Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kutatásainkról közérthetően

Tápanyagutánpótlás intenzív kertészetben

Konvencionális termesztés során a növény várható termésmennyiségéhez fajlagosan, a növény fejlődési igényéhez igazítják a tápanyagutánpótlást, és a növény igényéhez igazodva különböző tápanyagokat, bioaktív anyagokat adnak a növényeknek kiültetés után a begyökeresedéshez, a vegetatív fejlődés, a virágzás és a terméskötés, termésérlelés időszakában.

Erre az óramű pontosságú adagolásra azért van szükség, mert vagy talaj nélkül, vízkultúrában termelnek vagy jellemzően nagyon alacsony, 0,5-1% a talaj humusztartalma. Az ökológiai termelés legfontosabb alapelve a talaj termékenységének megőrzése és fokozása. Mit jelent ez, hogyan kell megvalósítani? Az ÖMKi kutatásainak egyik fókusza a tápanyagutánpótlás és humuszmenedzsment kertészeti kultúrákban.

Nagyon keveset tudunk arról hogyan, mikor, mennyi tápanyag szabadul fel, válik elérhetővé azokban az intenzív kertészetekben, amelyekben – az ökológiai termelés alapelveinek megfelelően – komposztot, mégpedig minden évben jelentős mennyiségű (30 kg/m2 feletti mennyiségű) zöldkomposztot használnak.

Bár a zöldkomposztok (azaz zöldhulladékból, kizárólag növényi maradványokból: fanyesedékből, gallyakból, lombból, fűnyesedékből, törkölyből stb.) készülő komposztok tápanyagtartalma viszonylag alacsony, 0,5-1% körüli nitrogén, foszfor, kálium tartalom jellemző, 3-4 év használat után nagyon jelentősen megemelkedik a talaj humusztartalma. A gazdálkodók tapasztalati úton komposztot, granulált trágyát, esetleg különböző a talaj egészségét, a talaj mikroflóra-növény kapcsolatot támogató mikrobiológiai készítményt használnak.

Kísérletünk helyszínén 4,5-5%-os humusztartalmat mértünk, az ilyen talaj tápanyagszolgáltató képessége jelentős. A kísérletben lecsökkentettük, az egyik kezelés esetén teljesen el is hagytuk a kiegészítésként használt granulált baromfitrágya mennyiségét, és használtunk Trichoderma asperellum gomba T34 törzsét és a Bacillus amyloliquefaciens baktériumot tartalmazó készítményt.

Az év folyamán folyamatosan mértük a Herencsényi tájfajta paradicsom növények növekedését, virágzását, mértük a termés mennyiségi és minőségi jellemzőit.

Az eddigi eredményekről és tapasztalatokról az OMÉK-on tartott szakmai konferencián számoltunk be. A beszámoló ide kattintva érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 15.

Média
A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

Részletek
2021. január 11.

Média
Virágos védősávok a szántóföldi növénytermesztésben: vetőmag és telepítés

Ebben a rövid videóban arról lesz szó, hogy mire kell figyelni, ha szántóterületre egy- vagy többéves virágos védősávokat telepítünk.

Részletek
2019. május 2.

Hír
Strapabíró gumók!

A növényeknek a következő három fő tápelemre van szüksége a megfelelő fejlődéshez: nitrogén, foszfor és kálium. A talajok azonban nem minden esetben tudják ezeket megfelelő mértékben biztosítani. 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai kertészeti műhelymunka - mikrobiológiai készítmények és tápanyag-utánpótlási szoftver

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti Tervezői Műhelymunka

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen