Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ömki, alakor, tönke, ősgabona, szakmai esemény, kenyér   2019. augusztus 22. Hír

Lelkes Kenyérlelkesek

Egyre több ember igényli a minőségi, kovásszal készült kenyeret, így nem csoda, hogy az esemény fő attrakciójára, a versenyre is évről évre többen neveznek.

Az idei, ötödik Kenyérlelke Fesztivál volt nekünk az első, de biztosan nem az utolsó. 🙂 Egyre több ember igényli a minőségi, kovásszal készült kenyeret, így nem csoda, hogy az esemény fő attrakciójára, a versenyre is évről évre többen neveznek. Hivatásos és otthonsütő pékek is megmérettettek, hogy aztán kikiálthassák győztesnek a legjobb kifliket, croissant-okat, bagetteket, teljes kiőrlésű kenyereket. A sok különleges kenyér és pékáru mellett a hagyományosabb portékák is hódítottak, például az esemény egyik kedvence és a verseny egyik fontos kategóriája is a vajas kifli volt.

A tönke és az alakor

Az ÖMKi kiállítóként vett részt az eseményen. Célunk az volt, hogy az on-farm kutatásainkban részt vevő biogazdálkodók gabonáit, azon belül is a kevésbé ismert ősgabonákat, vagyis az alakort és a tönkét megismertessük a nagyközönséggel. A legnagyobb meglepést az érdeklődőknek az okozta, hogy bizony a tönke és a tönköly nem ugyanaz a gabona. Közös bennük, hogy pelyvás gabonák, és évezredek óta termeszti őket az emberiség. Beltartalmilag is mindkettő nagyon értékes, mégis két különböző növényfajról van szó. A tönke a durumbúza őse, így keményebb szemei miatt alkalmas tésztafélék készítésére, de természetesen finom kekszeket, vagy tömörebb állagú kenyeret, lepényt is süthetünk belőle. Az alakort már többen ismerik. Úgy is nevezzük, hogy egyszemű búza, vagy ősbúza, hiszen az emberiség által legkorábban termesztett gabonafajról van szó. Alakor kenyeret már több kézműves pékség is forgalmaz, de találkozhatunk vele gabonapehely vagy liszt formájában is. Ezen túl, mivel a betegségeknek jól ellenálló és szárazságtűrő tájfajtáit szelektáljuk kutatásaink során, várható, hogy az alakor és a tönke a hazai ökológiai gazdálkodásban is egyre nagyobb teret hódít magának.

A kenyér alapja

Sokan érdeklődtek arról, hogy hol kaphatóak tönke és alakor lisztek és belőlük készült kenyerek, pékáruk. A kutatásainkban szelektált gabonákból előállított liszt készítése már nem sokat várat magára, de addig is megosztjuk veletek a korábbi pék, molnár, gazda szakmai találkozóink alkalmával összeállított térképet, amin fellelhetőek azok az ökológiai érdekeltségű cégek, melyeknél nagy valószínűséggel előfordulnak tönke és alakor termékek. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1vdbk6g60zmlKyErPT-D69k3Y-oQcAoX1&usp=sharing

Szeretnénk a jövőben tovább erősíteni az együttműködést minden olyan gazdával, molnárral, hántolóval, pékkel, akinek fontos az ökológiai szemlélet, hogy közösen erősítsük az ősgabonák és az abból készített ökotermékek iránti fogékonyságot és érdeklődést. Amennyiben még nem vettél részt korábbi eseményeinken, de szívesen értesülnél a következő ilyen szakmai találkozóról, bátran keress bennünket az alábbi elérhetőségek egyikén:
https://biokutatas.hu/kapcsolat/
https://biokutatas.hu/iratkozz-fel-a-hirlevelunkre/

Köszönjük a Pékműhely vezetőjének, Vajda Józsefnek, az esemény egyik kezdeményezőjének és főszervezőjének, hogy meghívott bennünket az 5. Kenyérlelke fesztiválra és támogatja a természetes, helyi élelmiszerek felhasználását.

Jövőre is találkozunk, addig is kövessétek oldalunkat, az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos hírekért!

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen