Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Állattenyésztés

Takarmányozási és betegségmegelőzési rendszer kialakítása

A precíziós gazdálkodás mindeddig elsősorban a szántóföldi növénytermesztés területén szivárgott be a hazai mezőgazdasági gyakorlatba. Ugyanakkor rendkívüli lehetőséget rejt az állattenyésztés területén is. Intenzív állattartásban már hazánkban is ismerünk gyakorlati példákat a tejelő tehenek testhőmérsékletének, tejhozamának és -minőségének szenzoros nyilvántartására. Ugyanakkor az állatok természetes igényeihez igazodó, szabadtartásos állattenyésztésben nehézségekbe ütközik a folyamatos monitoring megvalósítása. Egyedre szerelhető, nem invazív szenzorokkal ma már ez is megoldható. A kutatás ezt a területet kívánja bevezetni a hazai gyakorlatba és továbbfejleszteni, új, kiemelkedő minőségű hazai élelmiszertermékek előállítása érdekében.



Tevékenységek

  • Az állattenyésztés területén szenzoros és hagyományos mérési adatokat gyűjtünk a szabad tartású szarvasmarha egyedek táplálkozási folyamatairól, egészségi állapotáról és testsúly-gyarapodásáról. A mért adatok alapján az állatok biológiai igényeit szem előtt tartva lehetővé tesszük a tartástechnológia és a takarmányozás optimalizálását, a hatékony betegség-felismerést és az egyedre szabott állatgyógyászati eljárások alkalmazását.
  • Terepnapok, szakmai értékelő és tervező napok keretében lehetővé tesszük a tapasztalatok megosztását és az eredmények megvitatását. A technológia segítségével kiemelkedő beltartalmi mutatójú új termékek kialakítását kezdjük meg.


Várható eredmények

  • Új szenzorok bevezetése az állattenyésztési gyakorlatba, melyek lehetővé teszik a táplálkozási szokások és az emésztési hatékonyság, illetve az állatok viselkedése közötti összefüggések feltárását (pl. a kérődzési folyamat hossza, ritmusa, ideje alapján).
  • A fejlesztések lehetővé teszik a gazdaságok számára a pontosabb, egyed szintű monitorozást, ezáltal a kiváló állatjóléti feltételek biztosítását és dokumentálását, így a fogyasztók érdekeinek fokozott védelmét és kiszolgálását.
  • Új termékek fejlesztése kezdődik meg, melyek kedvező beltartalmi értékeikkel kiemelkednek a jelenlegi kínálatból.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Dr. Pajor Gábor

Vezető kutató

Állatorvos - adatelemző és informatikus

gabor.pajor@biokutatas.hu
+36 30 398 3934


Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. január 15.

Hír
Partnereket keresünk állattenyésztési kutatásunkhoz!

Részletek
2019. augusztus 8.

Precíziós megoldások
Növényvédelmi monitoring

Részletek
2020. november 30.

Hír
Műholdak a mezőgazdaság szolgálatában

A föld körüli pályán mozgó műholdak folyamatosan fényképezik a felszínen zajló folyamatokat. A felvételek különböző hullámhosszokon készülnek.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
Közösség által támogatott mezőgazdaság

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A Közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek Európa nyugati felén és Észak-Amerikában az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet kaptak a helyi élelmiszerrendszerek területén.

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen