Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ökológiai gazdálkodás, pók-háló, pók   2023. október 17. Hír

A pókok utódlása 3. rész

Diszkoszok, pamacsok és mocsári lámpások – A kokon

Minden ismert pókfaj több-kevesebb pókselyembe csomagolja petéit. Az így elkészült petezsák, avagy kokon, elsődleges célja a peték védelme, különösen pedig az időjárástól függetlenül megőrizni a megfelelő nedvességtartalmat a peték, illetve a kispókok kifejlődéséhez. A kokonba rejtett peték száma fajfüggő, némelyek mindössze egyet, míg mások, például bizonyos keresztespókfajok akár 1000-nél is többet halmoznak fel egyetlen petecsomóban (Foelix, 2011). Ugyanakkor a kokonok száma is változó: vannak fajok, amelyek csak egyet raknak, míg mások, mint azt alább látni fogjuk, egymás után többet is.

Az alábbiakban néhány, a hazai pókfaunában fellelhető faj jellegzetes kokonkészítési stratégiáját vesszünk sorra.

Sok pókfaj esetében a petezsák elkészülte után a nőstény pók magára is hagyja azt és általában el is pusztul (1. ábra). Így van ez hazánk egyik legismertebb pókjánál, a koronás keresztespóknál (Araneus diadematus) is.

ÖMKi hírek fejléce (79)A többnyire stabil felülethez, sarkokba, csövekbe, esetleg sűrű növényzet közé ragasztott csomagból a kispókok csak rákövetkező tavasszal bújnak elő. Szintén magára hagyja sarkokba vagy levelekhez erősített, valamiféle soklábú élőlényhez hasonlító petezsákját az ugrópókfélékhez (Salticidae) tartozó döcögőpók, a Ballus chalybeius. A sokak által ismert darázspók (Argiope bruennichi), hazánk egyik legmutatósabb pókfaja több kokont is készíthet mielőtt elpusztul; fűszálak, nővényszárak közé rejti el jellegzetes, csíkos oldalú korsóra emlékeztető kokonját.

Több faj hosszabb-rövidebb nyélre erősíti a kokonját, feltehetően a ragadozók dolgának megnehezítése érdekében. Az alábbi összeállítás három merőben különböző kinézetű és életmódú pókcsalád, az avarpókok (Liocranidae), a bütyköspókok (Mimetidae) és a törpe-keresztespókok (Theridiosomatidae) különös, parányi lámpáshoz hasonló kokonjait mutatja be (2. ábra).

ÖMKi hírek fejléce (81)

Rainer Foelix brit arachnológus alábbi rajzán (3. ábra) azt mutatja be, hogy a hazánkban is honos barna avarpók (Agroeca brunnea) kokonlámpása valóságos palota a kispókoknak: a peték a lámpáson belül egy lezárt kamrában tömörülnek, míg a kikelt kispókok egy vékony hártyát áttörve újabb, üres kamrába jutnak, ahol a kokon elhagyása előtt átesnek első vedléseiken.

ÖMKi hírek fejléce (82)

A 4. ábrán látható összeállítás érzékelteti talán legjobban, hogy milyen változatos formavilága is van a pókkokonoknak. A kövipókfélékre (Gnaphosidae) jellemző, hogy lapos, diszkoszszerű kokonjukat kövek, farönkök alsó oldalához, vagy fakéreg alá erősítik. A méretben sokkal kisebb, mindössze pár milliméteres sápadt törpepók (Paidiscura pallens) levelekre helyezi kis csúcsos petecsomóját, amely az angolszász arachnológusokat a történelem első műholdjára emlékeztette, ezért a pókot is „Sputnik-póknak” nevezték el. Végül, a jobb szélső képen a derespók (Uloborus walckenaeri) elnyújtott, tüskés kokonja látható, fölül a fejjel lefelé függő pókkal.

