Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Strapabíró gumók!

A növényeknek a következő három fő tápelemre van szüksége a megfelelő fejlődéshez: nitrogén, foszfor és kálium. A talajok azonban nem minden esetben tudják ezeket megfelelő mértékben biztosítani. 

Közismerten ugyanez a helyzet a vízzel is. Ezért is fontos az olyan módszerek vizsgálata, melyek fokozhatják a növények ellenálló képességét az együttes tápanyag- és vízhiány okozta stresszes körülmények között. Április elején a SolACE projekt keretében útnak indítottuk hároméves kísérletünk fő növényét, a burgonyát a SZIE soroksári Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodás Ágazatában.

A komplex kísérlet egyik felében a különböző fajtájú burgonyagumók mellé háromféle kísérleti oltóanyag, vagyis baktériumok és gombák keveréke került. Ezek a mikroba konzorciumok hozzásegíthetik a növényeket a tápanyagok gyorsabb, hatékonyabb felvételéhez a talajból. A kísérlet másik felében elővetemény kezelést alkalmazunk, vagyis az idei burgonya parcellák helyén tavaly váltakozva rozs illetve szója elővetemény volt. Ez esetben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a pillangós elővetemény (szója) nitrogénkötő képessége hogyan befolyásolja a burgonya idei teljesítményét.

 

Hogy tovább bonyolítsuk a képet, növényeink eltérő tápanyag- és vízutánpótlási kezeléseket kapnak, így lesznek köztük mindennel jól ellátott, tápanyaghiányos, vízhiányos és kombinált stresszel kezeltek is. Összesen a kísérletben több mint 250 parcellával dolgozunk.

Kíváncsiak vagytok mennyire sikerült a burgonyáknak ellazulniuk az új körülmények között? Akkor kövessétek oldalunkat! Hamarosan beszámolunk a fejleményekről!

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen