Talaj és klíma – Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az üvegházhatást okozó gázok egyik jelentős kibocsátójaként a mezőgazdaság meghatározó szerepet játszik a klímaváltozásban. A jó mezőgazdasági gyakorlatok azonban segítik az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés negatív hatásainak mérséklését is, annak
ellenére, hogy a klímaváltozás magát a mezőgazdasági termelést és a környezetünket is veszélyezteti.

Az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdaság éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának egyik lehetséges módja. Az ökológiai gazdálkodás alatt álló talajok ugyanis kevesebb üvegház hatású dinitrogén-oxidot (N2O) bocsátanak ki, mint a konvencionális gazdálkodási módszerekkel művelt talajok. Az ökológiai gazdálkodással művelt területek talajaiban jelenlévő aktívabb és változatosabb mikrobiális közösség javítja a növények általános ellenállóképességét, és növelheti az éghajlattal összefüggő stresszhelyzetekhez való alkalmazkodóképességet.

Az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazott csökkentett talajművelés egy talaj szervesanyag-gazdálkodási technológia, amely növeli a talaj felső rétegében tárolt szerves szén mennyiségét és segíti annak megőrzését.