Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

OHM webináriumok és workshopok

Beszámoló a LiveSeeding nemzetközi projekt rendezvényeiről, ökológiai heterogén anyagok témájában

Az ÖMKi és az F & Z Dottenfelderhof két webináriumot és workshopot szervezett az ökológiai heterogén anyagokról (organic heterogeneous material, röviden OHM) 2023. június 6-án, és szeptember 15-én. A műhelymunkákon közel 60 kutató, nemesítő, vetőmagtermelő és az illetékes hatóságok képviselői vettek részt, ami lehetőséget biztosított a tapasztalatok megosztására és az OHM-rendelet végrehajtásának további támogatására, különös tekintettel a nyomon követhetőségre, a vetőmagtermesztésre és a forgalmazás szempontjaira.

Első rendezvény (2023. június 6.)

A program első felében az előadások célja az volt, hogy megalapozzák és megosszák az OHM-mel kapcsolatos összes releváns és legújabb információt és kutatási eredményt. A júniusi rendezvényen Riccardo Bocci a Rete Semi Ruralitól (Olaszország) a politikai háttérről, Isabelle Goldringer az INRAE-től (Franciaország) a populációnemesítési stratégiákról, Anders Borgen az Agrologica-tól pedig a Dániában már elérhető OHM bejelentéséről és forgalmazásáról tartott előadást. Végül Carl Vollenweider az F & Z Dottenfelderhof-tól (Németország) a vetőmagtermesztés fontosságát hangsúlyozta, és bemutatta a LiveSeeding projekt keretében végzett, a OHM-ről szóló európai felmérés első eredményeit.

Részletes beszámoló az eseményről: https://liveseeding.eu/workshop-organic-heterogeneous-material/

Második rendezvény (2023. szeptember 15.)

A szeptemberi online rendezvény segített elmélyíteni az OHM piaci sikerének előfeltételeinek megértését. Ezen túlmenően az OHM-kutatás és -marketing legjobb gyakorlati példáit is összegyűjtötték. Ilsa Phillips az IFOAM Europe-tól (Belgium) az új vetőmag-forgalmazási törvényre vonatkozó uniós javaslat releváns szempontjait foglalta össze, majd Charlotte Bickler az Organic Research Centre-től (Egyesült Királyság) osztotta meg a vetőmagszaporítással, forgalmazással és hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos európai tapasztalatokat. Ezt követően Sebastian Kussmann a gzpk-tól (Svájc) az OHM, mint hiánypótló innováció bevezetésének útjait vizsgálta, majd Michael Schneider a FiBL-től (Svájc) részletesen beszámolt az OHM genomikai nyomon követésének legkorszerűbb módszereiről.

Mindkét rendezvény második részében kis csoportos megbeszélések zajlottak, hogy összegyűjtsék a résztvevők tapasztalatait az OHM bejelentésével, forgalmazásával és a minőségi vetőmagtermesztéssel kapcsolatban, valamint visszajelzéseiket az OHMTrack eszközzel kapcsolatban, amelynek demóváltozatát júniusban mutatták be. A szeptemberi munkaértekezlet lehetőséget biztosított továbbá az OHM jogi keretének, valamint az OHM fenntartásának, a vetőmagtermesztésnek és a nemesítők kilátásainak jobb megértésére és megvitatására.

Forrás: https://liveseeding.eu/ohm-webinars-workshops/

A LiveSeeding projekt az Európai Unió, a Svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság (SERI) és a UK Research and Innovation (UKRI) finanszírozásával valósul meg.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen