Szőlészet

 

Szőlészeti on-farm kutatási hálózatunkban honos fajokból álló, erózió ellen védelmet biztosító, biodiverzitást fokozó sorközi takarónövény-magkeverékek fejlesztésével foglalkozunk. A kutatás részeként vizsgáljuk a különböző talajápolási módok talajnedvességre gyakorolt hatását is.

A szőlőültetvényekben alkalmazott talajtakaró növényzet kialakítása során célszerű olyan honos, évelő fajokból álló gyepmag-keveréket alkalmazni, amely egyaránt megfelel a szőlészet technológiai lehetőségeinek és a termőhely adottságainak. A jól megválasztott fajok alkalmazásával nemcsak a terület természetvédelmi értékét növelhetjük, de elősegíthetjük a talaj jó szerkezetét (gyökeresedési típusok), a tápanyag-utánpótlást (pillangós fajok), és életteret biztosíthatunk a hasznos élő szervezetek számára is (pl. ragadozó atkák, pókok).


Biodiverzitást fokozó takarónövényzet

  • A megfelelően megválasztott talajápolási technológiával hozzájárulunk talajaink megóvásához, termékenységük fenntartásához.

  • Fajgazdag sorköztakarás esetén a jól megválasztott növényfajok alkalmazásával a terület természetvédelmi értékét is növeljük és fokozzuk a terület biodiverzitását.

  • Az élő mulcsozással életteret biztosítunk a hasznos élő szervezetek számára is.

  • A technológia nemcsak ökológiai szőlőtermesztésben alkalmazható. Integrált ültetvények is sikerrel bevezethetik és fokozhatják fenntarthatóságukat.


Image

Tudjon meg többet a Magkeverék Tájékoztatónkból!


Letöltöm!

Eredményeink, amikre büszkék vagyunk:

  • A kísérletek indulása, azaz 2012 óta az ország hét borvidékén több mint húsz szőlészet kapcsolódott be a kísérletekbe. A témakör jelentőségét, aktualitását is mutatja, hogy nemcsak ökológiai, hanem integrált termesztést folytató gazdaságok is csatlakoztak.
  • Sikeresen dolgozunk együtt a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékével, és Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel.
  • Az on-farm kísérlet eredményeképp meghatároztuk, melyek azok a honos növényfajok, melyek több évig is eredményesen fennmaradnak hazai szőlőültetvényeinkben, hatékonyan fékezik meg az eróziót, növelik a biodiverzitást, s pozitív hatással vannak a talaj vízkészletére.
  • A fajösszetétel mellett, sarkalatos pont a növénytakaró ápolása is, melynek jó gyakorlata is kialakult. Talajnedvesség-méréseink során világossá vált, hogy a talaj mely mélységéből használ fel vizet a fajgazdag takarónövényzet.
  • Fejlesztő munkánk elismeréseként egyre több szőlőtermesztő támaszkodik kísérleti eredményeinkre, s talál eredményesen alternatívát saját szőlőültetvényében az egyoldalú mechanikai művelésmóddal szemben.
  • A 2018-ban induló RELACS nemzetközi projekt keretében a kutatási irányok közé felkerül a szőlő ökológiai növényvédelme Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, a réztartalmú növényvédőszerek kiváltására alkalmas új kísérleti termékeket vizsgálunk.

Olvasson bele kiadványainkba

Talajápolás a szőlőben –fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata – második kiadás

Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

A fajgazdag takarónövényzet előnyei a szőlőművelésben

Kutatási Összefoglaló 2014

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek vizsgálata és fejlesztése magyarországi szőlőültetvényekben – 2014. évi eredmények

Kutatási Összefoglaló 2013

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek vizsgálata és fejlesztése magyarországi szőlőültetvényekben

Kutatási Összefoglaló 2012

Fajgazdag szőlősorköz-takarónövényzet magkeverékek fejlesztése és alkalmazási lehetőségei magyarországi szőlőültetvényekben

Kapcsolódó nemzetközi projektek:

 

RELACS

 

Dr. Donkó Ádám

Kutatási szakreferens szőlészeti témában

adam.donko@biokutatas.hu

+36 20 380 3711