Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2023. december 8. Hír

Gazdaságok értékelésére kifejlesztett digitális eszközt mutattak be kollégáink a CAPTIVATE projekt keretében

„Digitális eszköz gazdaságok fenntarthatósági értékelésére és szaktanácsolására a KAP intézkedéseivel összefüggésben – (CAPTIVATE EAD tool) bemutató” címmel rendeztük meg szakmai eseményünket Gödöllőn, 2023. november 30-án. A személyes részvétellel zajló eseményt online formában is tudták követni az érdeklődők, így közel 50 gazdálkodó és szaktanácsadó vett részt a EAD szoftver használatának bemutatóján.

A környezettudatos, fenntartható gazdálkodási módszerek alkalmazása iránt egyre nagyobb az igény világszerte. Mind a gazdálkodók, mind a döntéshozók érdekeltek a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, az azzal szembeni ellenállóság növelésében, természeti erőforrásaink megóvásában és fenntartásában. De mindezek mellett kiemelten fontos terület az egészséges táplálkozás népszerűségének növelése, a gazdaságilag is működőképes ökogazdálkodási modellek elterjesztése is.

Az EU-ban a Közös Agrárpolitika támogatási rendszerei, intézkedései, előírt gyakorlatai is mind nagyobb részben fókuszálnak ezekre a területekre, de emellett számos egyéb működési modell is megfigyelhető (ökotanúsító szervezetek, üzleti beszállítói láncok, minőségügyi rendszerek, stb.), ahol fontos annak az objektív felmérése, hogy egy adott gazdaság a fenntarthatóság mely szintjén áll, illetve hol tart a folyamatban és ennek tükrében milyen fejlesztési irányok határozhatók meg számára.

A gödöllői szakmai rendezvényünk során egy ezen tényezők mérésére és kapcsolódó tanácsadásra, döntéstámogatásra kifejlesztett digitális eszközt mutattunk be az ÖMKi által vezetett CAPTIVATE projekt keretében.

ÖMKi hírek fejléce - 2023-12-08T131641.521

Az ökofarm-értékelési és döntéshozatali eszköz (EAD) egy digitális önértékelési megközelítés a gazdálkodók és tanácsadók számára. A szoftver segítséget nyújt az ökológiai fenntarthatóság gazdaságszintű értékeléséhez, amely fenntarthatósági mutatókból áll, és olyan információkat próbál nyújtani a jelenlegi állapotról, amelyek segíthetik a gazdálkodók döntéshozatali folyamatát. A fenntarthatóság dimenzióit az ökológiára összpontosítva, részletes értékeléssel (helyi kontextusban), az eredmény feldolgozásával és a KAP-intézkedéshez való közvetlen kapcsolattal ismertettük.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen