b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_rsz_dscf0835.jpgAz ökológiai gyümölcstermesztésre való átállás egyik nehéz kérdése a korlátozott szervestrágya-hozzáférhetőség. A rendezvény célja az alternatív tápanyag-források ismertetése, valamint a talajanalízis adatok helyes értelmezési módjának átadása, mely információkat az integrált termesztést végzők is tudnak hasznosítani.

Gulyás Miklós, a SZIE Talajtani és Agrokémiai Tanszék mérnöke előadásában beszélt a helyes talajművelésről a gyümölcsösben, bemutatva a talaj élővilágát és legfontosabb funkcióit, mint a természeti erőforrások hatásának integrátorát, transzformátorát. Ismertette a hőmérséklet, a nedvességviszonyok és a gyökérzet kiterjedtségének jelentőségét a növények tápanyagfelvételére ható tényezők szempontjából. Külön kitért a zöldtrágyázás hasznosságára.

 

dr. Szűcs Endre, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos munkatársa az egyes gyümölcsfajok talaj- és tápanyagigényét ismertette. Hangsúlyozta, a gyümölcsösök termőhelyi adottságai közül egyik legmeghatározóbb tényező a talaj, mivel a talajtulajdonságok megváltoztatása korlátozott, emiatt telepítéskor alkalmazkodni kell hozzájuk, összhangban a faj igényével. Számos gyakorlati példával győzte meg hallgatóit a talaj- és lombminta adatok helyes értelmezésének fontosságáról.

dr. Solti Gábor geológus, a KÖSZ elnöke, a kőzetek és ásványok szerepére hívta fel a figyelmet az ökológiai talajjavítás során. Elmondta, az eredményes biogazdálkodás alapja az élő és megfelelő tápanyagtartalmú talaj, melynek kialakulásában fontos szerepe van a különböző kőzetek talajjavító hatásainak. Bemutatta a kőzetek talajjavító hatásainak befolyásoló tényezőit, valamint a talajjavító anyagok felhasználhatóságuk szerinti csoportosítását.

dr. Nagy Péter Tamás, a Károly Róbert Főiskola egyetemi docense, szemléletes példákon mutatta be előadásában a tápanyag-hiánytünetek megjelenését az egyes gyümölcsfajok lombozatán és termésén. Hangsúlyozta, minőségi növénytermesztés nem képzelhető el szakszerű tápanyagpótlás és korszerű tápanyag-gazdálkodás nélkül. Fontos a tüneti diagnózisok felállítása, melyhez egyaránt szükséges az egész növényt és környezetét is górcső alá venni. Előadását számos színes fotóval tette közérthetővé.

Allarcherné Szépkuthy Katalin a Hungária Öko Garancia Kft. ellenőre, az ökológiai gyümölcstermesztés tápanyag-utánpótlásának jelentőségéről beszélt előadásában. Több diaképen keresztül sorolta fel azt a számos terméket, melyet tápanyag-utánpótlásra lehet használni az ökológiai gazdálkodásban, ezzel is bemutatva, hogy nem csak a szervestrágya áll az ökogazdálkodók rendelkezésre.

Az ebédszünet után kerekasztal-beszélgetés keretében került sor a talajminta-analízisek megvitatására, kiértékelésére a szakértők és a résztvevők közreműködésével.

Szűcs Endre Kolláth Péter és Szépkuthy Katalin együtt elemezték a projektben együttműködő egyes partnerek gazdaságaiból származó minták adatait (Virányos, Göncruszka), mellyel kapcsolatos információkat és jótanácsokat nem csak az adott ültetvények tulajdonosai tudnak hasznosítani.

A rendezvény során elhangzott előadások:

Gulyás Miklós: Helyes talajművelés a gyümölcsösben, a talaj élővilága (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

dr. Szűcs Endre: Az egyes gyümölcsfajok talaj- és tápanyagigénye (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

dr. Solti Gábor: Agrogeológia: kőzetek és ásványok az ökológiai talajjavításban (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

dr. Nagy Péter Tamás: Tápanyag-hiánytünetek a gyümölcsfajok lombozatán és termésén (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Allacherné Szépkuthy Katalin: Tápanyag-utánpótlás az ökológiai gyümölcstermesztésben (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)

Kolláth Péter: Kerekasztal-beszélgetés segédanyaga (előadásanyag.pdf) (előadáskivonat.pdf)