Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió

Koordinátor: Centro Nacional de Tecnologia y Seguridad Alimentaria (Spanyolország)

Időtartam: 2020. október – 2024. április

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül

A CO-FRESH projekt összefogja a mezőgazdasági ellátási láncok fő szereplőit, akik szoros együttműködésben, kiaknázva a modern technológiák és a tudomány lehetőségeit, újraformálják a mezőgazdasági-élelmiszeripari ellátási láncok rendszerét.

A projekt alapelve a rendszerszintű megközelítés, és a fenntartható gyakorlatok alkalmazása, a technológiai, társadalmi, szervezeti, vezetőségi és intézményi innovációk együttes bevonása révén.

A mezőgazdasági értékláncoknak nem csak hatékonynak, hanem fenntarthatónak és méltányosnak is kell lenniük, hogy hosszú távon ki tudják elégíteni mind a termelői mind pedig a fogyasztói igényeket. A Co-Fresh projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának keretében  a projekt három hazai partnere, a Pilze-Nagy Kft., a Kislépték Egyesület és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a gomba termesztéstechnológiában a körforgás megvalósítását, a csomagolási hulladékok csökkentését, és a fogyasztói preferenciákat vizsgálja a laskagomba értékláncban.

A CO-FRESH célja

A CO-FRESH célja a fenntartható innovatív ellátási láncok modelljeinek és gyakorlatainak azonosítása és megvalósítása 7 esettanulmány segítségével.

A konzorcium tíz különböző ország agrár-élelmiszeripari ellátási lánc kulcsszereplőit tömöríti:

  • Agrár-élelmiszeripari vállalatok és szereplők (mezőgazdasági termelők, élelmiszer előállítók, szövetkezetek, fogyasztók);

  • Szakértők technológiai (ideértve a digitális) és társadalmi, szervezeti valamint intézményi oldalról;

  • Szakértők a környezeti, gazdasági és fenntarthatósági kérdések területéről

Az ÖMKi szerepe

Az ÖMKi szerepe a projekt keretében felhalmozott tudás és ismeretanyag megosztása Magyarországon. Ennek keretében a Kislépték Egyesülettel közreműködve elkészíti a megjelent magyar nyelvű anyagok szakmai lektorálását, valamint rendezvényeken, online médiában felhívja a figyelmet a projektre és ismerteti az elérhető információs anyagokat. Emellett szorosan együttműködik a Pilze-Nagy Kft.-vel a friss és szárított gomba termékek, valamint az EKOWOOC Egyesülettel a friss zöldségek és gyümölcsök ellátási lánc kapcsán.

Kontakt személy

Gyöngyösi Emese

Gyöngyösi Emese

Projektvezető kutató

Környezetgazdálkodási agrármérnök, Regionális és környezeti gazdaságtan MA

  • emese.gyongyosi@biokutatas.hu

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000852 szám alatt.

Kapcsolódó kutatások

Válassz letölthető szakmai kiadványaink közül!