Research Institute of Organic Agriculture
Cutting edge research Ecological approach Sustainable future

Support our work! hu en

Search


Keyword search

Category

Topic

(Deselect all)
Search

HealthyMinorCereals

Az európai és a globális mezőgazdaság termelékenységét nagymértékben fokozta, hogy az elmúlt évtizedekben a nemesítés viszonylag kisszámú növényfajra (Európában elsősorban a közönséges búzára és árpára) összpontosított. A nemesítők ezeket magas ásványi műtrágya felhasználáshoz kötött magas hozamra szelektálták. Ugyanakkor ez a stratégia csökkentette a mezőgazdaságban a genetikai változatosságot és sokszínűséget, ami a növényeket sebezhetővé teszi a biotikus és abiotikus stresszel szemben. A felhasznált nagy mennyiségű műtrágya és energia pedig környezeti károkhoz vezetett.

Támogatás: 7. Európai kutatási, technológia-fejlesztési és demonstrációs Keretprogram (FP7)

Koordinátor: Crop Research Institute, Csehország

Időtartam: 2013. szeptember - 2018. augusztus

Konzorciumi partnerek: A Healthy Minor Cereals projekt 10 európai országból összesen 16 partnert fog össze: http://healthyminorcereals.eu/en/partners

A kenyérbúzával (Triticum aestivum) összehasonlítva a kisgabonafélék általában gyengébb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett is jobban termeszthetők, és sokkal magasabb mikroelem-koncentrációval bírnak. A kisgabonákat éppen ezért igen nagyra értékelik a bio élelmiszerek termelői és fogyasztói, és egyre inkább a konvencionális gazdák is. Visszavezetésük a termesztésbe és az élelmiszerláncba a HealthyMinorCereals projekt fő feladata.

A Healthy Minior Cereals célja, hogy

  • fokozza az úgynevezett kisgabonák: tönköly, rozs, zab, alakor és tönke hasznosítását
  • felhívja a figyelmet az egészséges, tápláló és fenntartható módón termelt élelmiszerek fogyasztására
  • változatosabbá tegye a kisgabonák genetikai alapjait
  • növelje a stresszel szembeni ellenálló képességüket
  • javítsa tápértéküket, feldolgozási minőségüket, és termeszthetőségüket európában.

A projektben az ÖMKi egy hazai esettanulmányon dolgozott, melyben a kisgabonák piaci helyzetéről és a belőlük készült új termékekről (pl. alakorsör) adott áttekintést. Továbbá a génbankokból és köztermesztésből gyűjtött magmintákon a Lipcsei Egyetem közreműködésével spektrális méréseket is végzünk, fejlesztve a különleges beltartalmi tulajdonságok optikai mérési lehetőségeit.

This project received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n° 613609.

Related content and more articles in this category

2019. August 8.

Completed international projects
Organic seed -
LIVESEED

The aim of this four-year EU research project is to enhance organic seed use and plant breeding, thus increasing the performance and sustainability of organic farming.

Details
2019. August 8.

Completed international projects
Organic processing - ProOrg

Selecting the best processing methods

Details
2019. August 8.

Completed international projects
OK-NET Arable

Az OK-NET Arable projekt a szántóföldi ökogazdálkodás területén elérhető legjobb európai gyakorlatokat gyűjti össze és teszi elérhetővé. Ezáltal az ökológiai gazdálkodás szereplői – gazdák, szaktanácsadók, kutatók stb. – közötti információcserét erősíti. A projekt-tevékenységekbe bevont biotermelőknek óriási szerepük van a gazdálkodással kapcsolatos ismeretek forrásaként és továbbadójaként egyaránt. Az OK-NET Arable eredményeképpen 2018-ban létrejön egy gazdálkodók számára könnyen elérhető online ismeretgyűjtemény, amely hozzájárul az európai ökotermelők és más ágazati szakemberek ismeretbővítéséhez, ezáltal az ökogazdálkodás sikeres megvalósításához.

Details

Supporters

  
Website developed by

Biztos vagy benne?


Cancel Yes