b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_rsz_img_4847.jpgTöbb mint 250-en vettek részt az Ökológiai Szakmapolitikai Csúcs 2013 elnevezésű rendezvényen, melyet az ÖMKi 2013. október 9-én a Parlament épületében szervezett. A Felsőházi teremben Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a konferenciát. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter képviseletében Tóth Katalin helyettes államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Ökogazdálkodási Akcióterv kidolgozása a végéhez közeledik. A dokumentum a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiával és a Nemzeti Környezetvédelmi Programmal párhuzamosan készül, melyek egymást erősítik. A stratégiák közös fontos eleme az ország GMO mentességének megőrzése.

Prof. Urs Niggli, a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (Forschungsinstitut für biologischen Landbau – FiBL) igazgatója és Marco Schlüter, az IFOAM EU igazgatója az ökológiai mezőgazdasági kutatások és a vidékfejlesztési szakpolitika legújabb európai fejleményeiről tájékoztatta a résztvevőket, hangsúlyt fektetve a 2014-2020-as tervezési időszak várható támogatásaira. Lukáš Víšek az Európai Bizottság Mezőgazdaság és Vidékfejlesztés ágazatát képviselte a rendezvényen és az Európai Innovációs Partnerségről osztott meg értékes információkat a hallgatósággal, amely 2014-től a fenntartható mezőgazdasági termelés fejlesztésének új eszköze lesz.

 

A kávészünettel párhuzamosan rendezett sajtótájékoztatón Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője az ökológiai mezőgazdaság hazai helyzetéről számolt be. Magyarországon az EU27 átlagához képest csak fele akkora az ökológiai művelés alatt álló földterületek aránya (2,5%). Ennek növeléséhez elengedhetetlen a gyakorlat-központú kutatás és a hazai eredményeken alapuló szaktanácsadás. Dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy határokon átnyúló együttműködésre van szükség a térség ökológiai termelőinek segítése érdekében. A sajtótájékoztatót követő előadásában Dr. Solti az ökológiai feltételrendszer, a támogatások és a piacfejlesztés nemzetközi összehangolását sürgette.

Ékes József parlamenti képviselő a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács munkáját mutatta be a résztvevőknek, majd Dr. Drexler Dóra tartott előadást a hazai ökológiai mezőgazdaság innovációjáról. A hallgatóság megismerhette az on-farm kutatás egyes új eredményeit, mint például a kísérletek során vizsgált burgonya és búza fajták ökológiai körülmények között nyújtott teljesítményét, és a hazai termelők számára leginkább megfelelő fajtákat.

Az előadásokat a közönség rövid kérdései, hozzászólásai követték, majd a program a Parlament épületének megtekintésével folytatódott. Kiegészítő eseményként a résztvevők csatlakozhattak az aznap este kezdődő Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferencia (ICOAS) tagjaihoz egy dunai sétahajózásra.

Összességében az Ökológiai Szakmapolitikai Csúcs elérte célját: a résztvevők első kézből ismerhették meg az ökológiai gazdálkodás aktuális európai és hazai szakpolitikai hátterét és kilátásait. Továbbá az ágazatban érintett döntéshozók, a média és a szélesebb nagyközönség is megismerhette az ökológiai gazdálkodás legújabb eredményeit.

Az Ökológiai Szakmapolitikai Csúcson elhangzott előadások az alábbiakban érhetők el:

Drexler Dóra - Innováció az ökológiai gazdálkodásban: a magyarországi mezőgazdaság kitörési pontja

Prof. Dr. Urs Niggli - Organic farming and rural  development

Lucas Visek - The European Innovation Partnership „Agricultural Productivity and Sustainability“  Moving Agriculture Ahead!

Marco Schlüter - Organic food and farming  in the EU developments, chances and challenges az alábbi linken az Összefoglalót tekintheti meg

Dr. Solti Gábor - Az ökológiai mezőgazdaság lehetőségei a Kárpát-medencében az alábbi linken az Összefoglalót tekintheti meg