ÖMKi Ágazati Szakmai Nap
Megújulás az ökológiai ágazatban – Piaci trendek, termelés és innováció, termékpálya fejlesztés

2025. ÁPRILIS 8.
DEBRECEN
Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
PROGRAM

08:30-09:30 ÉRKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ

09:30-11:00 KÖSZÖNTŐK ÉS PLENÁRIS ÜLÉS
Köszöntő / Dr. Drexler Dóra, ügyvezető ÖMKi
Köszöntő / Dr. Stündl László, dékán DE MÉK
Köszöntő / Szólláth Tibor, Hajdú-Bihar vármegyei elnök NAK
Piacképes a hazai bio zöldség-gyümölcs? – Az Organic Kingdom biogazdaság tapasztalatai, eredményei és tervei / Németh Gyula, Organic Kingdom
12 hektár tarlótól egy működő családi gazdaságig – mit és hogyan érdemes? / Kulcsár Balázs, Valaha Tanya
A hazai piac számokban – a biotermékek kiskereskedelmi forgalmának alakulása 2022-2024 között / Dr. Drexler Dóra, ÖMKi
Az ökológiai gazdálkodás oktatási és kutatási gyakorlata a Debreceni Egyetemen / Dr. Stündl László, DE MÉK
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Drexler Dóra, ÖMKi

11:00-11:30 KÁVÉSZÜNET

PÁRHUZAMOS SZEKCIÓÜLÉSEK

11:30-12:30 SZÁNTÓFÖLDI SZEKCIÓ – Biológiai alapok az ökológiai gazdálkodásban
Ökológiai szaporítóanyagok, öko nemesítés /Mikó Péter, HUN-REN Agrárkutatási Központ
Biológiai alapok az ökológiai gazdálkodásban-kisparcellás faj- és fajtatesztek / Balog Emese, Dani Mária, ÖMKi
Fenntarthatóság és alkalmazkodóképesség új megközelítésben – miben különböznek a heterogén szaporítóanyagok a hagyományos fajtáktól? /Dr. Bencze Szilvia, ÖMKi
Kérdések és válaszok /moderál: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi

11:30-12:30 KERTÉSZETI SZEKCIÓ – Agroökológiai elvek az öko szőlő- és gyümölcstermesztésben
Virágos sorközvetések hatása a hasznos ízeltlábúakra és kártevőkre szőlőültetvényekben / Dr. Mezőfi László, Dr. Miglécz Tamás, ÖMKi
Az erdősávok hatásának szenzoros vizsgálata szőlőültetvényekben / Bodor-Pesti Péter, MATE
Agrárerdészeti rendszerek jelentősége a kertészeti ágazatban / Honfy Veronika, ERTI
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Tóth Ferenc, ÖMKi

11:30-12:30 ÁLLATTENYÉSZTÉSI SZEKCIÓ – Ökológiai gazdálkodás okosan: a legelőtől a digitális szenzorokig
Új kihívások a kiskérődzők legelőre alapozott takarmányozásában, avagy élet a kisült legelőkön / Dr. Oláh János, Debreceni Egyetem
Milyen összefüggés van a gyepek biodiverzitása és a legeltetés között? Gyepfenntartás, eltérő gyeprestauráció a Csákvár melletti mintaterületeken. / Dr. Penksza Károly, MATE
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Márton Aliz, ÖMKi

11:30-12:30 AGRÁRGAZDASÁGI SZEKCIÓ – A hazai öko üzemek a statisztika tükrében
Ökológiai gazdaságok a tesztüzemi (FADN) rendszerben / Szili Viktor, AKI
Ökológiai gazdálkodás a hivatalos statisztikában / Tóth Péter, KSH
Megéri-e gazdálkodni? – gazdaságossági vizsgálatok a Debreceni egyetemen / Dr. Apáti Ferenc, DE
Az ökológiai gazdaságok jellemzői – az ÖMKi saját kutatása / Dr. Jobbágy Péter, ÖMKi

