Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: Centro Nacional de Tecnologia y Seguridad Alimentaria (Spanyolország)

Időtartam: 2020. október – 2024. április

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül

A CO-FRESH projekt összefogja a mezőgazdasági ellátási láncok fő szereplőit, akik szoros együttműködésben, kiaknázva a modern technológiák és a tudomány lehetőségeit, újraformálják a mezőgazdasági-élelmiszeripari ellátási láncok rendszerét.

A projekt alapelve a rendszerszintű megközelítés, és a fenntartható gyakorlatok alkalmazása, a technológiai, társadalmi, szervezeti, vezetőségi és intézményi innovációk együttes bevonása révén.

A mezőgazdasági értékláncoknak nem csak hatékonynak, hanem fenntarthatónak és méltányosnak is kell lenniük, hogy hosszú távon ki tudják elégíteni mind a termelői mind pedig a fogyasztói igényeket. A Co-Fresh projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának keretében  a projekt három hazai partnere, a Pilze-Nagy Kft., a Kislépték Egyesület és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a gomba termesztéstechnológiában a körforgás megvalósítását, a csomagolási hulladékok csökkentését, és a fogyasztói preferenciákat vizsgálja a laskagomba értékláncban.

A CO-FRESH célja

A CO-FRESH célja a fenntartható innovatív ellátási láncok modelljeinek és gyakorlatainak azonosítása és megvalósítása 7 esettanulmány segítségével.

A konzorcium tíz különböző ország agrár-élelmiszeripari ellátási lánc kulcsszereplőit tömöríti:

  • Agrár-élelmiszeripari vállalatok és szereplők (mezőgazdasági termelők, élelmiszer előállítók, szövetkezetek, fogyasztók);

  • Szakértők technológiai (ideértve a digitális) és társadalmi, szervezeti valamint intézményi oldalról;

  • Szakértők a környezeti, gazdasági és fenntarthatósági kérdések területéről

Az ÖMKi szerepe

Az ÖMKi szerepe a projekt keretében felhalmozott tudás és ismeretanyag megosztása Magyarországon. Ennek keretében a Kislépték Egyesülettel közreműködve elkészíti a megjelent magyar nyelvű anyagok szakmai lektorálását, valamint rendezvényeken, online médiában felhívja a figyelmet a projektre és ismerteti az elérhető információs anyagokat. Emellett szorosan együttműködik a Pilze-Nagy Kft.-vel a friss és szárított gomba termékek, valamint az EKOWOOC Egyesülettel a friss zöldségek és gyümölcsök ellátási lánc kapcsán.

Kontakt személy

Gyöngyösi Emese

Gyöngyösi Emese

Projektvezető kutató

Környezetgazdálkodási agrármérnök, Regionális és környezeti gazdaságtan MA

  • emese.gyongyosi@biokutatas.hu

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000852 szám alatt.

Kapcsolódó kutatások

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!