b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_leo1.jpgleo.pngAz ÖMKi kétnapos szakmai találkozót és műhelymunkát tartott az Erasmus+ Leonardo Da Vinci projektben résztvevő külföldi partnereinek 2014. szeptember 11-12-én. Az on-farm kutatás és képzés az ökológiai burgonyatermesztésben című rendezvényre az osztrák FiBL-től, a luxemburgi IBLÁ-tól és a cseh Bioinstituttól érkeztek ökológiai termelők, nemesítők, szaktanácsadók és kutatók. Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője nyitotta meg a találkozót és ismertette a résztvevőkkel a magyarországi on-farm kutatási hálózatot. Papp Orsolya, az ÖMKi kertészeti szakreferense bemutatta a burgonya-kutatásokat és beszámolt az idei eredményekről. Jelenleg már 23 ökogazda vesz részt a burgonya onfarm hálózatban. Az elmúlt három évben a kutatások négy téma köré csoportosultak: középkorai multi-rezisztens burgonyafajták összehasonlító elemzése, korai burgonyafajták tesztelése fátyolfóliás takarásban és anélkül, azadirachtin hatásának vizsgálata a burgonyabogárra, valamint barnaalga hatóanyagú növénykondicionáló tesztelése a burgonyatermés mennyiségi és minőségi paramétereire. A kutatási beszámolót követően Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonya Kutatóközpontjának igazgatója mutatta be a magyar nemesítésű rezisztens burgonyafajtákat és legfontosabb tulajdonságaikat. Az előadása után élénk eszmecsere bontakozott ki a nemzetközi tapasztalatokról, az ismert bioburgonya fajtákról, termesztési technológiákról és persze az árakról. Végül, de nem utolsó sorban Fehér Orsolya a Szent István Egyetem MSc. hallgatója ismertette a korai burgonyafajtákról szóló szakdolgozatának tanulságait.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_leo2.jpgA szünetben igazi gasztronómiai élményben lehetett részük a jelenlevőknek, akik mesterszakács által elkészített 6 különböző burgonyafajta főtt mintáját kóstolhatták és véleményezhették, szigorúan pontozva azok színét, állagát és ízét. Ezen túlmenően az on-farm gabona-kísérleteinkből származó hatféle lisztből készült kenyeret is kóstoltak az ínyencek. A kóstolót követően Martina Vresak, Erasmus ösztöndíjasunk ismertette a Leonardo projekt keretében végzett első felmérés eredményeit, mely a résztvevő országok on-farm kutatási módszereit összesítette. Ezzel fel is vezette a napot záró megbeszélést a gyakorlati ökokutatás nemzetközi együttműködési lehetőségeiről.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_leo3.jpgA második napon terepszemlére került sor. Elsőként a Babatvölgyi biogazdaságot mutatta be Mondel István az eső ellenére is nagyon érdeklődő jelenlévőknek, akik részletesen megismerhették a gazdaságban alkalmazott vetésforgót, komposztálási technikákat és természetesen a burgonya kísérleteket. Ebéd után a Szentendrei-szigeten látogattuk meg a Három kaptár biogazdaságot, ahol úgynevezett közösség által támogatott mezőgazdságot (angolul CSA) folytatnak (ld. korábbi cikkünket). A terepszemlét Vukovich Daniela tartotta, majd Dezsény Zoltán, az ÖMKi munkatársa mutatta be a témával kapcsolatos magyarországi tapasztalatokat és ösztönözte a közönséget az aktív eszmecserére. Az esős nap végül napsugarasan zárult, valójában és átvitt értelemben is.