Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Júliusi kertészeti növényvédelmi felhívás

Júliusban, a napokban elért minket az év idei első hőhulláma.

Az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys) és a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) két olyan károsító, amelyek 10 éve még ismeretlenek voltak számunkra, de manapság már minden kertben előfordulhatnak. Már találkozhatunk egyedeikkel kertjeinkben, megfigyeléseink szerint nagyobb számban vannak jelen, mint tavaly. Mindkét kártevő polifág faj, károsítják a legtöbb kertészeti növényt, paradicsomot, zöldbabot, cukkinit, paprikát, almát, körtét, őszibarackot, málnát, szedret, vagyis inkább a nyár közepén, végén termő gyümölcsöket, terméseket. Petéiket a poloskák csoportosan helyezik el, és az ezekből kikelő lárvák eleinte csoportosan láthatók a növényeken. Mindkét faj jelentős kártevő, ahol a lárvák vagy az imágók megszúrják a növényt, ott a termés, a levél deformálódik, a növény szövete elhal, elbarnul. A poloskák tavasszal a melegebb napokon jelennek meg, és kezdik el a peterakást, egy generációjuk 35-40 nap alatt fejlődik ki. A felnőtt egyedek nagy távolság megtételére képesek, akár napi több kilométert is repülnek.

Részletesebben írtunk a poloskák kártételéről korábban növényvédelmi hírlevelünkben. Mindenképpen érdemes a zöldségeskert közelében egy szappanos vagy mosogatószeres vízzel teli vödröt tartani, és a kifejlett egyedeket, lárvákat, sőt a petecsomókat is ebbe gyűjteni. A tiszta vízből sajnos kimásznak, a szappanos vízben viszont biztosan elpusztulnak.

ÖMKi hírek fejléce (49)

Vannak olyan növények, amelyeket különösen kedvelnek, így a zöldbab, körömvirág, tejesérésben lévő gabona - ezekről tömegesen gyűjthetők. 1-2 értékesebb növényt megvédhetünk úgy, hogy rovarhálóval takarjuk a növényeket. Növényvédőszeres beavatkozásra nincs sok lehetőség, a piretrin hatóanyagú Pyregard idén is használható szükséghelyzeti engedéllyel hajtatott paprikában és paradicsomban, továbbá megjelent a piacon egy a zöld vándorpoloska Európában honos parazitoidját, a Trissolcus basalis parazitoid fürkészdarazsat tartalmazó termék is, de ez inkább csak a profi termelők számára lesz elérhető.

ÖMKi hírek fejléce (48)

A szokásosnál csapadékosabb május-június nehezítette a gyümölcstermő növényeink és a szőlő gombás betegségei elleni védekezést. Ott is jelen van a szőlő lisztharmata, peronoszpórája, az alma lisztharmata, varasodása, a csonthéjasok levéllikasztó betegségei, ahol az elmúlt években nagyon gyenge fertőzést tapasztaltunk.

ÖMKi hírek fejléce (50)

A legjobb megoldás a megelőzés, amely magában foglalja a rendszeres növényápolást, szőlő esetén a hajtásválogatást, csonthéjasok esetén a termésérés után a zöldmetszést, a felhasználóra és a környezetre kisebb veszélyt jelentő egyszerű anyagok használatát. A szódabikarbóna az alma varasodása, a szőlő, a zöldségfélék és a bogyósok lisztharmatos betegsége ellen is használható. A kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú Vitisan már növényvédőszer kategóriába tartozik, a szódabikarbónához hasonlóan a szőlő lisztharmata, az alma varasodása és lisztharmata, a bogyósok és a zöldségfélék lisztharmata és a bogyósok szürkepenésze ellen, 1 napos várakozási idővel használható. Az erős lisztharmatfertőzés esetén teendőkről korábban írtunk.

A házikertek kedvenc növénye a paradicsom, amire a júliusi időszakban különösen veszélyes a paradicsomvész és a kalciumhiány. A paradicsomvész kórokozója a Phytophthora infestans nevű petespórás gomba, amely a leveleket, a szárat és a bogyókat egyaránt megtámadja. Az első jelek közé tartozik a barna foltok megjelenése a leveleken, amelyek gyorsan szétterjednek a növény egészén, leforrázott külsőt adva az egész állománynak. A paradicsomot – és minden más zöldségfélét – korán reggel kell öntözni, hogy a lombozata minél hamarabb felszáradjon. A legjobb, legvíztakarékosabb öntözési mód a csepegtető öntözés. A paradicsom esetén is igaz, hogy a zöldmunkák elvégzésével levegősebbé tesszük a lombozatot. A folytonnövő paradicsomok esetén a legalsó termésfürt alatti leveleket célszerű eltávolítani, különösen akkor, ha ezeken gombás betegségek tüneteit figyeljük meg. Vannak olyan biológiai növényvédőszerek vagy mikrobiológiai termékek, amelyek elfoglalják a helyet, kiszorítják a kórokozókat, de ezeket a termékeket preventíven, vagyis megelőző céllal, a paradicsompalánták kiültetésétől (esetleg már palántakorban) kell használni. A paradicsomvészről itt írtunk.

A nagy melegben növényeink intenzíven fejlődnek, előfordulhat, hogy bár van elegendő kalcium a talajban, mégsem tudnak elegendő kalciumot felvenni és a gyorsan osztódó szövetekhez, így a termés csúcsába szállítani. Paradicsomon tipikusan ilyenkor jelenik meg a terméscsúcs barnulása, elhalása, de paprikán, cukkinin is hasonló tüneteket figyelhetünk meg. Kalciumot is tartalmazó lombtrágyával lehet a növények fejlődését támogatni, a megkötött termések minőségét megőrizni. A feketetalpasságra való hajlam egyes fajtákra inkább jellemző, érdemes megfigyelni, melyik fajtáknál fordul ez elő inkább a saját kertünkben, és ezeket a fajtákat a jövőben kerüljük el!

Folyamatosan aktualizáljuk honlapunkon a rajzásmegfigyelő hálózatból érkező észleléseket. A júliusi 12-i adatok szerint dióburok-fúrólegyet még csak Debrecenben és a Budakalász-Pomáz-Üröm határában fekvő kertben észleltek egyre növekvő számban, a többi helyen, így Győrött és Maroslelén csak 1-3 darabot, Siklóson még egyet sem észleltünk. Lassan várható, hogy megindul a dióburok-fúrólégy rajzása. Kövessék kertészeti oldalakon megjelenő aktuális növényvédelmi hírleveleket, olvassák az az adott kártevővel, kapcsolatos teendőket archív növényvédelmi híreink között.

Jó egészséget, sikeres kertészkedést kívánunk!

Az ÖMKi csapata

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen