Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ökológiai vetőmag, biovetőmag, liveseeding   2023. november 6. Hír

Oktatók képzése a biovetőmagok minőségéről

A LiveSeeding projekt egyik fontos célja a bio szaporítóanyagok minőségének és elérhetőségének javítása, ehhez pedig elengedhetetlen a vetőmagok előállításához és forgalmazásához szükséges ismeretek megosztása. Áprilisban a Wageningeni Egyetem és az ITAB egy képzést szervezett, ahol a résztvevők célja a kísérleti képzés során szerzett értékes információk átadása volt. Erre a közelmúltban két alkalommal került sor.

Szeptember elején az ITAB (Franciaország) a vetőmagszárítás és -tartósítás szempontjait is beépítette egy képzési modulba, amely a Wageningenben tartott LiveSeeding oktatói képzésen alapul. A francia képzési modul célja az volt, hogy olyan technikusokat képezzenek ki, akik hajlandóak helyi vetőmaghálózatokat kialakítani a zöldségtermesztőkkel Francia Polinéziában és Mayotte-on. A résztvevők nagyra értékelték, hogy a vetőmagok minőségével kapcsolatos szempontokat már a kezdetektől fogva megismerhették, gyakorlati tippekkel és trükkökkel.

Október 10-én belső képzést tartottak Magyarországon az ÖMKi munkatársai és a Magház tagjai számára. Az egynapos rendezvényen 28 fő vett részt, ahol az előadások mellett értékes tapasztalatcserére is sor került a résztvevő szakemberek között. A képzés során számos fontos gyakorlati témát érintettünk, a vetőmagbiológiától (vetőmagfejlődés, érés) a betakarításig, szárításig és tárolásig. Délután átfogó előadást tartottunk az ökológiai szaporítóanyagokra vonatkozó magyar és uniós jogszabályokról.

Az ökológiai gazdálkodás körforgásos folyamatokra törekszik, mint például a szaporítóanyag önellátás. Ehhez figyelembe kell venni a növények biológiáját és természetesen a jogszabályokat is. Az EU célkitűzése is az, hogy 2036-ig a biogazdálkodók csak ökológiai szaporítóanyagot használjanak a gazdaságaikban, ezért az ismereteket meg kell osztani és bővíteni kell.

A tudásátadás folyamata az oktatók képzésével kezdődik!

Forrás: https://liveseeding.eu/trainers-training-on-organic-seed-quality/

A LiveSeeding projekt az Európai Unió, a Svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság (SERI) és a UK Research and Innovation (UKRI) finanszírozásával valósul meg.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen