Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ősgabona fajtatesztek és termékfejlesztés

Az ősgabona kutatások legfőbb célja

Az ősgabonák kedvezőtlen adottságú területeken, vagy extenzív feltételek mellett is sikerrel termeszthetők. Heterogén populációik nagyfokú alkalmazkodó képességük miatt különösen értékesek lesznek a jövőben. Az ősgabonák a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Ezért fontos piaci lehetőséget jelentenek a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára. A termelőknek a különleges minőségű ősgabonák és a belőlük készült termékek többletbevételt jelenthetnek.

Miért érdemes újra felfedezni az ősi gabonákat? Nézd meg videónkat!

Tevékenységek

On-farm és kisparcellás faj és fajtatesztek beállítása 4-8 termelőnél és az ÖMKi kísérleti területén.

  • A növények különböző fenofázisában felvételezzük a csírázási erélyt, a gyomelnyomó képességet és az általános habitust.
  • Vizsgáljuk a tételek növénykortani állapotát. Értékeljük a termés beltartalmi paramétereit, illetve vizsgáljuk az ezek gyors meghatározását lehetővé tevő NIR alapú módszerek kalibrációs lehetőségeit.
  • A betakarított termésben fertőzöttség esetén felmérjük a mikotoxin-termelésért felelős fuzáriumgombák képleteit, meghatározzuk a terméshozamokat.
  • A részt vevő termelőkkel megismertetjük a részvételi nemesítés módszereit, elindítjuk ennek folyamatát.
  • Vizsgáljuk a feldolgozási lehetőségeket és az ősgabonákban rejlő termékfejlesztési potenciált.
  • Éves terepi és tervezői napok keretében az eredményeket megvitatjuk és megosztjuk a termékpálya szereplőivel.

Várható eredmények

  • Technológiai leírás az ősgabonák sikeres termesztéséről;
  • gyakorlati kiadvány a részvételi nemesítés módszereiről és a vetőmag-egészség sikeres megőrzéséről;
  • új, lokális szelekción alapuló ősgabona populációk a részt vevő gazdák és az ÖMKi fenntartásában;
  • az értéklánc szereplőinek együttműködésével ősgabona termékfejlesztés;
  • javaslatok a heterogén növényi szaporítóanyagok hazai szabályozási rendszerére.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Dr. Bencze Szilvia

senior kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785


Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 25.

Hír
Az ősgabonáknak kulcsszerepük lehet a jövőben

Évezredek óta velünk vannak, ott is teremnek, ahol a modern búzák nem, magas a beltartalmi értékük, egészségesek, különleges az ízük és készen állnak a jövő természeti kihívásaira: a tájfajta ősgabonák nem csak kiállták az idők próbáját, de kulcsszerepet kaphatnak a jövőben is.

Részletek
2019. augusztus 22.

Hír
Lelkes Kenyérlelkesek

Egyre több ember igényli a minőségi, kovásszal készült kenyeret, így nem csoda, hogy az esemény fő attrakciójára, a versenyre is évről évre többen neveznek.

Részletek
2020. július 24.

Média
Kenyérsütés ősgabonákból a Jenői Pékségben, Budajenőn

Egészségesek és jót tesznek a Földnek! Ha kíváncsi vagy arra, hogy miért lehet a jövő gabonája a tönke és az alakor és hogyan lehet belőlük jó kenyeret készíteni, akkor nézd meg videónkat!

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Gazda-molnár-pék műhelymunka

Immár két éve annak, hogy a Pipacs Pékséggel közösen, megszerveztük az első magyarországi gazda-molnár-pék találkozót.

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozás, valamint környezetünk flórájának változása. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen