• 2024. május 27.

Az ökológiai termelés alapelve, hogy kimondottan törekszik a talaj élővilágának megőrzésére, valamint a talaj természetes termékenységének fenntartására és javítására, beleértve a talajszerkezet stabilitását, vízmegtartó képességét és a talaj biológiai sokféleségét. Törekszik a talajtömörödés, a talajerózió, a talajban lévő szervesanyag-tartalom és a talajélet csökkenésének megelőzésére, valamint a növények elsősorban a talaj ökoszisztémáján keresztül történő táplálására.

A talaj ökoszisztémáján keresztüli táplálás azt jelenti, hogy a tápanyagokat nem közvetlenül a növény számára felvehető formában juttatjuk ki, hanem szervesanyag, vagy lassan oldódó szervetlen (ásványi) anyag formájában. A növényi és állati maradványok lebontását végző mikroorganizmusok az elhalt szervesanyagokat energiaforrásként használják.

A tápanyagok a környezeti körülményektől (rendelkezésre álló víz és hőmérséklet) függően szabadulnak fel és állnak a fejlődő növények rendelkezésére. Ezt a folyamatot nevezzük mineralizációnak. A talaj tápanyag-szolgáltató képességét, a termékenységét alapvetően a szervesanyag-tartalma és a talaj élővilágának aktivitása határozza meg. A mineralizáció sebessége függ a környezeti tényezőktől: a talaj hőmérsékletétől, nedvesség- és levegőtartalmától. Annak ellenére, hogy a növényeket a talaj ökoszisztémáján keresztül tápláljuk, érdemes tápanyagmérleg-számítást végezni és törekedni a területről elvitt termékek biomasszájában lévő tápelemek visszapótlására.

Tudástárunk azokat a kiadványokat, videókat, cikkeket tartalmazza, amelyeket gyakorlati szakembereknek készítettünk, vagy ajánlunk az ökológiai gazdálkodásnak megfelelő tápanyag-utánpótlás témájában.

Cikkek

Allacherné Szépkuthy Katalin: Ökológiai termelésben felhasználható termésnövelő anyagok. Agrofórum: a növényvédők és növénytermesztők havilapja 33: 9 pp. 76-80., 5 p. (2022)

Allacherné Szépkuthy Katalin, Tóth Ferenc: Középpontban a komposzt. Agrofórum: a növényvédők és növénytermesztők havilapja, 2022. (33. évf.), 11. sz., 76-79. p.

Allacherné Szépkuthy Katalin: Tápanyag-utánpótlás ökológiai gyümölcstermesztésben. AGROFÓRUM EXTRA 2021: 90 pp. 60-66. 7 p. (2021)

Papp Orsolya, Allacherné Szépkuthy Katalin, Dr. Gulyás Miklós, Dr. Ombódi Attila, Kaponyás Ilona, Dr. Tóth Ferenc: Hajtatott kápia paprika ökológiai tápanyagutánpótlása: kísérlet különböző ellátási szintekkel. Agrofórum: a növényvédők és növénytermesztők havilapja 3 pp. 134-137, 4 p. (2023)

Videók

Kövess minket a közösségi média felületeken!