b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_DSCF0403.JPG2014. szeptember 15-én dél-koreai agrárdelegációt láthattunk vendégül az ÖMKi-nél. A résztvevő mintegy tíz küldött többsége az ázsiai ország állami, tartományi kutatóintézeteinek vezetője vagy kiemelt kutatója volt. Többségük szaktanácsadói feladatokat is ellát. Látogatásuk célja az európai, ezen belül a magyarországi ökológiai ágazat kutatás-fejlesztésének megismerése volt.

Dél-koreai vendégeinktől megtudtuk, hogy náluk a nagyobb méretű (>10 ha) gazdaságok jellemzik az ágazatot, és az ökológiai termelők többsége párhuzamosan konvencionális gazdálkodást is folytat. Az ökológiai művelésű területek aránya tartományonként eltérő, de van olyan tartomány, ahol ez az arány eléri a mezőgazdasági területek 30%-át. Hosszú távú céljuk az ország teljes termőterülete 30%-ának ökológiai termesztésbe vonása.

Dr. Drexler Dóra előadásában bemutatta a magyarországi ökológiai ágazat mai helyzetét, sikereit és kihívásait. Továbbá ismertette az ÖMKi on-farm kutatási hálózatát és az ennek keretében országosan vizsgált témaköröket. A gyakorlati tudás-felhalmozás és megosztás szempontjából előnyös részvételi kutatási módszer felkeltette a külföldi szakemberek érdeklődését, akik maguk is azzal a kihívással szembesülnek, hogy ökológiai technológiákra nincsen kidolgozott szaktanácsadói ismeretanyaguk.

 

Donkó Ádám és Kolláth Péter éppen ezért röviden bemutatta vendégeinknek a magyarországi szaktanácsadás rendszerét, ezen belül is az ökológiai szaktanácsadás specifikumait. Előadásukban szintén kitértek a gazdálkodókkal való szoros szakmai együttműködés és bizalom szükségességére.

A delegációt érdeklő harmadik témakör az ökológiai termékek értékesítési lehetőségei voltak. Réthy Katalin külső munkatársunk a közösség által támogatott mezőgazdaság hazai legjobb gyakorlatairól és tapasztalatairól számolt be, mely a nagyvárosok közelében élő kertészettel és gyümölcsészettel foglalkozó, diverz családi gazdaságoknak nyújthat jó alternatívát. Kiderült, a rövid élelmiszer láncok ezen formája Dél-Koreában bevett értékesítési gyakorlatnak számít, ahogy az ökológiai termények internetes kereskedelme is.

Ez utóbbiról, már a szántóföldi termékek értékesítési lehetőségeit tárgyalva Havas Krisztián tartott előadást. Bemutatta a Magyarországon most induló o-tx.com portált, amely az ÖMKi kezelésében kifejezetten a hazai az ökológiai gazdálkodók számára hivatott új közvetlen kereskedelmi lehetőséget biztosítani. Az internetes oldalon a termelők megjeleníthetik az értékesíteni kívánt terményeiket, a minőségi paraméterek függvényében követhetik a piaci árak aktuális alakulását, vagy adott esetben terményeket szerezhetnek be, például feldolgozás céljából. 

Az előadásokat követő szakmai eszmecsere során szóba került a termőtalaj fontossága és annak megóvása a vonatkozó európai öko rendeletek szellemében, valamint az állami szerepvállalás az ökológiai gazdálkodás fejlesztésében. A jó hangulatú, sok kérdéssel tarkított találkozón kölcsönös meglepetésünkre szolgált, hogy a hatalmas földrajzi távolság ellenére is hasonló feladatok várnak ránk az ökológiai szektor megerősítésében.