MI A SMART?

Gazdaságok fenntarthatósági értékelése

A SMART háttere


A fenntarthatóságnak nincsen egységesen elfogadott meghatározása, ezért sokan sokféleképpen értelmezik, vagyis nincs egyetértés abban, hogy mit is nevezhetünk ténylegesen fenntarthatónak. Ennek ellenére egyre több cég kínálatában jelennek meg olyan termékek, amelyeket a gyártók „fenntartható termék”-ként jelölnek. Mind a felvásárlók, mind a fogyasztók nehezen tudják azonban megítélni, például a mezőgazdasági alapanyagok, termékek esetében, hogy mely gazdaságok működnek ténylegesen fenntarthatóan, más szóval melyek állítanak elő fenntartható termékeket. A gazdaságok számára pedig az okoz nehézséget, hogyan mérjék saját fenntarthatósági teljesítményüket hitelesen, és más gazdaságokkal összehasonlítható módon.
Ezért a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau) kidolgozta az úgynevezett SMART (Sustainability Monitoring and Assessment RouTine) rendszert, amely megbízható, átlátható és összehasonlítható módon értékeli a gazdaságok fenntarthatóságát. A SMART rendszer a SAFA fenntarthatósági irányelvein (Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems) alapul, mely irányelveket az ENSZ Egészségügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) dolgozta ki 2013-ban, és amelyek kifejezetten a mezőgazdasági szereplők fenntarthatóságára irányulnak. A SAFA irányelvek kidolgozásában a FiBL is részt vett, majd ezen irányelvek alapján alakította ki a SMART rendszert, amely az irányelvek gyakorlati alkalmazása révén méri a gazdaságok fenntarthatósági teljesítményét.
A SMART nem egy új szabvány, tanúsítási rendszer vagy termékcímke, hanem egy értékelő rendszer, amely átfogó képet ad a kiértékelt gazdaság környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságáról.
A SMART márka és módszertan a Sustainable Food Systems GmbH tulajdona. Ez a cég a három kutatóintézet a FiBL Svájc, a FiBL Ausztria és a FiBL Németország spin-off cége. Magyarországon a FiBL hazai partnere, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) végzi a SMART szakmai bevezetését és a gazdaságok fenntarthatósági értékelését.


FIBL

FIBL


SAFA útmutatóról

Az irányelvek a fenntarthatóság négy dimenzióját különböztetik meg: Jó kormányzás, Környezeti integritás, Gazdasági rugalmasság és Társadalmi jólét, amelyet további 21 témára és további 58 altémára bontanak. Az altémákat és a hozzájuk kapcsolódó célkitűzéseket a SAFA pontosan definiálja, a SMART pedig ezeknek a céloknak a megvalósulását értékeli. A fenntarthatóság holisztikus értelmezésével a SAFA irányelvek átfogó és egységes keretrendszert biztosítanak a mezőgazdasági szektor számára. Így a FAO irányelveknek és SMART-nak köszönhetően először vált lehetővé gazdaságok fenntarthatósági értékelése standardizált, átlátható és összehasonlítható módon.


További kérdése van?

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a gazdaságok fenntarthatósági értékelésével kapcsolatban, kérjük, forduljon az ÖMKi SMART szakértőjéhez:

Mészáros Dóra
dora.meszaros@biokutatas.hu
06 30 260 4418

FIBL