Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

állattenyésztés, takarmányozás, szenzorok   2021. július 1. Hír

Okos állattenyésztés - Láthatóvá tenni a láthatatlant

Egyik új és kiemelt kutatásunk az állattenyésztés területén végzett szenzoros és hagyományos mérési adatok gyűjtése a szabad tartású szarvasmarhák non-invazív (behatásmentes) szenzorokkal mérhető fiziológiai állapotairól, mozgásáról és testsúly-gyarapodásáról.

A mért adatok alapján az állatok biológiai igényeit szem előtt tartva lehetővé tesszük a tartástechnológia, menedzsment és a takarmányozás optimalizálását, a hatékony betegség- és állapotfelismerést (pl. sántaság, ivarzás) és ebből következően az egyedi megfigyelést és az egyedre szabott állatgyógyászati eljárások alkalmazását, a legeltetési időszakban is.

Ennek jegyében készítettük elő kísérletünket, mely két részterületet foglal magába. Kamerás, szenzoros kísérletünket (továbbiakban: RumiWatch megfigyelés) a hízó istállóban tartott egyedeken március végén, míg a szabad tartású, legeltetett húshasznú szarvasmarhákra vonatkozó kísérletet (továbbiakban: szenzoros megfigyelés) április elején állítottunk be a várvölgyi telephelyű Gazdatrend Kft. közreműködésével.

IMG_5727

A RumiWatch megfigyelés során nagy pontosságú szenzorok adatait elemezzük, összesen négy – 2 db az istállóban és 2 db a kifutóban – kamerával készített, folyamatos videófelvétel segítségével, hogy az állatok viselkedéséről, tevékenységeikről minél több specifikus szenzor-mintázatot azonosítsunk. Terveink szerint összesen 5 hizlalás alatt álló, istállózott növendékbika vesz részt a kutatásban. Miután elég adat érkezett az adott egyed mozgásáról (körülbelül 8 hét) az eszközök másik állatra kerülnek. A kísérletbe az alábbi szenzorokat vontuk be: Rumiwatch kötőfékes fejszenzor aktivitás és hőmérséklet érzékelővel, illetve RumiWatch lábra szerelhető GPS aktivitás mérő.


IMG_5561

A videófelvételek és a Rumiwatch szenzor adatok kiértékelését felügyelt tanulási folyamattal, mesterséges intelligencia szoftver segítségével a CollMot Robotics Kft. közreműködésével végezzük, melynek során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mely komfort és szociális mozgásokat vagyunk képesek a szenzoradatokkal nagyfokú biztonsággal felismerni (jelenleg 44 féle mozgásformát vizsgálunk).

Úgy gondoljuk, hogy a hasonló alapmozgásokra alapozva pontosabb és komplexebb eredményeket kaphatunk az állatok egészségi állapotáról, jóllétéről, mely lényegesen befolyásolja az állatok fejlődését, a hús minőségét és a gazdálkodás jövedelmezőségét.

ömki (5)

A szenzoros megfigyelést a legeltetési idénytől - április hónaptól - kezdődően, a legelőn is nagy biztonsággal alkalmazható, kereskedelmi forgalomban kapható, de a húsmarhatartásban jelenleg nem elterjedt szenzorcsaládokkal, nagy létszámú csoporton alkalmazva folytatjuk. A kutatásban 120 tehén - köztük néhány fiatal üsző - és szaporulata vesz részt.

A kísérletbe az alábbi szenzorokat vontuk be:

  • Moovement GPS füljelző, helyzetjelző szenzor (120 állaton),
  • Moonsyst bendőbólusz aktivitás és hőmérséklet szenzorral (120 állaton),
  • Allflex nyaki transzponder az állatok ivarzási- és egészségügyi állapotának megfigyelésére (120
  • állaton),
  • Allflex aktivitást figyelő fültranszponder borjak számára (tervezett 100 állaton),
  • ENGS Pedometer lábra helyezhető lépésszámláló, aktivitás mérő (120 állaton),
  • ENGS Pedometer kisméretű, lábra helyezhető lépésszámláló, aktivitás mérő borjak részére (tervezett 100 állaton) 

Az eszközök által szolgáltatott széleskörű, nagy mennyiségű adatból az egyedre szabott információk elemzésével képet kapunk a legeltetett állatok egészségi, táplálkozási, jólléti állapotáról, napi életritmusáról és az egyes tehenek szaporodásbiológiai státuszáról.  A problémák korai felismerésével és az időben történő beavatkozással lehetőség nyílik a tartási feltételek optimalizálására és a gazdálkodás hatékonyságának javítására, az istállón kívül is.

Kutatásunkkal láthatóvá szeretnénk tenni a láthatatlant, a kora tavasztól késő őszig terjedő legeltetési periódusban.

Kutatásvezető: Dr. Pajor Gábor, állatorvos, adatelemző és informatikus.

A kutatás további részletei elérhetőek a honlapunkon:

https://biokutatas.hu/hu/page/show/allattenyesztes

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Állattenyésztés

Részletek
2022. november 3.

Hír
Adatelemzés - Az ellés jelei szenzoradatok alapján

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban - 8. rész

Részletek
2021. november 19.

Hír
Szürkemarha gulyák nyomon követése IoT-technológiával

A szaktanácsadók innováció-szervezési feladatai a projekt egyes szakaszaiban.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Műhelymunka a digitalizáció elősegítésére

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), PATH2DEA projektje, valamint a Magyarországi Precíziós Állatartásért Egyesület (MAPÁE) együtműködésében szervezzük meg közös workshopunkat az agroökológiai átállást lehetővé tevő digitalizáció elősegítése témában.

Részletek

Kiadvány
A burgonya nitrogéntrágyázása ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen