Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

állattenyésztés, takarmányozás, szenzorok   2021. július 1. Hír

Okos állattenyésztés - Láthatóvá tenni a láthatatlant

Egyik új és kiemelt kutatásunk az állattenyésztés területén végzett szenzoros és hagyományos mérési adatok gyűjtése a szabad tartású szarvasmarhák non-invazív (behatásmentes) szenzorokkal mérhető fiziológiai állapotairól, mozgásáról és testsúly-gyarapodásáról.

A mért adatok alapján az állatok biológiai igényeit szem előtt tartva lehetővé tesszük a tartástechnológia, menedzsment és a takarmányozás optimalizálását, a hatékony betegség- és állapotfelismerést (pl. sántaság, ivarzás) és ebből következően az egyedi megfigyelést és az egyedre szabott állatgyógyászati eljárások alkalmazását, a legeltetési időszakban is.

Ennek jegyében készítettük elő kísérletünket, mely két részterületet foglal magába. Kamerás, szenzoros kísérletünket (továbbiakban: RumiWatch megfigyelés) a hízó istállóban tartott egyedeken március végén, míg a szabad tartású, legeltetett húshasznú szarvasmarhákra vonatkozó kísérletet (továbbiakban: szenzoros megfigyelés) április elején állítottunk be a várvölgyi telephelyű Gazdatrend Kft. közreműködésével.

IMG_5727

A RumiWatch megfigyelés során nagy pontosságú szenzorok adatait elemezzük, összesen négy – 2 db az istállóban és 2 db a kifutóban – kamerával készített, folyamatos videófelvétel segítségével, hogy az állatok viselkedéséről, tevékenységeikről minél több specifikus szenzor-mintázatot azonosítsunk. Terveink szerint összesen 5 hizlalás alatt álló, istállózott növendékbika vesz részt a kutatásban. Miután elég adat érkezett az adott egyed mozgásáról (körülbelül 8 hét) az eszközök másik állatra kerülnek. A kísérletbe az alábbi szenzorokat vontuk be: Rumiwatch kötőfékes fejszenzor aktivitás és hőmérséklet érzékelővel, illetve RumiWatch lábra szerelhető GPS aktivitás mérő.


IMG_5561

A videófelvételek és a Rumiwatch szenzor adatok kiértékelését felügyelt tanulási folyamattal, mesterséges intelligencia szoftver segítségével a CollMot Robotics Kft. közreműködésével végezzük, melynek során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mely komfort és szociális mozgásokat vagyunk képesek a szenzoradatokkal nagyfokú biztonsággal felismerni (jelenleg 44 féle mozgásformát vizsgálunk).

Úgy gondoljuk, hogy a hasonló alapmozgásokra alapozva pontosabb és komplexebb eredményeket kaphatunk az állatok egészségi állapotáról, jóllétéről, mely lényegesen befolyásolja az állatok fejlődését, a hús minőségét és a gazdálkodás jövedelmezőségét.

ömki (5)

A szenzoros megfigyelést a legeltetési idénytől - április hónaptól - kezdődően, a legelőn is nagy biztonsággal alkalmazható, kereskedelmi forgalomban kapható, de a húsmarhatartásban jelenleg nem elterjedt szenzorcsaládokkal, nagy létszámú csoporton alkalmazva folytatjuk. A kutatásban 120 tehén - köztük néhány fiatal üsző - és szaporulata vesz részt.

A kísérletbe az alábbi szenzorokat vontuk be:

  • Moovement GPS füljelző, helyzetjelző szenzor (120 állaton),
  • Moonsyst bendőbólusz aktivitás és hőmérséklet szenzorral (120 állaton),
  • Allflex nyaki transzponder az állatok ivarzási- és egészségügyi állapotának megfigyelésére (120
  • állaton),
  • Allflex aktivitást figyelő fültranszponder borjak számára (tervezett 100 állaton),
  • ENGS Pedometer lábra helyezhető lépésszámláló, aktivitás mérő (120 állaton),
  • ENGS Pedometer kisméretű, lábra helyezhető lépésszámláló, aktivitás mérő borjak részére (tervezett 100 állaton) 

Az eszközök által szolgáltatott széleskörű, nagy mennyiségű adatból az egyedre szabott információk elemzésével képet kapunk a legeltetett állatok egészségi, táplálkozási, jólléti állapotáról, napi életritmusáról és az egyes tehenek szaporodásbiológiai státuszáról.  A problémák korai felismerésével és az időben történő beavatkozással lehetőség nyílik a tartási feltételek optimalizálására és a gazdálkodás hatékonyságának javítására, az istállón kívül is.

Kutatásunkkal láthatóvá szeretnénk tenni a láthatatlant, a kora tavasztól késő őszig terjedő legeltetési periódusban.

Kutatásvezető: Dr. Pajor Gábor, állatorvos, adatelemző és informatikus.

A kutatás további részletei elérhetőek a honlapunkon:

https://biokutatas.hu/hu/page/show/allattenyesztes

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Állattenyésztés

Részletek
2022. november 3.

Hír
Adatelemzés - Az ellés jelei szenzoradatok alapján

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban - 8. rész

Részletek
2021. november 19.

Hír
Szürkemarha gulyák nyomon követése IoT-technológiával

A szaktanácsadók innováció-szervezési feladatai a projekt egyes szakaszaiban.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Műhelymunka a digitalizáció elősegítésére

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), PATH2DEA projektje, valamint a Magyarországi Precíziós Állatartásért Egyesület (MAPÁE) együtműködésében szervezzük meg közös workshopunkat az agroökológiai átállást lehetővé tevő digitalizáció elősegítése témában.

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták, az egészséges talaj hírnökei

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen