Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ELFELEDETT GYEPTERÜLETEINK ÚJRA FELFEDEZÉSE

Az Európai Unió területének mintegy 28%-át gyepterületek és cserjések fedik. Jelenleg ezeket az erőforrásokat nem hasznosítjuk kellőképpen, így azok gyakran lepusztulnak, miközben az egyéni és a társadalmi hasznosságukat elveszítjük. A 2019. október 14-én Brüsszelben indult GO-GRASS projekt ezt az elhanyagolt erőforrást szeretné hasznosítani, erősítve Európa vidéki közösségeit. A következő négy évben a projekt körkörös üzleti modelleket dolgoz ki, ezáltal elősegítve a tápanyag-utánpótlást, a nyersanyag-önellátás növelését, illetve az energiafogyasztás csökkentését. 

„Az a nagyszerű, hogy olyan meglévő erőforrásokat hasznosítunk, amelyeket egyébként elpazarolnánk, vagy nem használnánk fel.” – mondta Philipp Grundmann projektkoordinátor, a Leibniz Intézet (ATB) munkatársa. A konzorcium négy ígéretes regionális bemutatóhely köré szerveződik, amelyek Hollandiában, Svédországban, Németországban és Dániában találhatóak, és amelyek már el is kezdték az alulhasznosított zöldtakarmányra alapozott új értékláncok kialakítását.

A holland bemutatóhely utak széléről begyűjtött fűnyesedékből készít jó minőségű csomagolóanyagot és papírt. Svédországban zöld pántlikafűből aprítást követően brikettet állítanak elő, mely egy innovatív alomanyag az állattartásban, mely későbbtrágyaként alkalmazható, vagy pedig biogáz-, illetve hőtermelésre is használható. A német bemutatóhely az idilli Alsó Odera-völgy Nemzeti Parkban található. Itt a vizes élőhelyekről származó fűféllékből készítenek bioszenet, amelyet trágyázásra, illetve a talajok víztartó képességének növelésére lehet felhasználni. A negyedik bemutatóhely Dániában működik, ahol egy kisméretű finomítóban fehérjét nyernek ki füvekből. A szerves fehérjekoncentrátum sertések és baromfik étrendjének gazdagítására, illetve tejelő tehenek tejtermelésének fokozására használható.

Szoros együttműködés

A projektindító találkozó alkalmával Agata Pieniadz – a Kutatási Végrehajtó Ügynökségtől (REA) érkezett Európai Uniós projektfelelős – megemlítette, hogy elsősorban a szerves anyagokra alapozott körkörös üzleti modelleknek, valamint a gazdákkal és gazdaszövetségekkel való szoros együttműködésnek köszönhető, hogy a GO-GRASS projektet a támogatott projektek közé választották. Az Aalborgi Egyetem által vezetett AQUACOMBINE projekttel együtt felülmúlták azt a másik 20 pályázatot, amely az Európai Unió Horizont 2020 kutatási keretprogramjának pályázati felhívására érkezett.

Mivel a projekt egyik fő célja a kifejlesztett technikai és intézményi megoldások sokszorosítása, három úgynevezett követő ország – Magyarország, Románia és Spanyolország – is csatlakozott a projekt struktúrájához. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) nyerte el a hazai partnerséget, így feladatunk, hogy a négy bemutatóhely eredményeiből kiválasszuk és elérhetővé tegyük – hazánk környezeti, gazdasági és intézményi körülményeit figyelembe véve –  a legalkalmasabb példá(ka)t a magyar agrár- és élelmiszeripar szereplői számára.

Hosszútávon a projekt célja, hogy új lehetőségeket teremtsen Európa vidéki térségeiben. „Az Európai Unió vidéki területein élő emberek ötöde a pénzügyi szegénység által veszélyeztetett. A GO-GRASS projekt eredményei, valamint az általa kifejlesztett eszközök segítségével megpróbáljuk felélénkíteni a vidéki gazdaságokat új minőségi munkahelyek létrehozásával egy körkörös és klímabarát szektorban” – mondta Philipp Grundmann, a projekt koordinátora. Az ambiciózus célok elérése érdekében a projekt szorosan együttműködik más olyan Európai Uniós projektekkel is, amelyek eszközöket és megoldásokat dolgoznak ki különböző üzleti modellek számára (mint például a RUBIZMO nevű projekt), vagy gyepgazdálkodással foglalkoznak.

A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja támogatja a 862674 számú támogatási szerződésen keresztül.

További információ:

GO-GRASS koordinátor:                                                      Médiakapcsolatok:
Philipp Grundmann                                                              Corinna Hackenbroch

E-mail: pgrundmann@atb-potsdam.de                            E-mail: ch@esci.eu
go-grass@atb-potsdam.de

Tel.: +49 331 5699 229                                                         Tel.: +49 441 779 2228 16

Twitter Handle: @GoGrassEU
LinkedIn: @GO-GRASS

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen