b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_dscf8659.jpg

Az idei Fiatal Gazda Pályázaton többlet pontokat kap, aki vállalja, hogy gazdaságát egészben vagy részben ökológiai művelés alá vonja. A vállalás támogatása összhangban van a Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazott céllal, mely szerint az ökológiai mezőgazdaság területét 2020-ig 350 ezer hektárra kell növelni hazánkban. Sok pályázó azonban nem jut megfelelő információkhoz arról, hogy milyen vállalást is tesz pontosan, ha beikszeli a pályázati űrlapon a biogazdálkodást. Éppen ezért döntött úgy az ÖMKi, hogy 2012. július 31-én információs napot szervez a pályázó fiatal gazdáknak, a pályázati kiírás és kifejezetten az ökológiai gazdálkodás részletesebb ismertetéséhez.

A rendezvény a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata, az AGRYA, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a két hazai bio-ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. együttműködésével valósult meg.

Mintegy 80 érdeklődő hallgatta meg a szervezetek előadásait, melyekből kiderült, hogy mik a pályázás pontos feltételei, milyen elvek és célok mentén alakult az idei felhívás, mik az ökológiai gazdálkodás szemléletbeli és gyakorlati alapjai és hogyan működik a rendszere. Továbbá, hogy milyen támogatások várhatók a 2014-től induló új Közös Agrárpolitikától és mire kell feltétlenül ügyelni, hogy az ellenőrzések során se kerüljenek bajba és ne kelljen visszafizetniük a támogatást a nyertes Fiatal Gazdáknak. Meglepő adat volt az MVH részéről, hogy a 2009-ben nyertes pályázók mintegy felének kell idén visszautalni a támogatás összegét, mivel nem feleltek meg a hatóság követelményeinek.

b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_fg_nap_kicsi.jpg

Bemutatkozott a két hazai öko-ellenőrző szervezet, akik első kézből tájékoztatták a hallgatóságot a biogazdaságok tanúsításának menetéről, és az olyan alapvető feltételekről, mint például a kötelező vetésforgó és átállási idő. A cégek képviselőitől bővebb információhoz lehetett jutni a pályázáshoz szükséges szándéknyilatkozatokról, valamint a szerződési feltételekről.

A program zárásaként Frühwald Ferenc, az ÖMKi felügyelő bizottságának elnöke, a BioHolMi Magazin főszerkesztője, valamint Földi Mihály és Dezsény Zoltán ÖMKi munkatársak ismertették a biotermékek legfontosabb értékesítési lehetőségeit, különös tekintettel a viszonylag új értékesítési modellekre, mint pl. a termelői csoport és a termelői-fogyasztói közösség (dobozrendszer, CSA, ill. AMAP).

A program és az előadások anyaga letölthető innen:


Az eddigi visszajelzések alapján a rendezvényt hasznosnak ítélték meg a résztvevők. Bízunk benne, hogy az információs nap megszervezésével hozzájárulhattunk, hogy a pályázók megalapozottan, a szükséges információk birtokában válasszák a biogazdálkodást, mint jövőbeli mezőgazdasági tevékenységük főcsapásirányát!