Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

III. Gazda – molnár – pék műhelymunka összefoglaló

Február elején, online formában került megrendezésre a harmadik Gazda-molnár-pék műhelymunka.

Mindkét nap közel 50 résztvevő (nagyrészt gazdálkodók és pékek) kapcsolódott be a programba, a virtuális találkozónak köszönhetően az ország legkülönbözőbb pontjairól, illetve határon túlról is.

Az első nap gazdálkodók mutatták be különböző eszközeiket, láthattunk francia tervezésű és kivitelezésű gránitköves malmot (Astrie malom), mely a NÉBIH előírásoknak megfelelő és hamarosan öko minősített nagyüzemi malom lesz. Láthattuk a Krisna-völgyben használt, sok esetben állati erő maghajtással is működő cséplő, hántoló és magtisztító gépeket, valamint malmot. Az utolsó előadásban ötleteket kaphattunk házi készítésű hántolóra és házi léptékű, hazai vállalkozás által készített malomra. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük volt gyakorlati kérdések megvitatására eszköz beszerzés, eszköz minőség és saját készítésű eszközökkel kapcsolatban.

A műhelymunka második napján a résztvevők betekintést kaphattak, hogyan alakultak ki és mi a történetük a ma széleskörben termesztett vagy rég elfeledett gabonáinknak. Két előadás során egyre mélyebben érintettük a gabonák, lisztek és a kenyértészta minőségi paramétereit meghatározó kémiai összetevőket és ezek vizsgálati módszereit. Megtudhattuk, a tészta minőségét, és ezzel együtt a belőle készült kenyér tulajdonságait a felhasznált gabonafajok fajtajellemzőin túl a termőhelyi- és évjárati adottságok is jelentősen befolyásolhatják (klimatikus sajátságok, szélsőséges időjárási események).  Továbbá az ÖMKi által végzett tönke és alakor tájfajta vizsgálatok eredményei is bemutatásra kerültek. Az utolsó előadásban az ÖMKi szervezésével tavaly indult, öko kisparcellás őszi búza fajtateszt hálózat bemutatására került sor. A fajta tulajdonságai több szinten is befolyásolják a gabona értékláncot, és a kísérleti eredmények segítik majd a gazdákat és reményeink szerint a pékeket is a legmegfelelőbb fajták kiválasztásában.

Az előadások utáni kerekasztal beszélgetésen, gazdálkodók, pékek, molnárok és kutatók osztották meg tapasztalataikat és véleményüket a jelenleg fennálló helyzettel kapcsolatban és rövidtávon megvalósítható, előremutató kisebb-nagyobb vállalásokat tettek.

A beszélgetést a piacon elérhető lisztek minősége, illetve azok minőség állandósága dominálta. Jelenleg leginkább személyes kapcsolatokon keresztül zajlik a lisztek beszerzése, a hazai szereplők azonban nem mindig tudnak megfelelő mennyiségben alapanyagot biztosítani, ezért a beszerzést a pékek sokszor kénytelen külföldről megoldani. Regionális központok létrehozása megoldás lehetne mind a mennyiségi, mind a minőség állandósági problémákra, de az ezzel járó plusz feladatok az amúgy sem olcsó liszt árát valószínűleg tovább növelnék. A beszélgetésből kiderült az is, hogy a gazdálkodók nem a malmok és pékek igényi alapján választanak fajtát a termesztéshez, ezért fontos lenne, ha az információk és igények visszaáramlanának a gazdálkodókhoz is. Felvetődött, hogy a fajtaválasztáson túl fontos lenne, ha a gazdálkodók a termesztéstechnológiát is a kézműves pékek igényihez tudnák igazítani, amennyire ez lehetséges. Fontos lenne a minőségre koncentrálni a mennyiség helyett. Javaslat született egy platform létrehozására, ahol a különböző szektorok képviselői meg tudnák osztani az igényeiket és ahol a fajtákkal kapcsolatos tulajdonságok is elérhetőek lennének, az így meghatározott igények alapján könnyebben össze lehetne hangolni a megfelelő fajták vetőmag felszaporítását is.

Ezúton is köszönjük az előadóknak és minden résztvevőnek az aktív közreműködését!

Az összes előadás itt érhető el:

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. január 11.

Hír
Ősgabona lisztek kereskedelmi forgalmazásával indítjuk az évet

A tönke és alakor tájfajta bio lisztjeinket keressétek a Lidl polcain!

Részletek
2019. augusztus 22.

Hír
Lelkes Kenyérlelkesek

Egyre több ember igényli a minőségi, kovásszal készült kenyeret, így nem csoda, hogy az esemény fő attrakciójára, a versenyre is évről évre többen neveznek.

Részletek
2020. június 25.

Hír
Az ősgabonáknak kulcsszerepük lehet a jövőben

Évezredek óta velünk vannak, ott is teremnek, ahol a modern búzák nem, magas a beltartalmi értékük, egészségesek, különleges az ízük és készen állnak a jövő természeti kihívásaira: a tájfajta ősgabonák nem csak kiállták az idők próbáját, de kulcsszerepet kaphatnak a jövőben is.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - Gazda-molnár-pék műhelymunka

Immár két éve annak, hogy a Pipacs Pékséggel közösen, megszerveztük az első magyarországi gazda-molnár-pék találkozót.

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen