Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Méhészeti on-farm kutatói hálózat

Ma világszerte a mézelő méheken élősködő varroa atka (Varroa destructor) okozza a legnagyobb gazdasági kárt a méhészek számára. A méhcsalád életébe a varroa atka közvetlenül úgy avatkozik be, hogy a fejlődő és felnőtt méhek testnedvét szívja, ami kisebb, fejletlenebb és rövidebb életű méheket eredményez. Emellett az atka vírusokat is terjeszt és a méhcsaládot legyengítve egyéb kórokozókra is fogékonnyá teszi a méheket.

Eltájolás, rablás, lépáthelyezés útján az atkák idegen családokba is átjutnak. Hazánkban nincsenek atkamentes méhcsaládok. A gyógykezelés nélküli méhcsaládokban a varroa fertőzés idővel elhatalmasodik és a család összeomlásához vezet. A méhcsaládon belüli atkaszámot ezért a lehető legalacsonyabb szinten szeretnénk tartani. A hazai méhészeti ágazatban erre általában kémiai atkairtó készítményeket használnak, melyek környezeti és hosszú távú egészségügyi kockázatai magasak. Az ÖMKi méhészeti on-farm hálózat célja, hogy olyan új, kaptáridegen anyagoktól mentes méhegészségügyi technológiákat dolgozzon ki, melyek lehetővé teszik a szermaradványoktól mentes, fenntartható hazai méztermelést.

Ökológiai Szemlélettel a fenntartható mézteremlésért

 • a szintetikus hatóanyagokat mellőző méhészeti gyakorlatokkal a méhek és a méhészek egészségmegőrzéséhez járulunk hozzá
 • lehetővé tesszük a szermaradványoktól mentes, különleges minőségű méztermelést, melyhez minőségbiztosítási rendszer fejlesztésén is dolgozunk
 • az ágazati szereplők összefogásával és együttműködésével hosszú távon megalapozzuk a fenntartható méhészet hazai továbbfejlődését.

Páratlan összegfogás

2013. március 24-én tartottuk az első, bioméhészkedés kérdéskörét taglaló, a varroa kontroll témájával foglalkozó műhelytalálkozónkat, melynek keretében a résztvevő méhészek megvitathatták a bioméhészkedésben alkalmazott ökológiai technikákat és megismerhették a forgalmazó cégek által felajánlott, bioméhészkedésben is engedélyezett varroa ellenes készítményeket. Azóta közel 70 méhész vesz részt az on-farm hálózat munkájában és évente folyamatosak az on-farm találkozók, tervezői napok és műhelymunkák. Két szakmai útmutató is rendelkezésre áll az ökológiai méhészet gyakorlati feladatainak átlátható bemutatása céljából.

Amiért kutatunk

 • a hazai gyakorlatban alkalmazható varroa atka elleni ökológiai védekezési stratégiák továbbfejlesztése
 • az ökológiai méhészetet és termékeit megkülönböztető minőség hiteles alátámasztása
 • a hazai ökológiai méhészetek számának növelése
 • a méhészeti ágazaton belül a szakmai ismeretek gyarapítása, az azokat magas szinten alkalmazók összetartása.

Eredményeink

 • 2013 óta mintegy 20 szójafajtát teszteltünk ökológiai gazdálkodásban, és kísérletünket folyamatosan új fajtákkal bővítjük. ezáltal lehetőség nyílik a meglévő agrotechnikai és agro-ökológiai viszonyokhoz legjobban illeszkedő fajták kiválasztására.
 • a 2015. évi eredmények rávilágítottak arra, hogy a fajták reakciója a vízellátásra a korábbi évtizedek fajta-szortimentjéhez képest igen jó, az öntözéses technológiába illesztés magasabb szintre emelné a jelenlegi 2 t/ha körüli országos átlagterméseket.
 • sikeresen alkalmazunk mag- és talajoltást a gümőképződés és a termésmennyiség fokozására. a magkezeléshez a rhizobium japonicum törzsek mellett más szinergista baktériumfajokkal kombinált készítményeket is használunk, ami összekapcsolható talajkezeléssel is, biztonságosabbá téve a gümőképződést.
 • a szója forgatás nélküli talajművelési rendszerbe történő beillesztését is vizsgáljuk. tapasztaltunk szerint a vetőágy egyenletességére érzékeny, viszont a mélylazítás kedvező hatású, nemcsak a talaj vízháztartására, hanem az aszat visszaszorítására is.
 • a diverimpacts projekt elnyerésével 2017-től nemzetközi kutatásban is folytatjuk a szója fajtateszteket, együttműködésben a szent istván egyetem soroksári kísérleti telepével.
 • ökológiai szójatermesztés európában" címen megjelent szakmai kiadványunkba a szója termesztés-technológiáján és a fajtatesztek eredményein túl a kereskedelmi gyakorlat fontosabb tudnivalóit is igyekeztünk beépíteni.

Oxálsavas tartós hordozók vizsgálata

A varroa atka elleni hatóanyag alapú védekezésben a tartós hatástartam esetén a kezelési alkalmat követően a hatóanyag több napon keresztül van jelen a kaptárban, olyan koncentrációban, ami számottevő atkagyérítést eredményez. A tartós hordozók járulékos előnye a kezelési alkalmak és a velük együtt járó technológiai zavarási alkalmak csökkentése. Megfelelő alkalmazási gyakorlat kidolgozásával jelentősen csökkenthető a méhészeti termékek káros szermaradvány terhelése.

Forrás: pályázati, Magyar Méhészeti Nemzeti Program

Milyen kérdésekre szeretnénk választ kapni?

 • gyéríti vagy taglózza az atkát? vagyis a kezeléstől hullik-e az atka, és ha igen, akkor mennyire?
 • egy kezelési alkalom hány napig hat? vagyis hány naponta kell kezelni egy sorozatkezeléshez?
 • hogyan lehet sorozatkezelésben használni?
 • a méhek hogy tolerálják?

Fenntartható termelői csoport alkotása

Az ágazatban tapasztalható strukturális elégtelenségek orvoslása érdekében a termelők együttműködésének ösztönzése szükséges a termelők szervezeteinek megalakítása és működtetése. A szövetkezet fenntarthatóságának feltétele az előállított termék piacképessége és a tagság érdekalapú összetartása. A piacképességet mindenkori környezethez képest hozzáadott értékkel és megkülönbözető tanúsítvánnyal érjük el. A tagság összetartását mindenkori környezethez képest biztonságosabb és jövedelmezőbb értékesítéssel érjük el.

Forrás: pályázati, VP EIP-Agri, VP TCS (Termelői Csoportok)

Milyen kérdésekre szeretnénk választ kapni?

 • milyen hozzáadott értéke legyen a közös terméknek?
 • milyen megkülönböztető tanúsítvánnyal rendelkezzünk?
 • mi a biztonságosabb értékesítés feltétele?
 • hogyan lesz jövedelmezőbb az értékesítés?

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. január 9.

Hír
Az Év Agrárembere díj közönségszavazása – Csáki Tamás, az ÖMKi méhészeti kutatásainak vezetője kategória döntős!

Büszkék vagyunk arra, hogy Csáki Tamás, az ÖMKi méhegészségügyi kutatásainak vezetője „A jövő agrárszakembere” kategóriájában indul Az Év Agrárembere díjért.

Részletek
2018. augusztus 28.

Hír
Bejelentették az új ökotámogatást és megalakult az első fenntartható méhészeti szövetkezet – méltón zárult az ÖMKi Talajtól a Tányérig kampánya

Augusztus 26-án tartottuk Talajtól a Tányérig című bio kampányunk záró rendezvényét, a Nagy Lecsót. A családi rendezvénnyel párhuzamosan zajlott az ÖMKi on-farm méhészeti ágazatának szövetkezet-alapító ülése. Az események fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter személyesen köszöntötte a több mint 50 méhészt, aki úgy döntött, összefogásban képzeli el a jövőt. Kezdeményezésüket követendő példaként emelte ki az ágazat számára. A Nagy Lecsó résztvevőinek pedig bejelentette, idén ősszel újra megnyílik a Vidékfejlesztési Program ökológiai gazdálkodás pályázata, amelyen összesen 12 milliárd forintos keretre pályázhatnak a gazdálkodók.

Részletek
2019. május 20.

Hír
🐝MI A MÉHEKKEL VAGYUNK. ÉS TE?

Május 20-a a méhek világnapja. Hogyan járulhatsz hozzá Te magad is a méhek védelméhez?

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A vadon élő méhek és a megporzás

A legújabb kutatások igazolták, hogy a vadon élő méheknek és más rovaroknak meghatározó szerepe van a megporzásban, mind a vadon élő növények, mind a kultúrnövények esetében. Az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent a beporzó szervezetek egyedsűrűsége és diverzitása a táplálékforrások és a fészkelőhelyek számának csökkenése miatt. Ez kihatással van az agrárszektorra is. Agro-ökológiai kutatások bizonyítják, hogy a fenntartható növénytermesztési rendszerek nagyban hozzájárulnak a vadon élő méhek populációinak fenntartásához. A vadon élő méheket segítő lehetőségek tárháza azonban még messze nincs kimerítve.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozás, valamint környezetünk flórájának változása. 

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen