Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ősgabona fajtatesztek és termékfejlesztés

Az ősgabona kutatások legfőbb célja

Az ősgabonák kedvezőtlen adottságú területeken, vagy extenzív feltételek mellett is sikerrel termeszthetők. Heterogén populációik nagyfokú alkalmazkodó képességük miatt különösen értékesek lesznek a jövőben. Az ősgabonák a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Ezért fontos piaci lehetőséget jelentenek a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára. A termelőknek a különleges minőségű ősgabonák és a belőlük készült termékek többletbevételt jelenthetnek.

Miért érdemes újra felfedezni az ősi gabonákat? Nézd meg videónkat!

Tevékenységek

On-farm és kisparcellás faj és fajtatesztek beállítása 4-8 termelőnél és az ÖMKi kísérleti területén.

  • A növények különböző fenofázisában felvételezzük a csírázási erélyt, a gyomelnyomó képességet és az általános habitust.
  • Vizsgáljuk a tételek növénykortani állapotát. Értékeljük a termés beltartalmi paramétereit, illetve vizsgáljuk az ezek gyors meghatározását lehetővé tevő NIR alapú módszerek kalibrációs lehetőségeit.
  • A betakarított termésben fertőzöttség esetén felmérjük a mikotoxin-termelésért felelős fuzáriumgombák képleteit, meghatározzuk a terméshozamokat.
  • A részt vevő termelőkkel megismertetjük a részvételi nemesítés módszereit, elindítjuk ennek folyamatát.
  • Vizsgáljuk a feldolgozási lehetőségeket és az ősgabonákban rejlő termékfejlesztési potenciált.
  • Éves terepi és tervezői napok keretében az eredményeket megvitatjuk és megosztjuk a termékpálya szereplőivel.

Várható eredmények

  • Technológiai leírás az ősgabonák sikeres termesztéséről;
  • gyakorlati kiadvány a részvételi nemesítés módszereiről és a vetőmag-egészség sikeres megőrzéséről;
  • új, lokális szelekción alapuló ősgabona populációk a részt vevő gazdák és az ÖMKi fenntartásában;
  • az értéklánc szereplőinek együttműködésével ősgabona termékfejlesztés;
  • javaslatok a heterogén növényi szaporítóanyagok hazai szabályozási rendszerére.

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

Kontakt személy

Dr. Bencze Szilvia

senior kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

szilvia.bencze@biokutatas.hu
+36 20 381 7785


Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 25.

Hír
Az ősgabonáknak kulcsszerepük lehet a jövőben

Évezredek óta velünk vannak, ott is teremnek, ahol a modern búzák nem, magas a beltartalmi értékük, egészségesek, különleges az ízük és készen állnak a jövő természeti kihívásaira: a tájfajta ősgabonák nem csak kiállták az idők próbáját, de kulcsszerepet kaphatnak a jövőben is.

Részletek
2020. március 18.

Hír
Alakor és tönke a reflektorfényben

Nemrég adtunk hírt arról, hogy megjelent egy tudományos közleményünk a Sustainability című rangos folyóiratban, amiben a tönke és alakor tájfajtákkal ökotermesztésben végzett kutatásaink három évét (2015-2018) összegezzük. 

Részletek
2019. augusztus 22.

Hír
Lelkes Kenyérlelkesek

Egyre több ember igényli a minőségi, kovásszal készült kenyeret, így nem csoda, hogy az esemény fő attrakciójára, a versenyre is évről évre többen neveznek.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2013

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen