HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

2019. május 27.

Scroll down for English!

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása. Országos áruházlánc értékesítette idén az ÖMKi kutatásai eredményei alapján kiválasztott, hazai tájfajta paradicsompalántákat, szám szerint 8000 darabot. Mi az a tájfajta, és miért olyan jelentős ez az akció? Elmagyarázzuk!

Május 16-a mérföldkő volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet életében, ezen a napon ért ugyanis révbe többéves kutatáson alapuló tájfajta paradicsom termékfejlesztési projektünk. 2012-ben indítottuk útjára a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásunkat. Ekkora a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből, a kutatási munkához a vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól, közismertebb nevén a tápiószelei génbanktól kaptuk meg. A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és nem utolsó sorban zamatos ízüket. Vagy kicsivel absztraktabb megfogalmazásban, hogy gazdagítsuk a hazánkban termesztett növények genetikai sokszínűségét, megőrizve agrárörökségünk kiemelkedő értékeit. A kutatás első éveiben 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, ország szerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig a Szent István Egyetemmel együttműködésében, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajta került részletesebb megfigyelés alá.

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat tavaly egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén pedig már országos áruházlánc segítette a tájfajták visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet kutatásaink témájára – ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

Az összesen 8.000 máriapócsi, gyöngyösi, és mátrafüredi tájfajta palánta reményeink szerint sikeres közvetítője lesz mondanivalónknak. Láthatóvá és érthetővé teszi a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk fel tudjuk hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával környezetünkért és egészségünkért is teszünk.

És hogy mi a tájfajta jelentősége?

2014-es adatok alapján 369.000 virágos növényfaj közül  mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át.[1] A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához.

Ez egy sokszereplős projekt! Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. Azzal, hogy az ÖMKi logójával fémjelzett terméket vásárolnak, közvetve segítik a további ökológiai mezőgazdasággal kapcsolatos hazai kutatásokat.

[1]https://more.bham.ac.uk/farmerspride/wp-content/uploads/sites/19/2019/05/FP_factsheet_Hungarian_final_low_res.pdf


DOMESTIC, ORGANIC, LANDRACE AND AVAILABLE ALL AROUND THE COUNTRY

ÖMKi’s landrace tomato research has come to an end

This year a national store chain sold 8,000 Hungarian landrace tomato seedlings that were selected based on ÖMKi research. What does landrace mean, and why is this action so important? Let us explain.

16th May was a milestone in the life of ÖMKI as on this day landrace tomato product development research project, which lasted several years, come to an end. We launched our participatory research on the usability of Hungarian tomato landraces on organic farms in 2012. At that time all landraces had been crowded out of public production, so we obtained the seeds we needed for the research from the Centre for Plant Diversity, which is a gene bank located in Tápiószele. The aim of the analysis was to reintroduce landraces that were the most suitable for organic production into Hungarian gardens so that their special and diverse colour, shapes and flavours could be rediscovered. In other words, the objective was to enrich the genetic diversity of plants produced in Hungary by preserving the outstanding value of our agricultural heritage. In the first years of the research we studied 35 tomato landraces on 28 cooperating organic farms across the country. Then from 2015 10 tomato landraces were chosen to be studied in detail for three production years, in cooperation with the Szent István University.

The landraces that proved to be the best based on production results, tastings and composition analyses were presented to the world during a seedling adoption event last year. Due to the great interest and success, a national store chain helped to bring these landraces back to gardens this year. Our objective was much more than just selling tomatoes. Developing the product path includes ÖMKI directly delivering professional results to the general public in a tangible, growable and – if everything goes well –consumable form. We also want to draw people’s attention to our research topics, which in this case is the importance of organic landrace products.

Hopefully, the 8,000 Máriapócs, Gyöngyös and Mátrafüred variety seedlings will succeed in disseminating our message. They can make the beauty, importance and significance of biodiversity visible and understandable on an everyday basis. And through these landraces we can draw people’s attention to the importance of sustainable agriculture and organic farming, since by consuming Hungarian organic products we are supporting not only for the environment but also our own health.

What is the significance of landraces?

Based on data from 2014, there are 369,000 known species of flowering plant but we only use 200 of these species for food production. Even more thought-provoking, according to some data from 2017, is that from these 200 plant species, just nine account for 66% of global plant production.[1] The problem is that by losing their genetic diversity these cultivated plants become vulnerable to the more and more extreme and unpredictable impacts of climate change. Landrace populations developed through natural and human selection are able to adapt to the continuously changing environment, weather, and market demands due to their diversity. They are the basic genetic resources for implementing a more adaptable sustainable agricultural model adapted to the local conditions and guaranteeing the independence of farmers.

This is a multilateral project. People that grow organic landrace tomato seedlings are not only staying healthy, but are also contributing to the preservation of our agricultural heritage and the protection of our environment. At the same time they are supporting sustainable farming in Hungary, especially among small-scale farmers. By purchasing a product with the ÖMKi logo you are indirectly helping further research on organic farming in our country.

[1]https://more.bham.ac.uk/farmerspride/wp-content/uploads/sites/19/2019/05/FP_factsheet_Hungarian_final_low_res.pdf