Ökológiai gabonatermesztés fejlesztése, agrár-ökoszisztéma szolgáltatási képességének növelése, a termésbiztonság fenntartása

Az ökológiai szántóterületek meghatározó hányadát, csaknem 40 %-át foglalják el a gabonanövények, elsősorban az őszi búza. A biológiai alapok egyre szélesednek, a hazai fajtalistán már csaknem 200, az EU fajtalistán pedig 2000 fölötti fajta szerepel. A köztermesztésben is széles fajtaszortimentet használnak a termelők, az ökológiai gazdálkodás számára azonban szükséges szelektálni azokat a fajtákat, amelyeknek a környezeti-biológiai-agronómiai stressztűrő képessége jobb, ugyanakkor termőképessége és minősége is kiváló. Ezekhez a fajtákhoz az ellenállóképességet fokozó agrotechnikai elemeket is meg kell választani. A stressztűrés fokozásához, a termésmennyiség és termésminőség stabilizálásához számos input anyagot kínál a kereskedelem, amelyek az ökológiai gazdálkodás keretei közé is beilleszthetőek. Ezek alkalmazási módjait és gyakorlati hatásait azonban fontos független kísérletekkel megalapozni, ezzel is utat mutatva a gazdálkodók számára.

Kutatásunk célja, hogy a fajtaválasztás terén a gazdák döntése megalapozottabbá váljon, az ökológiai gazdálkodásra ajánlható fajták a kereskedelemben is jelölésre kerüljenek, és emelkedjen az ökológiai őszi búza terméshozama, valamint a fémzárolt vetőmag használata.

Tevékenységek

  • Őszi búza és más gabona (pl. tönköly, tritikálé) fajtatesztek megvalósítása országos on-farm és kisparcellás kísérleti hálózatban, évente mintegy 10 on-farm és 7 kisparcellás helyszínnel.
  • Búza termesztéstechnológiai tesztek input anyagok bevonásával, on-farm körülmények között: magkezelés mikrobiológiai készítményekkel a gombabetegségek kockázatának csökkentésére, állománykezelés az aszálytűrés fokozására.
  • Technológiai alternatívák gyakorlati tesztelése és bemutatása: fenntartható vetésforgó tavaszi pillangós rávetéssel, pl. herefélék alkalmazásával, őszi bedolgozásával.

Várható eredmények

  • Régiós és országos fajta- és termesztéstechnológiai ajánlások évenként összesítve
  • Az ökológiai gazdálkodásba illeszthető, talajvédő és növényi stressztűrést fokozó búza termesztéstechnológiák kidolgozása
  • Gyakorlati technológiai útmutatók kiadása
  • Szántóföldi szakmai napok megvalósítása
  • Tudományos publikációk és közérthető szakcikkek megjelentetése

Kontakt személy

Földi Mihály

Földi Mihály

Vezető kutató

Tápanyaggazdálkodási szakmérnök, Gazdálkodó, Okleveles kertészmérnök

A kutatások megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatja: www.videkihalozat.eu

További kutatások

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!