ÖMKi Ágazati Szakmai Nap
Megújulás az ökológiai ágazatban – Piaci trendek, termelés és innováció, termékpálya fejlesztés

2025. ÁPRILIS 8.
DEBRECEN
Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
PROGRAM

08:30-09:30 ÉRKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ

09:30-11:00 KÖSZÖNTŐK ÉS PLENÁRIS ÜLÉS
Köszöntő / Dr. Drexler Dóra, ügyvezető ÖMKi
Köszöntő / Dr. Stündl László, dékán DE MÉK
Köszöntő / Szólláth Tibor, Hajdú-Bihar vármegyei elnök NAK
Piacképes a hazai bio zöldség-gyümölcs? – Az Organic Kingdom biogazdaság tapasztalatai, eredményei és tervei / Németh Gyula, Organic Kingdom
12 hektár tarlótól egy működő családi gazdaságig – mit és hogyan érdemes? / Kulcsár Balázs, Valaha Tanya
A hazai piac számokban – a biotermékek kiskereskedelmi forgalmának alakulása 2022-2024 között / Dr. Drexler Dóra, ÖMKi
Az ökológiai gazdálkodás oktatási és kutatási gyakorlata a Debreceni Egyetemen / Dr. Stündl László, DE MÉK
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Drexler Dóra, ÖMKi

11:00-11:30 KÁVÉSZÜNET

PÁRHUZAMOS SZEKCIÓÜLÉSEK

11:30-12:30 SZÁNTÓFÖLDI SZEKCIÓ – Biológiai alapok az ökológiai gazdálkodásban
Ökológiai szaporítóanyagok, öko nemesítés /Mikó Péter, HUN-REN Agrárkutatási Központ
Biológiai alapok az ökológiai gazdálkodásban-kisparcellás faj- és fajtatesztek / Balog Emese, Dani Mária, ÖMKi
Fenntarthatóság és alkalmazkodóképesség új megközelítésben – miben különböznek a heterogén szaporítóanyagok a hagyományos fajtáktól? /Dr. Bencze Szilvia, ÖMKi
Kérdések és válaszok /moderál: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi

11:30-12:30 KERTÉSZETI SZEKCIÓ – Agroökológiai elvek az öko szőlő- és gyümölcstermesztésben
Virágos sorközvetések hatása a hasznos ízeltlábúakra és kártevőkre szőlőültetvényekben / Dr. Mezőfi László, Dr. Miglécz Tamás, ÖMKi
Az erdősávok hatásának szenzoros vizsgálata szőlőültetvényekben / Bodor-Pesti Péter, MATE
Agrárerdészeti rendszerek jelentősége a kertészeti ágazatban / Honfy Veronika, ERTI
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Tóth Ferenc, ÖMKi

11:30-12:30 ÁLLATTENYÉSZTÉSI SZEKCIÓ – Ökológiai gazdálkodás okosan: a legelőtől a digitális szenzorokig
Új kihívások a kiskérődzők legelőre alapozott takarmányozásában, avagy élet a kisült legelőkön / Dr. Oláh János, Debreceni Egyetem
Milyen összefüggés van a gyepek biodiverzitása és a legeltetés között? Gyepfenntartás, eltérő gyeprestauráció a Csákvár melletti mintaterületeken. / Dr. Penksza Károly, MATE
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Márton Aliz, ÖMKi

11:30-12:30 AGRÁRGAZDASÁGI SZEKCIÓ – A hazai öko üzemek a statisztika tükrében
Ökológiai gazdaságok a tesztüzemi (FADN) rendszerben / Szili Viktor, AKI
Ökológiai gazdálkodás a hivatalos statisztikában / Tóth Péter, KSH
Megéri-e gazdálkodni? – gazdaságossági vizsgálatok a Debreceni egyetemen / Dr. Apáti Ferenc, DE
Az ökológiai gazdaságok jellemzői – az ÖMKi saját kutatása / Dr. Jobbágy Péter, ÖMKi

12:30-13:45 EBÉD

PÁRHUZAMOS SZEKCIÓÜLÉSEK

13:45-15:00 SZÁNTÓFÖLDI SZEKCIÓ – Faj- és fajtahasználat az öko szántón
Búza on-farm kísérletek aktuális tapasztalatai / Földi Mihály, ÖMKi
Ősgabonák termesztési és piaci lehetőségei, hazai helyzete / Dr. Szira Fruzsina, ÖMKi
Lehetőségek és kihívások az alternatív fehérjenövények termesztésében / Dani Mária, ÖMKi
Kérdések és válaszok / moderál: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi

13:45-15:00 KERTÉSZETI SZEKCIÓ – Tápanyag gazdálkodás az ökológiai zöldségtermesztésben
Az öko-zöldségtermesztés növényvédelmének tápanyagutánpótlási vonatkozásai / Varga László, szaktanácsadó
Élesztő lombtrágyaként levélzöldségben / Csambalik László, MATE
Kereskedelmi pelletek hatásának vizsgálata paprika állományban / Pászti-Milibák Flóra, ÖMKi
Talajtakarás hatása a fonálférgekre és földigilisztákra / Selmeczi Dóra, ÖMKi
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Tóth Ferenc, ÖMKi

13:45-15:00 ÁLLATTENYÉSZTÉSI SZEKCIÓ – Ökológiai gazdálkodás okosan: a legelőtől a digitális szenzorokig
Gyógynövények és egyéb természetes kiegészítők alkalmazásának múltja, jelene és jövője az állattenyésztésben, különös tekintettel az elérhető gyári készítményekre és a magyarországi tapasztalatokra / Dr. Kranjec Ferenc, állatorvos, MAPÁE Holisztikus Állatgyógyászati Szakcsoport
Hőstressz vizsgálata szenzorok segítségével legeltetett húsmarha állományban / Dr. Márton Aliz, ÖMKi
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Márton Aliz, ÖMKi

13:45-15:00 AGRÁRGAZDASÁGI SZEKCIÓ – Az ökoélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma
Ökoélelmiszerek a közétkeztetésben – lehetőségek és kihívások / Dr. Kürthy Gyöngyi, AKI
Fogyasztói magatartás az ökoélelmiszerek piacán a V4 országokban / Dr. Györéné Dr. Kis Gyöngyi, ÖMKi
Ökoélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Magyarországon / Dr. Györéné Dr. Kis Gyöngyi, ÖMKi
Ökológiai termékek forgalmazása – egy nagy élelmiszerlánc példája / Dr. Kaibinger Tamás, Lidl

15:00-17:00 TEREPI PROGRAMOK

Az egyes terepi programok korlátozott látogatószámban fogadják az érdeklődőket, ezért érdemes minél előbb regisztrálni.
A terepi programokra való eljutásról minden érdeklődő saját maga kell gondoskodjon, akár saját járművel, akár a helyszínen telekocsi szervezésével.

Debreceni Lovasakadémia, Debreceni Egyetem (4002 Debrecen, Kartács u., 47°33’43.7″N 21°36’46.9″E)

Az elmúlt hetek sajnálatos történései, a ragadós száj- és körömfájás járvány terjedése miatt az április 8-án megrendezésre kerülő ÖMKi Ágazati Szakmai Napon a Debreceni Lovasakadémiára tervezett állattenyésztési terepi programot nem tudjuk megvalósítani.

Erdődi Biokertészet (4242 Hajdúhadház, 47.6861730, 21.6492375)

Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep, Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI) (4002 Debrecen, Látóképi telep Külterület, 33-as főút 95-ös km szelvény)

A rendezvényen való részvétel regisztrációs jegy megvásárlásához kötött, amely magában foglalja a plenáris előadásokon, a délelőtti és délutáni szekciókon, a terepi programon való részvételt, valamint a kávészüneteket és a kétfogásos ebédet.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Visegrad Fund (project ID #: 22320288, Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries című projekt), valamint az Európai Unió támogatásával, az agroecology-TRANSECT és a DIVINFOOD projektek keretében valósul meg.