Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Műhelymunka a talajok igényeinek felmérése céljából a Dong-ér – Kelő ér vízgyűjtőn

Műhelymunkát szervezett az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet május végén a kecskeméti Kujáni Tanyán, hogy a meghívott gazdálkodók segítségével felmérjék a talajok igényeit a Dong-ér – Kelő ér vízgyűjtőn. Az esemény a „PREPSOIL - Az EU Talajegészség Misszió támogatása” projekt keretében valósult meg.

A festői környezetben megrendezett workshop első felében a résztvevő gazdálkodók előadásokat hallgattak meg a projekt céljairól, a térség vízgazdálkodási problémáiról, a mezőgazdasági művelés kihívásairól különösen a talajdegradációt érintő kérdésekről, valamint a talajegészség témájáról a magyar KAP stratégiai tervben, majd ezt követően moderátorok vezetésével ők maguk is megfogalmazták a környék mezőgazdaságának problémáit és a megoldási javaslataikat. Az esemény igyekezett a térségben a legtöbb érintett szereplőt összehívni, gazdálkodók mellett szaktanácsadók, kutatók, oktatók, diákok is szerepeltek a résztvevők között és a hatóság is képviseltette magát.

ÖMKi hírek fejléce (36)

Az esemény első felszólalója Dr. Berényi Üveges Judit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető kutatója volt, aki bemutatta az EU Talaj misszót, a PREPSOIL projekt céljait, valamint beszélt az „élő laborok és világítótornyok” koncepciójáról és a „talaj igényfelmérés” módszertanáról. Ezt követően Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztály osztályvezetője tartott előadást „A térség vízgazdálkodási kihívásai és a kapcsolódó vízügyi programok” címmel.

A rendezvény házigazdája, Kujáni László gazdálkodó és szaktanácsadó a térség mezőgazdasági kihívásairól beszélt a hallgatóságnak, majd Sztahura Erzsébet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője „A talajegészség a magyar KAP stratégiai tervben” címmel tartott előadást.

Már az előadásokat követő hozzászólások során kiderült, hogy a résztvevő gazdálkodók igen fontosnak tartják az érintett témákat. Tapasztalataikat, gondolataikat pedig irányított keretek között alkalmuk volt megosztani a prezentációkat követő műhelymunka során.

ÖMKi hírek fejléce (37)

Dr. Berényi Üveges Judit bevezető előadásában szót ejtett a Prepsoil projekt keretében azonosított kihívásokról a térségben, majd a műhelymunka módszertanáról és a fenntartható talajhasználatról beszélt. Ezután két csoportra oszlott a társaság és Dr. Kujáni Katalin moderálásával a „Térségi jövőkép és vízgazdálkodás”, Dr. Berényi Üveges Judit moderálásával a „Fenntartható talajhasználat” témákban kezdődött meg a műhelymunka.

Az inspiráló eszmecserét követően a házigazdák ebéddel vendégelték meg a résztvevőket, majd folytatódott a műhelymunka, immár a csoportok témáinak felcserélésével.

A műhelymunka lezárásaként a két csoport bemutatta a legfontosabb megállapításaikat, és szó esett élő laboratórium kialakításának lehetőségeiről is a térségben.

ÖMKi hírek fejléce (38)

Az esemény végén mind a meghívott gazdálkodók, mint a szakmát is képviselő házigazdák, mind a szervezők elégedettségüknek adtak hangot, és többen jelezték, hogy a jövőben örömmel kapcsolódnának be az ÖMKi által vezetett kutatásokba, amelyek a talajegészség megőrzésére irányulnak.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen