Ökológiai gazdálkodásban kiemelt jelentőségű a növényvédelem. Mivel a bio művelésben nem használunk kémiai növényvédőszereket, ezért a védekezés hangsúlya a megelőzésre, az agrotechnikai és biológiai növényvédelmre helyeződik. Az emelkedő inputanyagárak mellett azonban nem csak a biogazdák profitálhatnak ebből a tudásból, hanem a hagyományos gazdálkodást folytatók is.
Az alábbi, folyamatosan bővülő gyűjteményben olyan írásokat találsz, amelyek a legfontosabb szántóföldi kultúrák (búza, árpa, zab, napraforgó, szója, kukorica, repce) öko növényvédelméhez adnak útmutatást. Gyakori és ritka kártevők, kórokozók és gyomok elleni védelemről lesz itt szó, a vetéstől a raktározásig.
Böngéssz a cikkek között, vagy használd a keresőt, ahol a termesztett növényre vagy a növényvédelmi problémára is szűrhetsz!
Szántóföldi növényvédelem tudástár
A biotermesztési környezetben a gazdálkodók szinte növényfajtól függetlenül támaszkodhatnak a kultúrnövény rezisztenciájára. Nem árt közelebbről megvizsgálni, mi is ez a rezisztencia, milyen formái vannak, illetve [...]
A szántóföldi növénykultúrák többségében az emberekhez és állatokhoz hasonlóan előfordulnak vírusos megbetegedések és hozzájuk némileg hasonló miko-, illetve fitoplazma szervezetek. Ezek az obligát parazita [...]
Az „áprilisi tél” elmúltával a gyorsan melegedő időjárás hatására a különböző szántóföldi kultúrák vetése folytatódik és megkezdődik az elvetett magok kelése is. Egyáltalán nem könnyű [...]
A biotermesztési környezetben levő szántóföldi növénykultúrákat ugyanazok a kártevők fenyegetik, amelyek a konvencionális termesztési környezetben is veszélyeztetik az adott kultúra termését. A kártevők elleni [...]
A gazdálkodók sokszor már most, az idei aratás után tervezik a soron következő kultúra termesztéséhez szükséges előkészületeket. Ezek egyik lényeges eleme a talaj előkészítése. Ez a [...]
- Szántóföldi növényvédelem, Tudástár |amerikai kukoricabogár, bio növényvédelem, gyapottok bagolylepke, kukorica, kukoricamoly |
A kukorica nem igazán tartozik a biotermesztésben éllovas kultúrák közé, ugyanakkor a biokukorica termesztés a gyomosodás és az állati károsítók okozta kártétel érdemi mérséklése esetén igen is rentábilis, [...]
A szántóföldi növénytermesztésben mind konvencionális, mind pedig bio keretek közt a termeszteni kívánt fajta megválasztása során sok szempontot kell figyelembe venni. A fajta kiválasztásában [...]
A napraforgó a hazai, szántóföldi kapás kultúrák közül a burgonyával versenyezve az egyik „legbetegebb” növényünk. Kórokozók és kártevők hosszú sora áll készen arra, hogy [...]
A kalászosok esetében, főleg, ha kaszálás után takarmánynak használják őket, néhány mérgező gyomnövény nagy veszélyt jelenthet az óvatlan felhasználóra. Biotermesztésben viszonylag sok helyen előfordul az országban a szép, lila virágú konkoly [...]
A mezőgazdasági termelésben – legyen szó akár konvencionális, akár biotermesztésről – időnként nem várt veszélyek leselkednek a megtermelt terményt felhasználó fogyasztókra, amelyért a termelő a felelős. Annak ellenére, hogy a biotermesztésben felhasználásra engedélyezett készítmények döntő hányada nem csak a [...]
A különböző kalászos gabonák levélzetét a tavasz során nagyon sokféle kórokozó támadhatja meg. A fotoszintetizáló felület vesztesége a termést nagymértékben képes csökkenteni, így ezen kórokozók ellen a védekezésre mindenképpen [...]
A gabonafélék a szántóföldi vetésforgók meghatározó növényei: a hazai adatok szerint országosan a szántók 32,2%-án, az öko szántók 36,7%-án termesztettek kalászos gabonákat, elsősorban őszibúzát. [...]
A tavasz érkezésével nem csak az elvetett kultúrák állományai indulnak növekedésnek, hanem a köztük levő és többé – kevésbé folyamatosan kelő gyomnövények is. A [...]