Hír Sorközvetéssel a hasznos ízeltlábúakért
Napjainkban szerencsére egyre több termelőben fogalmazódik meg az igény a termelés, illetve gazdaság „zöldítése” iránt. Azonban a fenntarthatóság felé vezető útról sokszor pont a megfelelő információ hiánya miatt kanyarodik el a fenntarthatóbb termesztéstechnológiai (újabban divatosan agroökológiai jelzővel illetett) praktikák alkalmazására egyébként nyitott termelő. A biodiverzitás növelésére és a termőföld használatának fenntarthatóbbá tételére kifejezetten alkalmas agroökológiai praktika a szőlő- és gyümölcsültetvények sorközeibe honos vadvirágokból álló talajtakaró aljnövényzet telepítése. Jelen írásban áttekintjük, hogy pontosan miért is érdemes az ültetvények sorközeiben virágos sávokat létrehozni, milyen hasznos ízeltlábú szervezeteknek kedvezhetünk ezzel, és végezetül az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ilyen irányú vizsgálataiból néhány részeredményt is bemutatunk.
Hír Az ÖMKi koordinálja az új BOOST4BIOEAST projektet
2024. január 1-jével indult el egy, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által először koordinált Horizont Európa projekt, a BOOST4BIOEAST (B4B). A B4B projekt célja a kelet – és közép-európai (KKE) és a balti országok biomassza alapú gazdaságát segítő cselekvési tervek kidolgozása, valamint az érdekelt felek közötti párbeszéd kialakításának ösztönzése, mind nemzeti, mind makro-regionális szinten.
Hír Vess, kutass, gyarapíts 2024-ben is!
Teszteld velünk közösen, hogyan növekednek a palánták lombkomposztban!
Csatlakozz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és az Agrofutura citizen science kutatásához! Mi adjuk hozzá a komposztot és a magot, tőled pedig, mint gondos kertésztől várjuk a tapasztalatokat!
Mit csinál az ÖMKi?
Az ÖMKi Magyarország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete. 2011 óta azon dolgozunk, hogy gyakorlati eredményeket adó kutatásokkal, hiteles tanácsadással, hatékony ismeretterjesztéssel Magyarországon is biztosítsuk az ökológiai élelmiszer-termelés versenyképességét. Valljuk, hogy a jövő a hagyományt a tudományos kutatás és az innováció eredményeivel ötvöző ökológiai gazdálkodási formáké. Elmagyarázzuk, miért!
Miért jó a bio?
Olyan mezőgazdasági forma, illetve élelmiszer-termelési rendszer, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és az emberi szervezetre káros természetidegen anyagokkal szemben. Az így termelt élelmiszerek változatosak és táplálóak, előállításuk nem szennyezi a környezetet.
Jó az egészségnek
Jó a Földnek
Jó a helyi termelőknek
On-farm kutatás
Az on-farm kutatás életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítjuk ki. A kutatások főbb területei a szántóföldi gazdálkodás, a kertészet és a szőlészet. Itthon egyedülálló hálózatunkat a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal, 2018-ban E.on Energy Globe Díjjal, 2019-ben a KSZGYSZ Környezet Védelméért oklevelével is elismerték. A hazánkban egyedülálló on-farm projekt az Agrárminisztérium és az MNVH által megítélt jelentős összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.