Ősgabonák az alkalmazkodó növénytermesztésben

Az ősgabonák jellemzője, hogy kedvezőtlenebb minőségű talajokon, extenzív feltételek mellett, gyakorlatilag növényvédőszer használat nélkül is sikerrel termeszthetők, és a modern kenyérbúzához képest magasabb beltartalmi mutatókkal (fehérje-, ásványi anyag-, vitamin és bioaktív komponens tartalom) rendelkeznek. Sokszor eltérő, könnyebben emészthető, jól hasznosuló keményítő és fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Az „egyszemű” búza, az alakor, illetve a „kétszemű” búza, a tönke változatai között is találhatók kenyérsütésre is alkalmas tájfajták, de tészták, sütemények, vagy keksz készítésére is alkalmasak. Terméshozamuk többnyire mérsékeltebb az intenzívebb feltételek között termesztett modern búzákhoz képest, kedvezőtlen termőterületen ugyanakkor versenyképes hozamra és nagyobb termésstabilitásra képesek. Az ökogazdálkodók számára fontos piaci lehetőséget jelentenek, a környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmesei számára pedig értékes alternatívát biztosítanak az élelmiszer-fogyasztásban.

Tevékenységek

  • Kisparcellás és on-farm kísérletekben, résztvevő partnereinkkel együttműködve vizsgáljuk az ősbúza tájfajták és egyéb heterogén szaporítóanyagok (elsősorban durum, tönke és alakor populációk) agronómiai tulajdonságait, termésstabilitását és termésminőségét. Értékeljük a gyomfojtó képességet, a kártevők jelenlétét és a betegség ellenállóságot.

  • A hazai forgalmazás és felhasználás elősegítése érdekében egyik kiemelt célunk a termékpálya építésének elősegítése, melyhez termékfejlesztési kutatásokat folytatunk, valamint meghatározzuk a végtermék elállítás szempontjából legígéretesebb tájfajták és populációk termés minőségi jellemzőit, illetve termesztési igényeit.

  • Tovább folytatjuk a részvételi és evolúciós, ökológiai nemesítést, a létrehozott populációk és szelekciós vonalak tesztelését gazda partnereink bevonásával.

  • Köztes/együtt vetéseket is tesztelünk (multiple-cropping modellek) a magasabb területhozam, illetve jobb stressztűrés további fokozása céljából, pl. pillangósokkal, illetve más kertészeti kultúrákkal történő együtt-termesztés során.

  • Vizsgáljuk a téli legeltetés lehetőségeit is (kettős hasznosítású céllal – double-usage modell) kérődző állatok bevonásával őszi vetésű ősbúzákon és durumbúza populációkon.

Várható eredmények

  • Az alulhasznosított ősgabonák, közöttük is az alakor és tönke ismertsége és termőterülete nő

  • Különleges minőségű durum és tönke heterogén anyagok (populációk) és nemesítési vonalak előállítása és termesztésbe vonása

  • A kettős hasznosítás technológiára példák kidolgozása, bemutatása, gyakorlatorientált publikálása

  • Multiple-cropping technológiák értékelése, elterjedésük elősegítése

  • Az ökológiai nemesítési tevékenységek bővülése, szerepének növelése Magyarországon

Kontakt személy

Dr. Bencze Szilvia

Dr. Bencze Szilvia

Vezető kutató

Okleveles biológus, angol szakfordító, Ph.D

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

További kutatások

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!