ÖMKi hírek fejléce (83)

Az összeállítás végére olyan pókfajokat gyűjtöttünk össze, amelyek különösen látványos módon őrzik, védelmezik a petéiket, sőt, a kikelő kispókokat is. A hálószövő pókok közül (5. ábra) gyakran találkozhatunk az üvegházi törpepók (Parasteatoda tepidariorum) nőstényeivel, ahogy zegzugokba szőtt, kusza hálójukban vigyázzák kis, barna bőrlabdához hasonló kokonjaikat. Az alábbi fotón a bal szélső kokonból már el is kezdek szétszéledni a kispókok. Kevésbé ismert, de szintén gyakori törpepókféle a kóró- vagy testvér-törpepók (Phylloneta impressa/sisyphia), amely előszeretettel szövi száraz növények virágzatára hálóját. A nőstények lefelé nyitott, tölcsérszerű rejtekhelyet készítenek kokonjuknak, és gondozzák a kikelő kispókokat is (erről bővebben a következő hírlevélben olvashatnak majd). Az ablakos eretnekpók (Amaurobius fenestralis) korhadó fakéreg alá készíti el kokonját, amelyet pókselyemmel átszőtt törmelékfallal vesz körül. A nőstény ebben a kis erődben élete végéig vigyázza a petéket és a kispókokat.

ÖMKi hírek fejléce (84)

Végezetül, olyan pókfajok is vannak, melyek nőstényei kitartóan magukkal cipelik kokonjukat bárhová mennek is. A hálószövők között az álkaszáspókok a csáprágójukkal tartják lazán, mindössze pár pókfonallal összekötött petéiket (lásd a címképet). A szabadon vadászó pókokfajok között (6. ábra) gyakran látni különböző farkaspókfajokat (lent réti farkaspók, Hogna radiata), amint a családra (Lycosidae) jellemző módon utótestük végéhez, a szövőszemölcseikhez erősítik a kokont, és még így is szédületes tempót diktálva szaladnak, iramodnak tova a talajszinten. A csodáspókok pedig erős tapogatólábaikkal ölelik magukhoz nagy kokonjukat. Így, hasuk alatt tartva a hatalmas golyót, hosszú lábaikkal magasra emelve testüket imbolyognak az aljnövényzetben.

ÖMKi hírek fejléce (85)

*Az utódok gondozása azonban sok pókfajnál túlmutat a peték őrzésénél. A sorozat következő részében önfeláldozó anyákról, kannibál kispókokról és többgenerációs családokról olvashatnak majd.

Felhasznált szakirodalom:

Foelix, R.F.: Biology of Spiders. Oxford University Press, New York, 2011.

Képjegyzék:

Címkép: Pholcus phalangioides: ©kanocpapa, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/32649, licenc: CC BY 4.0.

1: Araneus diadematus. ©Africa Gomez, https://abugblog.blogspot.com/2015/10/araneidae-typical-orb-weavers.html; Ballus chalybeius ©Jeanine56, http://insectesjardin56.eklablog.com/ballus-chalybeius-a92707423; Argiope bruennichi ©Sámel-Tóth Renáta, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/236263, licenc: CC BY 4.0.

2: Liocranidae: ©Futó Réka, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/132773, licenc: CC BY 4.0; Mimetidae: ©Mészáros Krisztina, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/248969, licenc: CC BY 4.0; Theridiosoma gemmosum: ©Fáczán Ádám, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/143976, licenc: CC BY 4.0.

3: Foelix (2011): 257.

4: Gnaphosa: ©IngridMG; Paidiscura pallens: ©Saxifraga, http://www.freenatureimages.eu/Animals/Aranaea%2C%20Spinnen%2C%20Spiders/Paidiscura%20pallens; Uloborus walckenaerius: ©Kokasné Csákvári Zsuzsa, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/200291, licenc: CC BY 4.0.

5: Parasteatoda tepidariorum: ©illyes.zoltan1, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/244947, licenc: CC BY 4.0; Phylloneta: ©Kiss Tamás, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/137023, licenc: CC BY 4.0; Amaurobius fenestralis: ©Mézes Ádám, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/132425, licenc: CC BY 4.0.

6: Hogna radiata: ©Schmidt Péter, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/310003, licenc: CC BY 4.0; Pisaura mirabilis: ©Ujvári Zsolt, https://www.izeltlabuak.hu/talalat/17665 licenc: CC BY 4.0.

 

Pók-Háló részvételi kutatás a dm drogérialánc támogatásával jött létre. 

Pókháló logó fekete (1)   dm logo

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen