Jean-Martin Fortier az úgynevezett biointenzív termesztési technikák fejlesztésének, tesztelésének és tökéletesítésének szentelte több mint húsz éves pályafutását. Küldetése, hogy népszerűsítse az emberi léptékű mezőgazdasági termelési formákat, ezzel segítve elő a fenntartható és rugalmas élelmiszertermelési rendszerek kialakítását. Könyvével és az általa alapított intézet, a Market Gardener Institute kurzusainak segítségével világszerte több ezer gazdával osztja meg tudását és szakértelmét. A hiánypótló könyv magyar nyelvű kiadásával a magyar gazdák és hobbikertészek is beépíthetik a hazai gyakorlatba a szerző több évtizedes tapasztalatait.

Jean-Martin Fortier mintagazdasága és tapasztalati

Jean-Martin és felesége, Maude-Helene, mindössze 1,5 hektáron gazdálkodnak a kanadai Kelet-Québecben, Torontótól északkeletre a Szent Lőrinc-folyó partján elterülő Québec város közelében. A Les Jardins de la Grelinette névre keresztelt mikrogazdaságuk több mint 200 családot lát el virágzó kosárközösségen (CSA) és szezonális piaci standjaikon keresztül, valamint tucatnyi helyi étteremnek és étkezdének szállítják a jellegzetes mesclun salátakeveréküket. Sikerük titka az alacsony technológiájú, magas hozamú termelési módszerekben rejlik, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a mennyiség maximalizálása helyett a minőségre és a termesztéstechnológia optimalizálására összpontosítanak, ezáltal jövedelmezőbbé és életképesebbé téve működésüket.

A The Market Gardener című könyvében a szerző bevált kertészeti technikákat és innovatív termesztési módszereket gyűjtött össze, saját tapasztalataival gazdagítva és gyakorlati példákkal alátámasztva. A könyv gyakorlati információi nagyban használhatók magyar körülmények között is, hiszen Quebec hasonló szélességi körön helyezkedik el, mint Magyarország. A Kanadában érvényes mértékegységeket, pénzügyi számításokat és egyéb lényeges információkat pedig magyar viszonyokra honosítjuk.

A szakterületén szinte teljes körű útmutatónak számító könyv többek között ezekre a kérdésekre ad választ:

  • Hogyan hozható létre egy mikrogazdaság biointenzív termesztési rendszerek kialakításával, alacsony tőkeköltséggel?
  • Hogyan gazdálkodj traktor nélkül, a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás minimalizálásával, a legjobb kéziszerszámok, megfelelő gépek és minimális talajművelési gyakorlatok alkalmazásával?
  • Miként termessz vegyes zöldségféléket, kiemelt odafigyeléssel a gyom- és kártevőszabályzásra, a terméshozamra, a betakarítási időszakokra és az árképzésre?

Ízelítőt kaphatsz a könyvben szereplő témákról és a szerző ökológiai megközelítéséről, valamint a kisléptékű gazdálkodási technikákról, a mikrogazdaságban nélkülözhetetlen mezőgazdasági eszközökről és értékesítési tippekről a Market Gardener Intézet weboldalának angol nyelvű blogbejegyzési között: https://themarketgardener.com/blog/

A könyv magyar nyelvű kiadása az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet gondozásában 2025 karácsonyára kerül kereskedelmi forgalomba.

A világszerte több mint 200.000 példányban eladott és 7 nyelvre lefordított könyv 2025-ben megjelenik magyar nyelven