b_200_150_16777215_00_images_stories_2017_DIkdSjlW4AAyVdK.png

A DiverIMPACTS egy újonnan indult, ötéves Európai Uniós projekt, melynek célja, hogy segítse a szántóföldi növénytermesztési rendszerek diverzifikációjában rejlő lehetőségek megvalósítását, ezáltal a jobb mezőgazdasági termelést, az erőforrás-hatékonyságot és a fenntartható termékpályák létrehozását.

b_200_150_16777215_00_images_stories_2017_lancensseur-2017-06-08-project-team.JPGA DiverIMPACTS – Diverzifikáció a vetésforgó, köztes-termesztés és másodvetés alkalmazásával, a fenntarthatóságra törekvő szereplők és termékpályák támogatásával című projektet a Horizont 2020 Európai Uniós kutatási és innovációs program támogatja. A projekt a növénytermesztési rendszerek változatosabbá tételének gyakorlati előnyeit vizsgálja és mutatja be. A diverzifikáció többféleképpen is megvalósítható, így például a) vetésforgó, b) másodvetés, c) köztes vetés (intercropping) alkalmazásával. Utóbbi lehet kevert, soronkénti vagy sávos elrendezésben. Az ÖMKi feladata többek között a növénytermesztés diverzifikációjával szerzett legújabb európai tapasztalatok összegyűjtése és elemzése, valamint, gazdálkodókkal együttműködésben, új diverzifikációs technikák gyakorlati tesztelése és vizsgálata.

A projekt fontos célja, hogy elhárítsa a növénytermesztési diverzifikáció előtt álló akadályokat, és elősegítse a mezőgazdasági sokféleség megvalósítását adott gazdaság, ellátási lánc vagy térség szintjén egyaránt. Ezért a döntéshozók számára is hasznos javaslatokat dolgozunk ki, hogy megkönnyítsük a termékpályák összes érintett szereplőjének koordinációját.

A DiverIMPACTS projekt 10 már működő szántóföldi kísérlet tapasztalataira támaszkodik, melyek kiválóan alkalmasak a növénytermesztési diverzifikáció hatásainak számszerűsítésére. Ezen kívül a projekt 25 úgynevezett innovációs csoporttal működik együtt, és támogatja őket az olyan fenntartható termékpályák kialakításában, amelyeket a magas fokú növénytermesztési diverzifikáció és az új piaci termékek jellemeznek. Az innovációs csoportok a szereplők széles körét foglalják magukban, így például gazdálkodókat, szaktanácsadókat, feldolgozókat és kutatókat.

A 2017 és 2022 között futó DiverIMPACTS projektet, mely 11 európai országból összesen 34 partnert fog össze, a Francia Nemzeti Agrárkutatási Intézet (INRA) koordinálja. A konzorcium gazdálkodókból, gazdaszervezetekből, szaktanácsadókból, szövetkezetekből, logisztikai szolgáltatókból, kutatókból, ipari szakemberekből, valamint a civil társadalom és a vidéki térségek képviselőiből áll.

A projekt híreiről és eseményeiről a DiverIMPACTS honlapon és Twitter-en keresztül tájékozódhat részletesebben is.

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_2017_eulogo.png