Mikrobiológiai talajoltóanyagok hatásvizsgálata bioburgonyában ÖMKi on-farm kutatás (2016-2018)

A burgonya fontos élelmiszernövény, ezért régóta folynak kutatások a rizoszféra és a gyökérzóna mikrobiológiai tulajdonságainak irányított beoltásával kapcsolatban, bár főleg termesztőberendezésben ó (tenyészedényes kísérlet) és konvencionális gazdálkodás körülményei között. Ezért az ÖMKi és a SZIE Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszéke közös kutatást indított a témában az ökológiai gazdálkodás keretei között: három éven keresztül (2016-2018) kétféle komplex oltóanyag hatását vizsgáltuk két burgonyatermelő ökogazdaságban, on-farm rendszerben. Vizsgálataink során elsősorban az oltóanyag-kezelések burgonya termésére és minőségi paramétereire (burgonya varasodás, himlő, fuzárium) gyakorolt hatásának elemzésére, valamint a talajok mikrobiológiai aktivitásának mérésére összpontosítottunk.