Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Virágos védősávok beporzó rovarok és más hasznos szervezetek számára

Ebben a videóban Katja Jacquot (Agroscope, svájci Mezőgazdasági Kutató Intézet), Hans Ramseier (HAFL, berni Agrártudományi, Erdészeti és Élelmiszeripari Főiskola) és Henryk Luka (FIBL, svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) a virágos védősávok különböző típusait mutatja be nekünk: a gabonatáblákhoz összeállított virágos magkeveréket beporzó rovarok és egyéb hasznos szervezetek számára, és egy speciális keveréket káposzta termesztéséhez.

A biológiai sokféleség az alapja sok olyan folyamatnak, mint pl. a természetes beporzás vagy a kártevő-szabályozás (funkcionális biodiverzitás). Ahhoz, hogy a természetes megporzók és az egyéb hasznos szervezetek ezeket a feladataikat el tudják végezni, megfelelő virágos keverékekkel kell elősegíteni az elterjedésüket. Ez azt jelenti, hogy a célnak megfelelő összetételű virágos védősávokat kell telepíteni a művelt területekre (táplálékforrásként), az egyéb természetközeli tájelemek, úgymint a zöldugar, sövények vagy extenzív gyepek (áttelelő- illetve menedékhelyek) kiegészítéseként. A természetes megporzó rovaroknak és egyéb hasznos szervezeteknek az aktív időszakuk folyamán bőséges táplálékra van szükségük. Ugyanakkor az intenzív művelésű területeken szűkös lehet a táplálékkínálat a virágpor és nektár után kutató rovarok számára, ha a növénykultúrák, fák, gyepek már elvirágoztak. Ennek a táplálékhiánynak a kiküszöböléséhez járulnak hozzá a legalább 100 napig álló, biodiverzitást elősegítő területek, a „virágos védősávok természetes megporzók és egyéb hasznos szervezetek számára”, melyek bőséges nektár- és pollenkínálatukkal a nyári hónapok alatt a beporzók és egyéb hasznos szervezetek táplálékát gazdagítják. Forrás: www.agri-biodiv.ch

A videóhoz tartozó magyar feliratot, a videó jobb alsó sarkában található beállítás gombra kattintva lehet bekapcsolni.

Videó forrása: FiBL
Fotó: A virágzó sáv a helyi flóra elemeiből áll, főleg rovarbeporzású fajokból, és a vegetációs időszak nagy részében kezeletlen, azaz még kaszálás se történik rajta (Lukas Pfiffner felvétele).

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. január 11.

Média
Virágos védősávok a szántóföldi növénytermesztésben: vetőmag és telepítés

Ebben a rövid videóban arról lesz szó, hogy mire kell figyelni, ha szántóterületre egy- vagy többéves virágos védősávokat telepítünk.

Részletek
2018. június 12.

Hír
RELACS – Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált inputok javítása

Az ökológiai gazdálkodásban felhasznált vitatott inputok kiváltásáról szóló RELACS projekt résztvevői a Belgiumban található Leuven városában gyűltek össze 2018. május 28-án. A projektindító megbeszélésen Dr. Lucius Tamm – a projekt koordinátora – kiemelte, hogy a RELACS egyedülálló lehetőséget biztosít a gazdaszervezetek, a szaktanácsadók, valamint a kutatók számára ahhoz, hogy összedolgozva még magasabb szintre emeljék az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott környezetvédelmi szabványokat.

Részletek
2020. december 15.

Média
A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A vadon élő méhek és a megporzás

A legújabb kutatások igazolták, hogy a vadon élő méheknek és más rovaroknak meghatározó szerepe van a megporzásban, mind a vadon élő növények, mind a kultúrnövények esetében. Az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent a beporzó szervezetek egyedsűrűsége és diverzitása a táplálékforrások és a fészkelőhelyek számának csökkenése miatt. Ez kihatással van az agrárszektorra is. Agro-ökológiai kutatások bizonyítják, hogy a fenntartható növénytermesztési rendszerek nagyban hozzájárulnak a vadon élő méhek populációinak fenntartásához. A vadon élő méheket segítő lehetőségek tárháza azonban még messze nincs kimerítve.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Mezei aszat

A mezei aszat egyre nagyobb problémát jelent, különösen a nagy szervesanyag-tartalmú szántóterületeken gazdálkodók számára, ökológiai és konvencionális gazdálkodásban egyaránt. Ha sikerül megtelepednie, akkor kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy az állományát elfogadható szintre szorítsuk vissza. 

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi szakmai nap 2020 - Kincsünk a termőföld

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen