Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2021. július 27. Növényvédelem

Nyári teendők a biokertben: lisztharmat, körterozsda, varasodás, takácsatka, csúcsrothadás elleni megoldások

2021. évi 17. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

A lisztharmatok a többi gombához képest kevesebb nedvességgel is beérik és a meleget is jobban bírják. A mogyorólevelek fotóit még a hét eleji kánikulában, a száraz kertben készítettem. A sárga foltok a lisztharmat kezdeti tünetei, a szőlőnél is így indul a fertőzés, ott összetéveszthetők a peronoszpóra olajfoltjaival. A fehér gombatelepek pedig egyértelműen a lisztharmat jelenlétét bizonyítják. Ennél a fertőzési szintnél már permetezést javaslok. Sajnos a mogyoróra nagyon kevés készítményt engedélyeztek, a lisztharmat ellen egyedül a bioban is engedélyezett Microthiol Special kénes gombaölővel permetezhetünk. 

A körtelevelet szombaton fényképeztem. A levelek 99%-án megtaláltam a varasodás és a körterozsda tüneteit is. A zivataros napok után a körtéseknek, a két gomba terjedésével mindenképpen számolni kell. Érdemes azonban néhány dolgot megismerni e két gyakran előforduló kórokozóval kapcsolatban. A körterozsda kórokozója a Gymnosporangium sabinae gazdaváltó gomba, amely teljes életciklusához két gazdanövényt igényel. Főgazdái a különböző borókafajok, köztes gazdája pedig a körte. Ha körtefánkon észleljük a rozsdafoltokat, érdemes körülnézni saját kertünkben és a szomszédoknál akár 100 méteres körzetben is, hogy hol van esetleg olyan boróka, amely fertőzött és vannak látható, könnyen felismerhető tünetei. Ilyen az orsószerűen megvastagodott vessző és ezen az áprilisban megjelenő, jól látható sárgás, narancsvörös és néhány milliméter nagyságú lágy csapok, amelyek spórákat tartalmaznak. Ezek kiszóródását megakadályozandó a boróka fertőzött vesszőit ilyenkor le kell vágni és lehetőleg meg kell semmisíteni. Jó hír, hogy a faiskolák olyan boróka fajokat és fajtákat is forgalmaznak, amelyek már nem fogékonyak a körterozsdára.

körtevarasodás az almavarasodással ellentétben a hajtásokat is fertőzi. A fertőzött hajtások eltávolítására tehát a metszéskor gondosan ügyelni kell. Mindkét kórokozó esetében nagyon fontos a gondos téli lemosó permetezés a szokásos réz-kén-olaj kombinációval. Tüneti kezelésre réztartalmú készítményekkel van remény a sikerre. Egyes körtefajták könnyen megperzselődnek a réztartalmú gombaölőktől! Csak az újabb típusú és finom őrlésű rezeket használják.

varasodás az almában is fel fog éledni. A kis gyümölcsök már „lefelé fordultak”, elvileg már viaszosodtak. Az almásokban bátrabban használhatják a rezeket, de csak óvatosan, mert a záporok lemosták a viaszréteget! 

Varasodás és lisztharmat ellen a biotermesztésben alkalmazható, növényvédelmi célra felhasználható, nem engedélyköteles anyagok közül a fűzfakéreg, a mezei zsurló és a szódabikarbóna hatásos. Továbbá felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Vitisan SP alma varasodás és lisztharmat ellen, illetve a legtöbb kertészeti növény lisztharmatos betegsége esetén a kálium-hidrogén karbonát hatóanyagú új növényvédőszer használható.  

Úgy tűnik, hogy a szaharai forróság a takácsatkákat nem zavarta különösebben. A kiszáradástól védhette őket a saját szövedékük és a bolyhosabb levelek levélszőreiben is menedéket találhattak. Talán ezért látok a mogyorón és a hárson is erős fertőzést. A fényképen a zöld, jobb oldali, még nem károsított levél mellett, balra a kezdeti kárképét láthatják: kifakulnak, elszürkülnek a levelek. A fonákjuk az atkák fonalaitól és a levedlett lárvabőröktől porosnak tűnik. A középső szürke levélből pedig már teljesen kiették a klorofillt, ezeken már élő atkákat sem találunk. Az atkák gyérítésre is alkalmas kénkészítmények rendszeres alkalmazása a biokertekben  kellő mértékben csökkentheti a kellemetlen kártevő populációját. Az egyszerű anyagok közül kiemelendő a talkum (magnézium-szilikát vagy zsírkő) gombabetegségek és kártevők elleni hatása. A csalán kivonat általában minden növényen bevethető atkafertőzés esetén.

mki_1   

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, növénykondícionálókkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel.  

kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények, és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú K műtrágyák segíthetnek, pl. a kálium szulfát kivonat, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget. Úgy kálcium, mint kálium pótlására számos engedélyezett növénykondícionáló illetve esetenként EK műtrágya is használható a biotermelésben. A NÉBIH lista mellett érdemes átnézni az ellenörző szervezetek listáit is. 

A mogyoró két károsítójáról és a kalciumhiányos csúcsrothadásról kisfilemeket is készítettünk, kérem nézzék meg a YouTube csatornánkon. Ha tetszettek a videók, iratkozzanak fel a csatornánkra és folyamatosan kapják majd ezeket a kisfilmeket:

Kalciumhiányos csúcsrothadás - videó


mogyoró károsítói - videó

Budapest, 2021. július 22. 

Üdvözlettel: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Borítóképen: 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen