Kenyérbúza

Kenyérbúza fajták vizsgálata az ökotermesztésre való alkalmasság szempontjából

OK-NET Arable


A szántóföldi ökológiai gazdálkodásban a kenyérbúza (Triticum aesivum) az egyik legfontosabb és legnagyobb területet lefedő kultúra. Kifejezetten búza öko-nemesítéssel nem foglalkoznak a hazai nemesítő-házak, azonban egyes konvencionális nemesítésből származó fajtákat alkalmasnak tartanak az ökotermesztésre. Ugyanakkor a környező országok vetőmagpiacán (így pl. Ausztriában) már megjelentek kifejezetten öko-nemesítésből származó, új búzafajták is, melyek hazai teljesítménye még kevéssé ismert.

Szántóföldi termelés a környezet terhelése nélkül

  • Vizsgáljuk a búzafajták termőtájhoz való alkalmazkodó képességét, műtrágya és növényvédő szerek kijuttatása nélkül.

  • Fontos információkkal szolgálunk a biogazdák számára a búzafajták teljesítményéről az ökológiai gazdálkodás körülményei között.

  • Értékes visszajelzéseket kapnak a nemesítők és a forgalmazók is a fajtáik kiajánlhatóságáról.

  • Innovatív fajta-vizsgálati módszerek bevezetésével elősegítjük az ökológiai szántóföldi termesztés versenyképességét.

  • Hozzájárulunk az ökológiai termelésből származó lisztek termékpálya-fejlesztéséhez, így a belőlük készült biotermékek hazai fogyasztásához.

Vizsgálataink:

  • A növények különböző fenofázisában végzett szemrevételezése során a gyomelnyomó képesség és az általános habitus felvételezése.

  • A növénykórtani állapot vizsgálata.

  • Beltartalmi mérések: fehérje, sikér, esésszám, és az igények változásának megfelelően akár egyéb értékek mérése (pl. hektolitertömeg, Zeleny-index).

  • A betakarított termés növénykórtani értékelése, a mikotoxin termelésért felelős gombák és egyéb kórokozók képleteinek vizsgálata és esetenként mikotoxinok analitikai vizsgálata.

  • A hozamok mérése.


Eredményeink, amikre büszkék vagyunk


  • 2012-től immár több mint 30 fajtát hasonlítottunk össze. Az eredmények képet adnak az ígéretes, további vizsgálatra illetve termesztésre alkalmas és ajánlható fajtákról;
  • A hazai nemesítő-házakkal sikeresen dolgozunk együtt, de külföldi nemesítésű fajtákkal is foglalkozunk, melyek közül Magyarországon elsőként vizsgáljuk a legújabb, ökológiai gazdálkodók számára nemesített osztrák fajtákat.
  • Úttörőmunkánk eredményeként a búza fajtatesztekben részvevő gazdaságok száma mostanra meghaladta a tizenötöt.
  • A tesztparcellákban a fajták szokványos vizsgálata mellett olyan innovatív kutatási módszereket is kipróbálunk, mint a multispektrális távérzékelés és a mezőgazdasági drónok alkalmazása.
  • A termény feldolgozásában érintettek bevonásával kezdeményeztük a biobúza termékpálya hazai fejlesztését és a termékek fogyasztók általi tesztelését. Ennek keretében teljes kiőrlésű fajtaliszteket, s abból készült kenyereket értékeltünk.
  • A LIVESEED projekt elnyerésével 2017-től nemzetközi szinten is folytatjuk a kenyérgabona teszteket és a hazai ökológiai vetőmag-nemesítés és termelés előmozdítását, együttműködésben a martonvásári MTA Agrártudományi Központtal.
  • Ökológiai gabonatermesztés” címen jelent meg áttekintő kiadványunk, melybe a termesztés-technológián túl a fajtatesztek és a résztvevő gazdák tapasztalatait is igyekeztünk beépíteni.
 

Kapcsolódó nemzetközi projekt:

LIVESEED

Olvasson bele kiadványainkba

Ökológiai gabonatermesztés

Kutatási Összefoglaló 2014

Fajtatesztek az ökológiai gazdálkodásban

Kutatási Összefoglaló 2013

Kutatások az ökológiai szántóföldi növénytermesztésben

 
Image

Földi Mihály

kutatási szakreferens szántóföldi témákban

mihaly.foldi (at) biokutatas.hu

+36 20 975 7483