Növényvédelem A szőlő növényvédelme biológiai módszerekkel
A legtöbb házikertben ma is gyakran termesztett növény a szőlő. Borkészítéshez több tőkére, nagyobb mennyiségű termésre, vagy egy kiterjedt lugasra van szükségünk, étkezési célra 1-2 tőkére fajtánként. A növényvédelmi teendőink nagyrészt attól függnek, milyen fajtát tartunk, mennyire érzékeny vagy rezisztens az adott fajta.
ökológiai szőlőtermesztés, szőlő lisztharmat, szőlőperonoszpóra
RészletekHír Öt jótanács a fenntartható mezőgazdaság támogatására
Európa szerte rendezvényekkel és ismeretterjesztő kampányokkal ünneplik az Ökogazdálkodás Napját a biomozgalom képviselői és támogatói. Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hívja fel ismét a vásárlók figyelmét a bio termelés és fogyasztás előnyeire. Nemzetközi adatok szerint a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj él, jobb a talaj minősége és vízmegtartó képessége. Bár a biotermékek előállításához sok tudásra és tapasztalatra van szüksége a gazdáknak, egy kilogramm bioélelmiszert átlagosan 15%-kal kevesebb energiával termelnek meg, mint a kémiai input anyagokat használó gazdálkodó társaik.
fenntartható mezőgazdaság, Európai Ökogazdálkodás Napja
RészletekHír A regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósításának lehetőségeiről szólt az ÖMKi Szántóföldi Szemináriuma a hajdúnánási IV. ÖKO EXPÓ-n
Hajdúnánás-Kendereskertben gyűltek össze az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szakemberek szeptember 8-9. között a IV. ÖKO EXPÓ-n. A szakmai kiállítás és konferencia második napján az ÖMKi meghívására Dr. Knut Schmidtke a Drezdai Egyetem professzora tartott terepi bemutatót és gyakorlati szemináriumot a regeneratív ökológiai gazdálkodás megvalósíthatóságáról, valamint az ÖMKi kutatói is bemutatták legújabb eredményeiket.
ökológiai gazdálkodás, regeneratív mezőgazdaság, Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma
RészletekMit csinál az ÖMKi?
Az ÖMKi Magyarország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete. 2011 óta azon dolgozunk, hogy gyakorlati eredményeket adó kutatásokkal, hiteles tanácsadással, hatékony ismeretterjesztéssel Magyarországon is biztosítsuk az ökológiai élelmiszer-termelés versenyképességét. Valljuk, hogy a jövő a hagyományt a tudományos kutatás és az innováció eredményeivel ötvöző ökológiai gazdálkodási formáké. Elmagyarázzuk, miért!
Miért jó a bio?
Olyan mezőgazdasági forma, illetve élelmiszer-termelési rendszer, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és az emberi szervezetre káros természetidegen anyagokkal szemben. Az így termelt élelmiszerek változatosak és táplálóak, előállításuk nem szennyezi a környezetet.
Jó az egészségnek
Jó a Földnek
Jó a helyi termelőknek
On-farm kutatás
Az on-farm kutatás életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítjuk ki. A kutatások főbb területei a szántóföldi gazdálkodás, a kertészet és a szőlészet. Itthon egyedülálló hálózatunkat a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal, 2018-ban E.on Energy Globe Díjjal, 2019-ben a KSZGYSZ Környezet Védelméért oklevelével is elismerték. A hazánkban egyedülálló on-farm projekt az Agrárminisztérium és az MNVH által megítélt jelentős összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.
Kapcsolódj be!
Támogatók


