Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. január 25. Hír

Mit hozott 2023? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet évértékelője

2023-ban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szerteágazó és bővülő kutatásaival, valamint az EU-s projektekben növekvő szerepvállalásával tovább erősítette a hazai öko tudásátadást és a fenntarthatósági fordulatot, nemcsak itthon, hanem a nemzetközi szintéren is. 

Lapozz bele a főbb eseményekbe! (Kattints ide a teljes képernyős nézetért!)

Néhány kiemelt mérföldkő 2023-ból 

Kelet-közép-európai szekciót szerveztünk a németországi BIOFACH-on és összefoglalót adtunk ki a legfrissebb globális öko statisztikai kiadvány alapján, az ökológiai gazdálkodás globális, európai és hazai helyzetéről 

2023. február közepén zajlott Németországban a BIOFACH, a világ legnagyobb, ökológiai termékeket bemutató nemzetközi vására. A kiállítás négy napja alatt a bioélelmiszerek előállításával foglalkozó cégek és termékeik megismerésén túl nemzetközi szakmai konferencia is zajlott, ahol számos, az ágazat stratégiai kérdéseit megvitató szekciót tartottak, többek között a szakpolitika, a fenntarthatóság, a tudomány és a kereskedelem aktuális kérdéseiről. A BIOFACH egyik visszatérő, kiemelt programja a világ biogazdálkodásáról szóló statisztikai évkönyv bemutatása. A FiBL/IFOAM gondozásában megjelenő "The World of Organic Agriculture" kiadvány a 2021-es adatok alapján adott képet az ökogazdálkodás globális, európai és hazai helyzetéről. A legfontosabb tendenciákról összefoglalót készítettünk. Kutatóintézetünk immár hagyományos, kelet-közép-európai döntéshozókat felvonultató szekciója pedig ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.

Inspiráció, tudomány és innováció – Ágazati konferenciát tartottunk az ökológiai mezőgazdaság jövőjéről Kecskeméten, hazai és nemzetközi előadók bevonásával 

Negyedik alkalommal rendeztük meg az Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferenciát, amelynek tavaly a Neumann János Egyetem CAMPUS-a adott otthont Kecskeméten. A konferencia célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása és megvitatása volt, inspirációs kitekintéssel a kiemelkedő nemzetközi tapasztalatokra. 

A konferencia plenáris előadásairól videófelvételek is készültek, így azok számára is elérhetők, akik nem tudtak ott lenni a rangos eseményen: 

Nézz bele az előadásokba! 

Újra hódító útjukra indultak a kiskertekbe a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták 

A Föld napján hirdettük meg ötödik alkalommal, hogy elindult a különleges tájfajta paradicsompalánták értékesítése a Lidl üzletekben. Tavaly 24.000 minősített ökológiai palánta került így az áruházlánc polcaira, népszerűsítve a tájfajták szerepét és erősítve a hazai ízvilágot és a sokszínű gasztronómiát. 

Ökológiai szemléletű növényvédelmi sorozatot és részvételi kutatást indítottunk a hobbikertészeknek, amibe bárki bekapcsolódhatott 

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! címmel útjára indított filmes, cikkes sorozatunkkal a hobbikertészeket szólítottuk meg, növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolta el a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereinek bevonásával megmuttatuk, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló - egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhattak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez. A kutatás első eredményeit az év végén publikáltuk. 

Építs fenntartható jövőt – támogasd a biót!  

Szeptemberben az Európai Ökogazdálkodás Napja alkalmából ismeretterjesztéssel ünnepeltünk és hívtuk fel a vásárlók figyelmét a bio termelés és fogyasztás előnyeire. Az ökológiai gazdálkodás ünnepét a Kutatók Éjszakáján saját szervezésű, a nagyközönség számára meghirdetett programokkal tettük emlékezetessé. 

Különleges gabonákról és az egészséges napi betevőről esett szó a kenyér világnapján 

2012 óta folytatunk vizsgálatokat annak érdekében, hogy a magyar gazdák a területükhöz legjobban alkalmazkodó, jó hozamú gabonákat termeszthessék meg, ökológiai minőségben. A kutatómunka fontos lépéseként 2020 novemberében országos ökológiai őszibúza fajtateszt-hálózatot indítottunk el. Az első három év kutatómunkájának eredményeit októberben a kenyér világnapján publikáltuk. 

Erősödő nemzetközi szerepvállalás és magyar érdekérvényesítés

A nemzetközi programoknak köszönhetően az ÖMKi szerepvállalása folyamatosan erősödött 2023-ban az EU legfontosabb stratégiai projektjeiben. Magyarországot képviselve hozzájárulunk a Talaj Misszió sikeres megvalósításához, az európai Agroökológiai Partnerség előkészítéséhez, illetve régiós szinten a BIOEAST kezdeményezésben képviseljük a hazai agroökológiai kutatási irányokat. Jó pár olyan tevékenységünk, - mint például az On-Farm kutatási hálózat -, amit tíz éve kicsiben kezdünk el, mára odáig jutott, hogy az európai szintű stratégiákban is meghatározó helyet foglal el. Az Európai Uniós szerepvállalás révén rálátásunk és beleszólásunk van abba, hogyan alakulnak az agrárkutatás és -fejlesztés meghatározó irányvonalai, és képviselni tudjuk a hazai érdekeket. Szerepvállalásunkkal a hazai gazdáknak, kutatótársaknak és a szakpolitika szereplőinek is lehetőséget tudunk nyújtani, hogy tapasztalataikkal és munkájukkal közvetlenül bekapcsolódjanak az európai szintű folyamatokba. 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen