Ellenálló fajták gyümölcs- termesztők részére – Almatermésűek
A rezisztencia vagy tolerancia, mint képesség, a fajta genetikai tulajdonsága. Adott kórokozóval vagy abiotikus tényezővel szembeni tűrőképességet jelent. A nagyobb tűrőképesség a termesztésben kisebb növényvédelmi kockázattal jár, mely alacsonyabb növényvédőszer igényt, ezáltal költségcsökkentést jelent a termesztőnek. Továbbá kisebb környezetszennyezést és egészségesebb gyümölcsöt biztosít a fogyasztónak.
A kiadványban bemutatott fajtákat egyes hazai vizsgálatok, a vonatkozó szakirodalom és a fajtaforgalmazók ajánlásai alapján válogattuk össze. Lehet találni közöttük nagyüzemi termesztésre és házikertbe illőt is, hogy mindenki megtalálja a termesztési céljának megfelelőt. Részletes, hosszú távú, ökológiai termesztési körülmények között végzett hazai vizsgálati eredmények sajnos még nem állnak rendelkezésre a bemutatott fajtákról, ezért a katalógus nem tekinthető ajánlati fajtajegyzéknek. A rendelkezésre álló ismeretek összefoglalásával célja azonban a környezettudatos termesztők segítése a telepítés előtti részletes tájékozódásban, információgyűjtésben.