Strapabíró gumók!

2019. május 2.

Scroll down for English.

A növényeknek a következő három fő tápelemre van szüksége a megfelelő fejlődéshez: nitrogén, foszfor és kálium. A talajok azonban nem minden esetben tudják ezeket megfelelő mértékben biztosítani. Közismerten ugyanez a helyzet a vízzel is. Ezért is fontos az olyan módszerek vizsgálata, melyek fokozhatják a növények ellenálló képességét az együttes tápanyag- és vízhiány okozta stresszes körülmények között. Április elején a SolACE projekt keretében útnak indítottuk hároméves kísérletünk fő növényét, a burgonyát a SZIE soroksári Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodás Ágazatában.

A komplex kísérlet egyik felében a különböző fajtájú burgonyagumók mellé háromféle kísérleti oltóanyag, vagyis baktériumok és gombák keveréke került. Ezek a mikroba konzorciumok hozzásegíthetik a növényeket a tápanyagok gyorsabb, hatékonyabb felvételéhez a talajból. A kísérlet másik felében elővetemény kezelést alkalmazunk, vagyis az idei burgonya parcellák helyén tavaly váltakozva rozs illetve szója elővetemény volt. Ez esetben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a pillangós elővetemény (szója) nitrogénkötő képessége hogyan befolyásolja a burgonya idei teljesítményét.

 

Hogy tovább bonyolítsuk a képet, növényeink eltérő tápanyag- és vízutánpótlási kezeléseket kapnak, így lesznek köztük mindennel jól ellátott, tápanyaghiányos, vízhiányos és kombinált stresszel kezeltek is. Összesen a kísérletben több mint 250 parcellával dolgozunk.

Kíváncsiak vagytok mennyire sikerült a burgonyáknak ellazulniuk az új körülmények között? Akkor kövessétek oldalunkat! Hamarosan beszámolunk a fejleményekről!

—-

OUR RESEARCH MADE UNDERSTANDABLE.
Robust tubers!
For plants to develop properly they need the following three main nutrients: nitrogen, phosphorus, and potassium. However, soils are not always able to provide appropriate quantities of these elements for the plants. And the same applies to water. This is why it is important to examine methods that can enhance the resistance and nutrient utilization of potatoes under stressful conditions caused by a lack of nutrients and water.
In early April, within the framework of the SOLACE project, we started experimenting with potatoes at Szent István University Organic Farming Sector.

In the first part of the experiment, three different inoculants, a mixture of bacteria and fungi, were added. These microbial consortiums can help the plant absorb nutrients faster and more efficiently from the soil. In the second part of the experiment, we used crop rotation, which means that before this year’s potato cultivation, the previous crops used on the same area were rye and soybeans. In this case, we examine how the nitrogen fixing ability of leguminous plants (soy) can affect this year’s crop yield.

To further complicate the experiment, our plants will receive different nutrient, fertilization and water supplies, with some plants being well supplied, and some being undernourished, under watered to stress the potatoes. Altogether we are working with more than 250 parcels in this experiment.

Are you curious about how potatoes can be relaxed in these new circumstances? Then follow our page! We’ll let you know about our developments soon!