12:30-13:45 EBÉD

PÁRHUZAMOS SZEKCIÓÜLÉSEK

13:45-15:00 SZÁNTÓFÖLDI SZEKCIÓ – Faj- és fajtahasználat az öko szántón
Búza on-farm kísérletek aktuális tapasztalatai / Földi Mihály, ÖMKi
Ősgabonák termesztési és piaci lehetőségei, hazai helyzete / Dr. Szira Fruzsina, ÖMKi
Lehetőségek és kihívások az alternatív fehérjenövények termesztésében / Dani Mária, ÖMKi
Kérdések és válaszok / moderál: Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, ÖMKi

13:45-15:00 KERTÉSZETI SZEKCIÓ – Tápanyag gazdálkodás az ökológiai zöldségtermesztésben
Az öko-zöldségtermesztés növényvédelmének tápanyagutánpótlási vonatkozásai / Varga László, szaktanácsadó
Élesztő lombtrágyaként levélzöldségben / Csambalik László, MATE
Kereskedelmi pelletek hatásának vizsgálata paprika állományban / Pászti-Milibák Flóra, ÖMKi
Talajtakarás hatása a fonálférgekre és földigilisztákra / Selmeczi Dóra, ÖMKi
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Tóth Ferenc, ÖMKi

13:45-15:00 ÁLLATTENYÉSZTÉSI SZEKCIÓ – Ökológiai gazdálkodás okosan: a legelőtől a digitális szenzorokig
Gyógynövények és egyéb természetes kiegészítők alkalmazásának múltja, jelene és jövője az állattenyésztésben, különös tekintettel az elérhető gyári készítményekre és a magyarországi tapasztalatokra / Dr. Kranjec Ferenc, állatorvos, MAPÁE Holisztikus Állatgyógyászati Szakcsoport
Hőstressz vizsgálata szenzorok segítségével legeltetett húsmarha állományban / Dr. Márton Aliz, ÖMKi
Kérdések és válaszok / moderál: Dr. Márton Aliz, ÖMKi

13:45-15:00 AGRÁRGAZDASÁGI SZEKCIÓ – Az ökoélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma
Ökoélelmiszerek a közétkeztetésben – lehetőségek és kihívások / Dr. Kürthy Gyöngyi, AKI
Fogyasztói magatartás az ökoélelmiszerek piacán a V4 országokban / Dr. Györéné Dr. Kis Gyöngyi, ÖMKi
Ökoélelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Magyarországon / Dr. Györéné Dr. Kis Gyöngyi, ÖMKi
Ökológiai termékek forgalmazása – egy nagy élelmiszerlánc példája / Dr. Kaibinger Tamás, Lidl

15:00-17:00 TEREPI PROGRAMOK

Az egyes terepi programok korlátozott látogatószámban fogadják az érdeklődőket, ezért érdemes minél előbb regisztrálni.
A terepi programokra való eljutásról minden érdeklődő saját maga kell gondoskodjon, akár saját járművel, akár a helyszínen telekocsi szervezésével.

Debreceni Lovasakadémia, Debreceni Egyetem (4002 Debrecen, Kartács u., 47°33’43.7″N 21°36’46.9″E)

Erdődi Biokertészet (4242 Hajdúhadház, Mester u. 3. sz.)

Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep, Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI) (4002 Debrecen, Látóképi telep Külterület, 33-as főút 95-ös km szelvény)

A rendezvényen való részvétel regisztrációs jegy megvásárlásához kötött, amely magában foglalja a plenáris előadásokon, a délelőtti és délutáni szekciókon, a terepi programon való részvételt, valamint a kávészüneteket és a kétfogásos ebédet.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Visegrad Fund (project ID #: 22320288, Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries című projekt), valamint az Európai Unió támogatásával, az agroecology-TRANSECT és a DIVINFOOD projektek keretében valósul meg.