fajták nem mutattak különbséget a konvencionális technológiával művelt területhez képest.

bioszója_ömki (1)

A délutáni program során az ÖMKi MNVH projektjéhez kapcsolódóan tartottunk szántóföldi szemlét és műhelymunkát Győrsövényházán, a térség egyik meghatározó bioszójatermesztő gazdaságában.

Itt egy bioszója táblát tekinthettünk meg, melynek során az alkalmazott agrotechnikai lépéseket is bemutatta a gazda. Az érdeklődés középpontjában a gyomszabályozás állt, mivel a táblán csak csekély gyomosodás volt tapasztalható, és bár az állomány itt is jóval alacsonyabb volt a szokásosnál, a növényenkénti hüvelyszám meghaladta a 25-30 darabot.

Ezt követően a gazdaság gépparkját néztük meg, többek között a mechanikai gyomszabályozás eszközeit is. A kamera-vezérelt sorközművelő kultivátor mellett a precízen beállítható, a szójaállományban hatékonyan használható Treffler gyomfésű is hozzájárul a gyomszabályozás sikeréhez. Kórokozó és kártevő itt sem volt észlelhető nagymértékben az állományban. A gazda a Mentor szójafajtát termeli több éve, ami bevált fajtája a gazdaságnak mind a fehérjetartalmat, mind a termésmennyiséget tekintve. A termesztési cél elsősorban az étkezési szója, ami Ausztriában kerül értékesítésre, ezután a takarmányszója-piacon értékesül az étkezési minőséget el nem érő mennyiség. A gazdaság öntözés nélkül termel, ami meghatározó a termésmennyiséget tekintve, de a gazda így is bízik a 2,5 t/ha-t meghaladó termésátlagban.

bioszója_ömki (2)

A terepszemle alkalmával a kötetlen szakmai beszélgetés során a technológia több kritikus pontja, pl. a tőszám, a vetésidő kérdései is napirendre kerültek. A szakmai nap informatív, hasznos volt a résztvevők számára, remélhetőleg hozzájárul a bioszója-termesztés sikerességéhez a jelenlegi és jövőbeli termelők számára.

A szakmai nap prezentációja ide kattintva letölthető. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. július 26.

Hír
Az ökológiai szójatermesztés hangsúlyos feladata a gyomszabályozás

Magyarországon a szójatermő terület az elmúlt években a támogatásoknak köszönhetően is növekedett, ma már mintegy 60 000 ha. Az ökológiai szójatermesztés területe csaknem megduplázódott, 1800 ha körül alakul.

Részletek
2020. december 14.

Hír
Szakmai fórum az ökológiai szójatermesztés jegyében

A fenntartható, low-input, illetve ökológiai szójatermesztés fejlesztését tűzte ki célul az ÖMKi abban az az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projektben, amelynek gyakorlati megvalósítása 2020-ban indult, négy szójatermesztő gazdaság bevonásával.

Részletek
2019. augusztus 8.

Diverzifikáció
Vetésforgó bővítése szójával

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS - Ágazati konferencia 2020

Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen