Megerősítés a környezeti stresszekkel szemben
A cseresznye és a meggy kapcsán már említést tettünk az érést segítő, káliumban gazdag növénykondicionáló termékről, amely egyébként a napégéstől is védi a zöldségeket, gyümölcsöket.
Ahol még nem hullott le az összes levél a gyümölcsfákról, a díszfákról, ott még segíthetnek a lombtrágyák, a biokondícionálók és a biostimulátorok. A legtöbb gyümölcsfánál most alakulnak ki a jövő évi termésrügyek, még lombos állapotban, jó kondícióban kell lenniük a fáknak. Nem tudunk kiemelni készítményeket a sok engedélyezett közül. Válasszák a komplex, több mikroelemet és egyéb szerves anyagokat is tartalmazókat. A halvány levelű, sárguló fákon az alsó dózissal dolgozzanak, így biztosan nem perzselik meg a levelek gyenge bőrszövetét. De talán a legfontosabb az öntözés. Magyarországon a gyümölcsültetvények öntözése alapvető fontosságú a termésbiztonság és -növekedés szempontjából, különösen az aszályos időszakokban és csapadékban szegény területeken. A legelterjedtebb és egyben legkímélőbb technológia a csepegtető öntözés, amely a vizet közvetlenül a növény gyökérzónájába juttatja, ezáltal minimalizálva a párolgási veszteségeket és mérsékelve a gyomosodás kockázatát. Az egyenletes, időben jól elosztott vízutánpótlás elengedhetetlen a gyümölcsrepedés és a rothadás megelőzése érdekében, ezért kerülendő a hirtelen, nagy mennyiségű víz kijuttatása.
Növényvédelmi szerep
A növénykondicionáló szerek rovar- vagy gombaölő hatással nem rendelkeznek, viszont a levél felületének megváltoztatásával (például a kémhatás), közvetlen vízelvonó hatással, vagy a levegőtől történő elzárással hátráltathatják a gombaspórák csírázását, a peték kikelését.
Gyümölcsök védelme
Amikor folyamatosan nedvesek és karcolódnak is a kis cseresznye, meggy gyümölcsök, sőt már reped az érésben lévő cseresznye és a meggy. Ez utóbbiakat a cseresznyelégy is „szurkálja”. Terjed a gyümölcsfertőző monília! Ökokertben növényvédőszer használatára már nincs lehetőség, a rézkészítmények sziromhullásig voltak használhatók! Jó tapasztalatok vannak viszont egyes növénykondicionálók használatával. A Stericlean Plant növénykondicionáló a termelői tapasztalatok szerint kifejezetten a gyümölcs sérüléseinek lezárásában segít. Profi termelők gyümölcsösökben, szőlőkben jégverés okozta károk, a rothadás csökkentésére használják. A készítmény víz és kálium-klorid elektrolízisével előállított magas redoxpotenciálú termék, kibontva nagyon erősen klórszagú. Finom szemcseméretben (ha van, hidegköd fejlesztő géppel) kell kijuttatni, hogy a fa minden részét elérje a köd. A nedves lombozatra is kijuttatható, de nincs tartamhatása. Megemlítjük, hogy a termék eltarthatósága csak 3 hónap, szobahőmérsékleten tartva elveszíti hatékonyságát!
Vannak olyan növénykondicionálók, amelyek kifejezetten a szőlő héj felrepedését gátolják meg. A Prosilicon kálium és szilikát tartalmú növénykondicionáló, melyet megelőző jelleggel kell kijuttatni. Bogyónövekedés időszakától három alkalommal, kötődéskor, a termésfejlődés kezdetekor, és ha kell, amikor a gyümölcsök 50%-a már érett.
A szüretig a varasodásra érzékeny almatermésű fajták esetén réz hatóanyagú növényvédő szerekkel lehet védekezni. Ezen felül továbbra is ajánljuk a levélszövetet erősítő, ásványi anyagokban, leginkább szilikátokban gazdag növénykondicionálók használatát (a korábban említett Prosilicon, vagy a magyar gyártású Biomit plussz).
Az aszály miatt sok helyen a víz és a vízben oldható tápelemek felvétele is akadályozott, lombtrágyázással pótolhatók a mikroelemek. Ezekből ugyan kevés kell az egészséges növényi életműködéshez, de mindezek ellenére nagy az élettani jelentőségük.
A szárazságstressz kivédésére is ajánlhatók a biostimulátorok, növénykondicionálók. Ezeknél a készítményeknél kiemelt szerepük lett az algáknak. A NÉBIH termésnövelő adatbázisában kereshetnek ökogazdálkodásban engedélyezett növénykondicionáló készítményeket, vagy átnézhetjük a NÉBIH által kiadott és félévente frissített listáját az ökológiai gazdálkodásban felhasználható termésnövelő anyagokról.
Az aszály elleni védekezés egyik legjobb módja, ha takarjuk a talajt, legjobb, ha legalább 10 cm vastagon, növényi maradványokkal (szalmával, fűkaszálékkal, levágott növényekkel) tesszük ezt meg. Az így takart talaj kevesebb vizet veszít párolgással, a mikrobiológiai élet, a tápanyagok felszabadulása folyamatos. Leglátványosabb pozitívum a talajszerkezet morzsalékossá válása, és a földigiliszta járatok sokasága. Hátránya lehet a tarackos gyomok előretörése, ezt a kellően vastag takarás fenntartásával előzhetjük meg.


