Image

Kedves újdonsült palánta tulajdonos!

Az alábbiakban megismerheted az általad választott tájfajta öko paradicsomról a legfontosabb tudnivalókat, a növénygondozási kisokos pedig abban lesz a segítségedre, hogy minél több és jobb termésben legyen részed.

Ebből a videóból megtudhatod, hogy kinek a kertjét gazdagítják még ezek a különleges tájfajták! >>>

Nevelési fortélyok elsajátítása + kedvező időjárási körülmények  =  

Image

Mátrafüredi

Ez a tájfajta optimális körülmények között 180-200 cm magasra nő. Továbbnövő fürtjei és tőhajtás-képzése miatt a zöldmunka-igénye kifejezetten magas. Érési idejének kezdete július közepe, főérése augusztus vége. Kocsánnyal szedhető, érdemes ollóval vágni. Lédús, magas cukor tartalmú, közepesen nagy bogyói befőzésre kiválóak. Kóstolókon jó eredményt ért el ökörszívre jellemző ízvilágával.

Máriapócsi

Ez a koktélparadicsom tájfajta erős szárú, erős növekedésű, folyamatos zöldmunkát igénylő fajta. Jó megújuló képességű, magnézium- és kalcium hiányra nem érzékeny, gombabetegségekkel szemben toleránsnak mutatkozik. Elsők között kezd érni július elején, főérése augusztus közepére tehető. Terméshozama nagyjából kiegyenlített, bőtermő, októberig folyamatosan nő és virágzik. Ideális körülmények között egy fürtön akár 15-18 bogyó is teremhet, kocsánnyal is szedhető. Vékony héjával, édeskés, gazdag ízvilágával felveszi a versenyt a mai koktél fajtákkal. 

Image
Image

GYÖNGYÖSI

A Gyöngyösi tájfajta esetében a szokatlan alak az, ami a vásárlók figyelmét felkelti. Zamatos íze és jó szeletelhetősége friss fogyasztási felhasználáshoz ideális. Érési idejének kezdete július közepe. Főérése szeptember elejére esik, kiegyenlített érésű klasszikus terméscsúcsa nincs. Kalcium-hiányra érzékeny. A bogyók egyenetlen vízellátás hatására repedhetnek, de a repedések beforrnak. Kocsány nélkül szedhető. A szedésnél nagyobb figyelemmel kell eljárni, mert a hegyes bogyóvég könnyen sérül. Húsállománya szilárd, rendkívül jól szeletelhető, de finom, édeskés, karakteres lé is készíthető belőle. 

Tájfajta paradicsomok ökológiai termesztésével Te is hozzájárulsz agrárörökségünk megőrzéséhez és környezetünk védelméhez! Csak így tovább! 🙂